torek, 30.november.2010 - 16:27

Pahorjeva gesta v zvezi z Američani ni nič hudega

Opozicija je z objavo depeš (korespondence med Američani in Slovenci oziroma diplomacijama obeh držav) našla novo sredstvo, da napade Pahorja, češ da je ponudil sprejem enega zapornika iz Guantanama in posle v zvezi s krško nuklearko v zameno za 20 minutni obisk pri Baracku Obami.

No, poteza resda deluje malo hlapčevsko, a ne pomeni kakšne hude stvari. V diplomaciji so tovrstne stvari običajne. Če hočeš vzpostaviti dobre odnose, kdaj pa kdaj tudi kaj obljubiš. Korist mora biti obojestranska. Verjamemo pa, da si je Pahor obetal določene koristi od ZDA, ne zgolj sestanek z Obamo. Saj ni petletna deklica, ki kot neke puhloglavke norijo za svojimi idoli.

Tako da sami ne vidimo tako hude stvari, kot to vidijo oziroma hočejo videti drugi.

Gre za način diplomacije, ki morda ni najboljši, saj obljubljati stvari, ki jih morajo potrditi tudi drugi, ni najboljše, a vendarle to ni nič hudega.

Preprosto je Pahor pokazal, da želi imeti dobre odnose z ZDA, kar je pa nadvse dobra stvar. Sami zatorej ne vidimo neke tako grozljive stvari, kot jo hočejo narisati drugi, sploh takšni, ki vedno iščejo sovražnike, da bi lahko na njih sprostili del svoje agresije.



Značke prispevka:

Odgovorite