ponedeljek, 13.december.2010 - 06:51

Referendum o RTV Slovenija: Desničarji so bolj uspeli privleči svoj živelj na volišča kot levica

Desnica je bolj uspela privleči svoj živelj na volišča

 

Včeraj je precej neopazno minil referendum o novem zakonu o RTV Slovenija. Udeležba je bila porazna, zgolj nekaj več kot 14 odstotna, kar je zelo malo. Očitno so na volišča prišli samo tisti, ki jih zadeva res zanima, teh je bore malo in pa zvesti živelj posameznih političnih strank, ki pride na volitve, tudi če nima pojma o stvareh, o katerih glasuje, ampak zgolj zvesto posluša svoje pastirje.

Sami smo referendum ignorirali. Razlog je, da se v zadeve nismo poglobili in se o stvareh, o katerih nimamo izoblikovanega nekega posebnega mnenja, preprosto neradi odločamo. Odločati se o nečem, o čemer nisi dovolj seznanjen ali te ne zanima, je bedno. Za razliko od (iz rezultatov referenduma sodeč) večinoma desničarskega življa v Republiki Sloveniji, pa sami ne sprejemamo vloge živine. Verjetno je tako menila večina volivcev, tako na levi kot na desni in zaradi tega je bila udeležba na referendumu zelo majhna, še posebej zato, ker so se že pred petimi leti ljudje odločali na referendumu o RTV zakonu, tedaj Grimsovem zakonu.

Žalostno je, da se zaradi ideoloških razprtij parlament ni sposoben odločiti o zadevi. To kaže na en polom slovenske politike, tako desne kot leve.

Desničarji se ne rabijo nič kaj dosti veseliti izidu, saj je bila udeležba nizka, ve se pa, da je desničarski živelj v državi dosti bolj podvržen neki volilni disciplini kot levičarska populacija. Bolj zanimivi so rezultati nedavnih javnomnenjskih raziskav, ki jih je objavilo recimo Delo, kjer pa je desnica precej uspešna, to pa zaradi nepriljubljenosti trenutne vladajoče oblasti, ki je posledica krize.

Edino veselje pa verjetno na desnici imajo morda zato, ker menijo, da RTV Slovenija na ta način ne bo postala bolj levo usmerjena, ampak bo ostala prodesna. Mogoče so se bali, da bodo izgubili svoj medij tik pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo čez slabe dve leti.

No. Tu se pa kaže problem same RTV Slovenija. Dejstvo je, da je javni zavod RTV Slovenija preveč pod vplivom političnih in interesnih struktur.

Trenutno je RTV Slovenija pod vplivom predvsem slovenske politične desnice in slovenske katoliške cerkve prek nekaterih urednikov, ko je bilo v tem zavodu še nekdanjega vodstvo, ki je prišlo na RTV Slovenija in cerkvenih gospodarskih krogov (Krekova banka, katero lastniško pretežno obvladuje katoliška cerkev prek razvpitega cerkvenega Holdinga Zvon – ta ima v lasti 100 odstotkov Krekove banke, cerkev pa je pretežni lastnik omenjenega holdinga), je bila ta odvisnost tega zavoda od politične desnice še dosti večja.

Problem same RTV Slovenija ni toliko v zakonih in zakonodaji, ampak problem leži v odvisnosti tega zavoda od politike. Ta zavod ni politično neodvisen in to je sramotno za nek javni medij, da temu ni tako.

Očitno je živina, ki ne zna ali noče misliti z lastno glavo, ker si želi prijetnejšega življenja s tem, ko se zgolj podredi političnim ali interesnim (v konkretnem primeru RTV Slovenija je to cerkev) strukturam, prisotna tudi na RTV Slovenija. To je problem.

Sam referendum je bil pa čista bedarija, ki je pokazala samo, kateri živelj je bolj podvržen prevzeti vlogo živine.



Odgovorite