sobota, 27.november.2010 - 14:13

Bliža se prvi december. Dan boja proti AIDS-u.

Ofra Haza, znana izraelska pevka, je umrla zaradi odpovedi organov kot posledice AIDS-a

  

Prvi december je dan boja proti Aids-u. V ta namen smo se odločili napisati članek o pevki, ki poje prekrasno pesem, kateri vsake toliko časa prisluhnemo, saj je naravnost prečudovita. Gre za balado. Pevka je Ofra Haza, pesem pa ima naslov Kaddish. Ravno te dni smo se pod vtisom pesmi malo več pozanimali o tej pesmi in pevki in slučajno odkrili zanimive informacije, ki so ravno pravšnje za prihajajoči dan boja proti AIDS-u.

Nekaj besed o Ofri Hazi. Ta izraelska pevka se je rodila kot najmlajši, deveti otrok v revni družini v revni četrti Tel Aviva. Zaradi glasu je že kot mlada uspela in je bila v ponos mnogim Izraelcem. Njen glas je izjemen, opisan je kot srednji sopran.

Pevka je bila zelo ponosna na izraelsko kulturo. Bila pa je še več kot to. Pevka si je prizadevala k pomiritvi med Izraelci in Arabci. Pevka je pela tradicionalne pesmi, kasneje tudi komercialne. Velik uspeh je doživela v ZDA in v Evropi, kjer je prejela ogromno platinastih in zlatih plošč. Ofra Haza je leta 1983 nastopala tudi na Evroviziji za Luxemburg, kjer je dosegla drugo mesto. Mnogi so jo imenovali za vzhodno Madonno. Še več o njej si preberite na Wikipediji, tukaj.

Ofra Haza, ki ni imela svojih otrok, je umrla zaradi AIDS-a, povzročenega zaradi okužbe z virusom HIV. Stara je bila komaj 42 let. Razlog njene smrti je bil šok za Izraelce. Mnogi so za njeno smrt krivili njenega moža, poslovneža, ki je umrl le leto in pol po njej. Storil naj bi samomor. Umrl je zaradi prevelikega odmerka drog. Več o kontroverzah o njeni smrti in okužbi z virusom HIV si preberite tukaj.

Morda je bil razlog za njegov samomor predvsem ta, ker mu je javnost očitala, da je okužil slavno Ofro Hazo z virusom HIV. Mnogi so se namreč spraševali, kako je lahko ženska, ki je živela tako čisto in produhovljeno življenje, dobila AIDS. Vse oči so bile zazrte v njenega moža.

Spodaj podajamo prečudovito pesem Ofre Haze – Kaddish.

Ofra Haza – Kaddish



Značke prispevka:

Odgovorite