sobota, 27.februar.2010 - 20:05

Časopis Delo: V aferi Patria naj bi se v Slovenijo steklo 12 mio evrov podkupnin

Patria z evroozadjem - Oblikovanje ozadja: Dossier korupcija

Afera Patria dobiva vse večje razsežnosti, saj postaja znano vse več podrobnosti.

Med drugim tudi, da se je v Slovenijo na različne naslove ljudi, povezanih s politično desnico, steklo 11,9 mio evrov podkupnin oziroma lepše povedano provizij.

V poslu naj bi mastno obogatelo kar nekaj predstavnikov politične desnice in tudi nekatere stranke iz politične desnice.

V današnji tiskani izdaji časopisa Delo so predstavili del hobotnice, ki je obvladovala afero Patria. Pri tej hobotnici gre za vidne predstavnike slovenske desnice ali njihove simpatizerje.

12 mio evrov naj se v Slovenijo ne bi steklo v celoti, ker naj bi tuje policije zaznale transakcije in ukrepale ter prekinile denarni tok. Dosti denarja pa naj bi se vendarle steklo v zasebne in politične denarnice posrednikov v poslu s Patriami.

  • 2 osebi naj bi dobili 1,59 mio € podkupnine
  • 1 oseba naj bi prejela 0,8 mio evrov podkupnine
  • 1 politična stranka naj bi prejela okoli 6,7 mio evrov podkupnine

Denar se ni stekel v celoti, ker je tok denarja prekinila mednarodna policija.

Ne smemo pozabiti, da bo Državni zbor preiskoval tudi brezplačnike, ki so vzniknili pred volitvami in  napadali levico, bili so v službi predvolilne kampanje. Obstajajo domneve, da naj bi se brezplačniki financirali tudi z denarjem od podjetja Patria.

Afera Patria torej dobiva ogromne razsežnosti in pojasnjuje tudi to, kako se je nekaterim finančno stanje močno popravilo.

Očitno nekateri v Sloveniji delujejo z ogromnimi zneski, vse pa posredno plačujejo davkoplačevalci. Namreč. Patrie bi se kupile iz državnega proračuna. Tudi denar od provizij bi torej šel iz proračuna Patrii, ta pa je že prej odštela nekaj denarja za podkupnine.

Sicer pa tudi afera Patria kaže, da je v Sloveniji ogromno korupcije, le da se ta uspešno prikriva, tudi zaradi tega, ker organi pregona ponavadi ne delujejo in so dostikrat del problema ne pa tisti, ki bi problem reševali. Ali bo v Sloveniji kdaj drugače. Dvomimo.

To se je namreč zgodilo v času, ko je Slovenija že kar nekaj let v EU. Torej. EU očitno ni sposobna preganjati korupcijo v državah članicah in to je naravnost žalostno in neperspektivno dejstvo.

Zato se ne gre čuditi, zakaj je v družbi toliko nepravičnosti, zakaj nekateri enormno bogatijo, drugi pa postajajo čedalje bolj revni.

Afera Patri je sramota za Slovenijo in za EU, niti afera bulmastifi ni nič proti aferi Patria. Pri aferi bulmastifi je, roko na srce, šlo za to, da si je nek človek prizadeval za svoje živali, ki bi sicer morale biti ne vrnjene njemu, verjetno evtanazirane, ampak vseeno gre za neko čustveno delovanje človeka, ki je bil navezan na svoje pse (celo malo preveč, glede na določene informacije). Gre torej za neko čustveno zgodbo, ki je sicer pikantna, ampak verjetno nič več kot to. Pri aferi Patria pa gre za čisti mafijski kriminal. Čudimo se, da slovenska policija in tožilstvo nista bila sposobna to bolj raziskati. Očitno je nekaj hudo narobe s slovenskimi organi preiskave in pregona, ko so v igri politiki.

EU je tako na veliko zagovarjala poštenje, boj proti korupciji in ne vemo, kaj še vse, že prejšnji primeri, sploh pa afera Patria so razblinili te visokoleteće bede kot milne mehurčke. Nič čudnega ni, zakaj je stanje v EU in tudi v Sloveniji čedalje slabše. Ker ni pravne države tam, kjer bi morala biti.

Delo: V Slovenijo za 12 milijonov podkupnin?



Značke prispevka: , ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    SODNA ZMAGA JANEZA JANŠE
    Sodnica Božena Novak je časopisu Delo naložila, da se opraviči Janezu Janši in SDS-u zaradi navedb o podkupovanju stranke s strani podjetja Patria pri nakupu osemkolesnikov za slovensko vojsko.

    Dodatno mora časopis plačati 10.000 evrov kazni.

    O aferi Patria je v Delu pisal novinar Dejan Karba.

    Zagovornik časopisa Delo je napovedal pritožbo.

    RTV Slovenija: Sodnica: Delo naj se SDS-u opraviči in plača 10.000 evrov

Odgovorite