nedelja, 12.december.2010 - 04:10

Ljudmila Novak: “Stranka Nova Slovenija je barka v viharju, ki se lahko potopi ali razcepi”

Lojze Peterle si na slovenskem političnem prostoru želi stranko krščanske demokracije, ki pa bi delovala bolj zmerno in umirjeno od obstoječe stranke. Zaenkrat se še vidi v Novi Sloveniji, a upa, da bo ta spremenila način delovanja, v nasprotnem primeru meni, da je čas za novo stranko.

Na Dossier korupcija podajamo političen komentar ponovnega ustoličenja Ljudmile Novak na čelo stranke Nova Slovenija.

Trdodesničarka Ljudmila Novak, dosedanja predsednica stranke Nova Slovenija, je bila na volilnem kongresu NSI ponovno izvoljena za predsednico te skrajno desničarske in prokatoliške politične stranke, ki je na zadnjih državnozborskih volitvah kljub prej devetim poslancem izpadla iz parlamenta.

Volilni kongres stranke je potekal v znamenju neprihoda člana stranke Lojzeta Peterleta, ki je imel drugačne poglede na vodenje stranke, zaradi česar sta se z radikalno usmerjeno Novakovo precej razhajala.

Stranka Nova Slovenija je na volilnem kongresu utrdila svojo umestitev na skrajno desnico slovenskega političnega prizorišča, upajoč, da bo skozi radikalne sloje prebivalstva in ob pomoči slovenske katoliške cerkve, ki se je zadnje čase z nadškofom Antonom Stresom tudi močno radikalizirala, uspela ponovno se prebiti v slovenski parlament.

No, po drugi strani pa Lojze Peterle ni pristaš radikalizma, katerega predstavlja skrajnodesničarska Ljudmila Novak, ampak bi raje videl bolj sredinsko usmerjeno stranko krščanske demokracije, ki bi bolj povezovala širši krog ljudi.

Rekel je, da v kolikor stranka NSI ne bo ponudila takšne rešitve, bo najboljše, če Slovenija dobi novo krščansko-demokratsko stranko, ki bo pomenila alternativo obstoječi stranki.

Ravno zato je Ljudmila Novak povedala, da se stranka Nova Slovenija nahaja v viharju, da njeno barko nekateri zapuščajo, da je možno, da bo stranka potonila ali se razcepila.

Lojze Peterle si prizadeva ponovno oživi Demos, ki da je združil Slovence v preteklosti in jim pomagal doseči cilje. Tega si Peterle ponovno želi.

Mislimo, da ima gospod Peterle prav. Sami nismo navdušeni nad radikalizacijo stranke Nova Slovenija. Na žalost je katoliški živelj v državi začela predvoditi skupina izrazito radikalnih ljudi, ki svoje cilje temeljijo na populističnih napadih na posamezne sloje družbe. Dva glavna predstavnika te radikalne struje v Sloveniji sta trenutno skrajnodesničarska Ljudmila Novak in pa nadškof Anton Stres, neka “paradržavna” organizacija, ki povezuje trdodesničarske politike pa je ne ravno najbolj dobroglasna Civilna iniciativa za družino in otrokove pravice kontroverznega duhovnika Tadeja Strehovca in prav tako kontroverznega Aleša Primca, ki predstavlja skrajni desni pol slovenskega političnega parketa, ki že meji na totalitarne ideologije.

Ti vsi ljudje nekako povečujejo radikalno razmišljanje katoliške populacije v državi in jo potiskajo močno v desno.

Lojze Peterle pa si prizadeva, da Slovenija pridobi krščansko-demokratsko stranko, ki bi ne bila tako radikalna, ki bi delovala bolj sodobno.

Katera struja bo prevladala, je vprašanje. V času krize se namreč poveča radikalizem, ko pa je krize konec, pa radikalna mnenja poniknejo in v ospredje spet pride bolj zmerna politika, ki pusti ljudem več svobode. Upamo, da je slovenska krščanska desnica skozi ljudi tipa Ljudmila Novak, Tadej Strehovec, Anton Stres, zgolj v trenutni fazi nekega povečanega totalitarizma in radikalizma in da bodo v prihodnosti vendarle prevladale bolj zmerne in bolj človekoljubne figure. Morda bo do tega prišlo takrat, ko bo krize konec. Če krize ne bo konec, bo verjetno radikalizem še večji, totalitarni človeški osebki pa še močnejši pri svojem prepričevanju širokih množic ljudstva. Upamo le, da ne bo vse skupaj dobilo razsežnosti, ki so bile recimo v Nemčiji znane v tridesetih letih prejšnjega stoletja, kar je v končni fazi kulminiralo z ne ravno prijetnim dogajanjem v Evropi in po svetu v štiridesetih letih prejšnjega stoletja.

Zmerna politika tako na levi kot na desni je vsekakor vedno boljša varianta za razvoj družbe.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. lIZA pravi:

    mnogo prepozno, gospod Peterle !

Odgovorite