torek, 30.november.2010 - 05:49

SCT od mariborske nadškofije zahteva vrnitev pol milijona evrov dolga

Ali je mariborska nadškofija speljala Ivana Zidarja kot osla na led?

 

V največjem slovenskem gradbenem podjetju SCT so besni zaradi dolga, ki jim ga je dolžna mariborska nadškofija. V Mariboru je podjetje SCT po zelo ugodni ceni obnavljalo kompleks Zavoda Antona Martina Slomška (vrednost obnove je 11 mio evrov – mariborska nadškofija je od tega že poravnala 3,5 mio evrov), v sklopu te obnove je bila tudi graditev telovadnice Škofijske gimnazije.

V cerkvi se sprenevedajo, češ da so oni mislili, da jim bo SCT denar za izgradnjo telovadnice (457.825 evrov) po domače povedalo “šenkal”, lepše povedano podaril. Vendar v SCT so rekli, da to ne drži, da je bil njihov popust že vračunan v nizko ceno obnove celotnega kompleksa, da pa se niso čisto nič menili o tem, da bi podarili slabega pol milijona evrov za telovadnico Škofijske gimnazije. Zato so se odločili tožiti mariborsko nadškofijo.

Sicer je mariborska nadškofija, ki je delovala zelo špekulativno na trgu, močno zadolžena. Sploh njen Holding Zvon ena.

Zaradi zadolženosti banke upnice zahtevajo od mariborske nadškofije, da proda del svojega premoženja in tako poplača dolgove. V prodajo bo šlo, kot je že znano, podjetje T2, banke pa zahtevajo tudi prodajo nekaterih nepremičnin, ki jim jih je v denacionalizacijskih postopkih vrnila država (znano je, da je pri denacionalizacijskih postopkih bil najbolj radodaren do cerkve nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm (minister iz kvote stranke Nova Slovenija), ki je član Malteškega viteškega reda, posvetne inštitucije katoliške cerkve, katerega naloga je krepitev vpliva katoliške cerkve.

Cerkev je sicer navajena vedno prejemati denar, in sicer od lastnih vernikov. Zato bodo večino dolgov verjetno poplačali kar sami verniki.

Mariborska nadškofija si prizadeva, da bi se z SCT poravnala. SCT vodi Ivan Zidar, katerega so prvotno povezovali s stranko Nova Slovenija in na splošno s cerkvenimi krogi. Morda so tudi zato v mariborski nadškofiji mislili, da jim je SCT pol milijona evrov kar podaril.

Če smo malo pikri, celo sarkastični, lahko rečemo, da je zelo lepo, če ti nekdo kar tako podarja denar, sploh podjetje, če je državno še toliko bolj, saj so ta bolj radodarna. Tudi sami se priporočamo za takšno darilo. Recimo milijon evrov. V ta namen bomo odprli poseben račun in ga posredovali interesentom, ki bi bili voljni podariti milijon evrov, ali vsaj pol. Zadnji stavek je treba brati z zadržkom.

Samo je pa res zanimivo. Recimo. Najameš nekega gradbinca, ti vse naredi in ko je delo končano, rečeš: “Saj to ste pa vi podarili, kajne? Joj, ste dobri. Bog naj vas blagoslovi”, in ga odsloviš.

Mladina: Davek na dobroto

Večer: SCT hoče cerkvenih pol milijona

Dnevnik: Čez mesec dni bo znano, ali mariborska nadškofija podjetju SCT za dela dolguje skoraj pol milijona evrov

Žurnal24: Kraševec zapustil minuse

Delo: O velikodušnem darilu Ivan Zidar ne ve nič



Značke prispevka: , ,

Odgovorite