sobota, 27.februar.2010 - 05:31

SUŽENJSTVO: Delavke so v anonimki močno obremenile podjetje Mercator

KOLIKO KORUPCIJE JE PRISOTNE PRI PODELJEVANJU RAZNORAZNIH NAGRAD IN CERTIFIKATOV V REPUBLIKI SLOVENIJI?

 

 

Kdo podeljuje certifikate Družini prijazno podjetje in ali je v komisijah, ki podeljujejo tovrstne certifikate, prisotna korupcija? Kdo so ljudje, ki stojijo za odločitvami o raznoraznih certifikatih in ali slovenska država bdi nad pravilnostjo podeljevanja nagrad posameznim podjetjem? To so vse vprašanja, na katera je potrebno odgovoriti, saj je očitno zaupanje javnosti okrnjeno. V konkretnem primeru je očitno prišlo do tega, da so sami delavci Mercatorja očitno bili zrevoltirani nad dejstvom, da je prišlo do takšne nagrade podjetju Mercator. Vsaka nagrada bi namreč morala sprožiti neko zadovoljstvo, ne pa dvoma. Tista, ki sproži dvom, je z njo nekaj narobe.

 

Mercator se je pred kratkim pohvalil s pridobitvijo certifikata družinam prijazno podjetje in to takoj prek tiskovne konference sporočil slovenski javnosti.

Delavci v Mercatorju so bili ob tej samohvali vodstva Mercatorja šokirani in so si rekli, pa saj to ne more biti res.

Na POP TV so predstavili šokantne očitke, ki naj bi jih na vodstvo Mercatorja prek anonimke naslovili delavci tega največjega trgovskega podjetja.

Očitki podjetju Mercator so naslednji:

  • Delavce moti, da delajo vse sobote in dve nedelji na mesec
  • Čeprav ne gredo na malico, morajo podpisati, da so šli na malico
  • Delali naj bi več, kot jim vpišejo v evidenco, plačani pa niso več

Vse te navedbe je potrdil tudi sindikalist svobodnega sindikata Slovenije, ki je dodal, da se v trgovinah v Mercatorju opravi kar precej suženjskega dela. Prav tako je dodal, da je prisotna velika zastrašenost delavk v tem podjetju.

Mnogim v Mercatorju naj bi znižali plače in tako dobijo precej manj kot 500 € na mesec, kar so v podjetju zanikali.

V Mercatorju so že napovedali, da bodo po potrebi našli pisce anonimke in jih kaznovali s pomočjo slovenskih sodnikov, saj da blatijo dobro ime Mercatorja.

Celotna zgodba nas je spomnila na dogajanje, ki je prisotno v Sloveniji. Če podamo majhen komentar glede podeljevanja nagrad.

Podeljevanje nagrad v Sloveniji je že nekaj časa problematično. Gre namreč za referenčni inženering, kjer se podjetja in organizacije med seboj načrtno nagrajujejo in si tako ustvarjajo reference, seveda neresnične reference, ki jih uporabljajo predvsem pri pridobivanju občinskega in državnega denarja. Zato sami nobenemu certifikate, ki je pridobljen na način, da so o kriterijih odločale komisije v sestavi državljanov Republike Slovenije, ne verjamemo. V Sloveniji je prisoten pravi inženiring na področju nagrad. Slovenija je država, ki ene stvari ni sposobna narediti pošteno, zato sami dvomimo v večino nagrad, če smo iskreni. Na žalost je v Sloveniji inženiring prisoten na več področjih, kar močno zmanjšuje zaupanje v celotno državo in to upravičeno.

Oglejte si prispevek 24ur.com:



Značke prispevka: , ,

Odgovorite