torek, 14.december.2010 - 06:19

Hypo bank popustila in sprejela odločitev o petletnem posojilu Merkurju

Hypo bank naj bi po neuradnih informacijah vendarle odobrila petletno posojilo podjetju Merkur, ki se je znašlo v velikih težavah zaradi spodletelega managerskega odkupa.

Merkur je podjetje, ki je v Sloveniji zelo pomembno predvsem za proizvajalce tehničnih izdelkov in izdelkov za dom, saj je glavni prodajalec tovrstnih izdelkov v Sloveniji. Od podjetja Merkur imajo koristi predvsem slovenski proizvajalci, katerih levji delež končnih proizvodov prodajo ravno v Merkurju.

Zaradi nepremišljenega poskusa managerskega prevzema, katerega je financirala predvsem Hypo bank, je nekdanje vodstvo Merkurja, katerega trenutno obravnava Nacionalni priskovalni urad, Merkur postavilo v nezavidljiv položaj in se je podjetje znašlo pred robom propada (ali prepada, oboje je pravilni izraz), a tega roba k sreči zaenkrat še ni prestopilo.

Še pred kratkim je Hypo bank bila nevoljna Merkurju odobriti petletno posojilo skupaj z drugimi bankami, ki so bile Merkurju pripravljene pomagati. V Hypo bank so bili pripravljeni Merkurju dati samo šestmesečno posojilo v vrednosti 4.4 mio evrov, a problem je bil, da tako kratki odplačilni rok za Merkur ni bil realen.

Druge banke so sicer bile za petletno posojilo, a hotele so sodelovati pod enakimi pogoji kot Hypo bank. Rekle so, da tudi same ne bodo pripravljene dati petletnega posojila, če Hypo bank ne bo za.

No. Na Hypo bank so vendarle spremenili svoje mnenje in odobrili petletno posojilo Merkurju.

Merkur je tako dobil novo priložnost, da se izkoplje iz krize, v katero ga je pahnilo nekdanje vodstvo.

Je pa res, da bo moral Merkur iti skozi optimizacijo poslovanja, saj mora zaradi slabe situacije močno okrniti stroške poslovanja. To pomeni tudi odpustitev delavcev, katerih odpuščanje je imel v načrtu že pred časom.

Merkur je torej dobil novo priložnost. Ali jo bo uspešno izkoristil, bo pa pokazal čas.

Dnevnik: Neuradne informacije: Hypo pristal na petletno posojilo Merkurju



Značke prispevka:

Odgovorite