nedelja, 5.december.2010 - 08:18

TEŠ: Zaskrbljujoče je, da lokalni (šaleški) lobi obvladuje pomembno državno podjetje

V povezavi s TEŠ naj bi bil najbolj pomemben šaleški lobi, ki ima pod svojim vplivom tako delavce TEŠ-a kot tudi agencijo za upravljanje kapitalskih naložb. Gre za energetski lobi, katerega cilj je nadzor nad slovensko energetiko. Šaleški lobi je dobil ime po Šaleški dolini, središče katere je mesto Velenje, zadnje čase najbolj znano po zloglasnem podjetju Vegrad.


Za Slovenijo je znano, da jo obvladujejo različni lobiji. Za primer Termoelektrarne Šoštanj je značilno, da ima v zvezi z njo močan vpliv šaleški lobi.

Zadeve v državi, ki se sooča z resno krizo vodenja zaradi tega ker nima odločnega vodstva, ampak je vodstvo države mehkužno, so takšne, da lokalni lobiji lahko vplivajo na državo in njene odločitve.

V resnih državah se ne bi zgodilo, da bi sindikat na tako nasilen in agresiven način želel vplivati na odločitev lastnika o vodstvu podjetja. To se je v Sloveniji zgodilo.

V resnih državah se ne bi zgodilo, da bi agencija, ki je komaj ustanovljena in praktično še neoperativna, lahko vplivala na odločitve ministrstva (v zadevi, kjer je sodišče dalo prav nadzornikom Teša oziroma HSE-ja). V Sloveniji se je to zgodilo.

V resnih državah ne bi sindikat skozi ekspresno mnenje takšne komisije veselo mahal s papirji in se repenčil, da pa sedaj lahko agresivno stavka. V Sloveniji se je to zgodilo.

Slovenija se obnaša huje kot kakšen Balkan.

Na novo ustanovljena agencija je po našem mnenju čedalje bolj neprimerna. Več kot očitno je, da bo s to agencijo moč kadrovanja prišla v roke peščice ljudi. Vsi se izgovarjajo na OECD. OECD je očitno v Slovenijo prinesel samo probleme in nič pametnega, vsaj kar zadeva to agencijo.

To, da so v primeru Teša prisotni lobiji, pa je več kot očitno že v tem, da določene strukture ne želijo vstopa tujcev v TEŠ.

Razlog je enostaven. Vstopa ne želijo, ker potem lobiji (šaleški lobi) več ne bi mogli prosto nadzorovati podjetja, kot je temu tako sedaj.

Še nekaj. Ko bo agencija za upravljanje kapitalskih naložb začela delovati, bo potrebno določiti tudi kazensko in odškodninsko odgovornost vodilnih v agenciji. Imamo občutek, da bo pri tej agenciji nekdo delal kadrovski kraval v državnih podjetih, po možnosti še na podlagi pritiskov kakšnih lobijev, pa za to ne bo odgovarjal.

Ta agencija je popolnoma nesmiselna. Da ne bi bilo pomote. Sami nismo zagovorniki katerekoli stranke. Ampak pravimo pa, da ima Radičeva čisto prav, da bi premislila o odstopu v primeru, da agencija na mesto TEŠ-a ponovno postavi nekdanjega direktorja. To bi namreč pomenilo vmešavanje v odločitve nadzornih svetov in spodkopavanje avtoritete ministrstva.

Ministrstvo za gospodarstvo bi v tem primeru postalo nek psiček, ki ga lahko superagencija vedno popolnoma ignorira. V takšnem primeru bi bilo pa najboljše, da se ministrstvo za gospodarstvo kar ukine, namesto njega pa pride ta agencija in tako bi Slovenija imela novega ministra, resda osebo iz kvote SD, kar je direktorica agencije za upravljanje kapitalskih naložb, zaradi česar ne preseneča njena ekspresna odločba, če se ve, da so pripadniki šaleškega lobija (ki obsega več strank, gre za lokalni lobi in ne strankarski) tudi nekateri vidni člani stranke SD.

Siol:  Vlada za podaljšanje roka za pripravo strategije upravljanja s kapitalskimi naložbami

Finance:  Darja Radić: Da, možno je, da odstopim, a ne kar takoj!

RTV Slovenija: Sindikalistu TEŠ-a grozi odpoved zaradi protestov ob razrešitvi Rotnika

RTV Slovenija: TEŠ: Za Sevčnikarja na okope ali v splošno stavko

RTV Slovenija: S stavko energetikov rožlja še Sevčnikar

Delo: Radić: »Pri agenciji gre za sume nezakonitosti«

RTV Slovenija: S stavko energetikov rožlja še Sevčnikar

Sicer se vrvež v energetiki vleče še iz časa zloglasne vlade SDS-NSI (katere čas je jedro večine gospodarskih malverzacij in afer v zadnjih letih slovenskega obstoja). V časopisu Žurnal so februarja intervjuvali nekdanjega prvega moža Dravskih elektrarn Maribor (DEM), katerega je nastavila Janševa vlada. Na mesto vodilnega gospodarstvenika je prišel z mesta prodajalca avtomobilov. V zadevi TEŠ nastopa zgolj postransko. In sicer. V TEŠ-u so DEM-u zamerili, da je dal 21 mio € posojila razvpitemu cerkvenemu Holdingu Zvon Ena ne pa Termoelektrarni Šoštanj. Vedeti je potrebno, da je v času Janševe oblasti prek stranke Nova Slovenija in direktnih povezav s slovensko katoliško cerkvijo falanga državnih podjetij po dekretu tedanje oblastne politike preusmerjala denar v cerkvena podjetja. Prek tedanjega pravosodnega ministra Lovra Šturma je cerkev že sicer v denacionalizacijskih postopkih dobila ogromno premoženja v naturi. Zaradi takšne radodarnosti, ki je cerkvi navrgla veliko materialnega bogastva, je cerkev Šturma, ki je tudi malteški vitez, pred kratkim celo odlikovala. Že ta primer kaže, da je povsod glavna stvar ali glavno božanstvo denar. Denar, sveta vladar. Sicer smo spodnji članek navedli ne zaradi DEM-a, ampak zaradi omembe šaleškega lobija, obstoj katerega Uroš Rotnik zanika (šaleški lobi naj bi imel glavni vpliv na sindikate in delavce TEŠ-a).

Žurnal24: “Golobič, Kopač in šaleški lobi”

Obstajajo pa še drugi članki o šaleškem lobiju, ki naj bi na mesto direktorja nastavil Uroša Rotnika. Ob vseh teh informacijah niti ne preseneča, zakaj je odstavitev Rotnika izzvala takšno reakcijo in zakaj so za akcijo reševanja Rotnika zlorabili tako sindikat kot Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb, ki so se izkazali kot podporne figure na šahovnici šaleškega lobija.

Finance:  Šaleški lobi prevzema slovensko energetiko?

Dnevnik: Interesi energetskega lobija iz Šaleške doline

Delo: Šaleška ali Silicijeva dolina?



Značke prispevka: ,

Odgovorite