nedelja, 19.december.2010 - 18:31

Motiv za gnusen umor v Kočevju pri Črnomlju je bil pohlep in dolgovi nekega belokranjskega obrtnika

O Beli krajini in njenih prebivalcih smo sprva napisali precej kritičen komentar, a smo se ga odločili spremeniti.

Bela krajina je iz črne kronike znana predvsem po umorih, predvsem po množičnih umorih. Izpred več kot dvajsetih letih je znan primer Belokranjca, ki je umoril dva človeka, tedaj pripadnika slovenske milice, vsem je pa verjetno dobro znan primer Silva Pluta, ki je z nožem mesaril ženske (pokončal naj bi vsaj tri, od tega eno v Srbiji). Zanimivo za Silva Pluta je, da je imel baby face. Na prvi pogled je deloval zelo simpatično. Takšen je že sicer prvi vtis, ki ga ljudje pretežno dobijo o Belokranjcih, predvsem zaradi dialekta, vendar za to simpatično fasado se je skrival izjemno nevaren človek, sposoben najhujših zločinov. Bela krajina (oziroma Gorjanci pri Beli krajini) pa je bila tudi prizorišče trikratnega umora, kjer je morilec umoril 3 mlade osebe (2 fanta in dekle), ki so šli kupovat avtomobil. Ker je morilec vedel, da imajo denar, jih je zvabil na Vahto (na testno vožnjo), kjer je zato, da bi si prisvojil njihov denar, vse tri pokončal. Najprej jih je okradel in ustrelil eno osebo, drugi dve sta takoj poklicali obveščevalni center in rekli, da so (vsi trije) okradeni in da je eden izmed njih ustreljen in težko diha, a niso jim  mogli pomagati, saj oškodovanci niso vedeli, kje so, bili so namreč iz Gorenjske. Morilec, ki je področje poznal, je nato prišel še enkrat in pokončal še preostali dve žrtvi. Trupla vseh treh mladih ljudi so našli na kraju umora.

Belo krajino, kot že rečeno, iz črne kronike znano predvsem po krutih umorih in serijskih morilcih (kar meče precej slabo luč na Belokranjce), je pretresel še en umor. Gre za umor 72-letnika, ki je živel sam v Črnomlju, v naselju Kočevje v hiši blizu bencinske črpalke na cesti, ki vodi do Vinice.

Njega so kruto umorili. Zaradi tega je nad Belo krajino krožil tudi policijski helikopter. 72-letnika so zvezali in ga pretepli do smrti. Po določenih informacijah naj bi bil na koncu, po mlatenju, ustreljen. Odtujen je bil tudi avtomobil znamke mercedes. Policisti so nekaj dni po krutem umoru odkrili osumljence.

Osumljenca naj bi bila dva brata. Eden iz okolice Semiča, drugi pa preseljen v Ljubljano, kjer je tudi živel. Pri umoru pa naj bi sodeloval še en Rom. Eden od omenjenih Belokranjcev, bratov, naj bi imel zasebno obrt in naj bi opravljal celo določena obrtniška dela za umorjenega na njegovi hiši. Belokranjski obrtnik naj bi imel dolgove, denar za poplačilo le teh pa je nameraval pridobiti od umorjenega. Vedel naj bi, da ima premožni 72-letnik večjo količino denarja. 72-letnik se je že večkrat srečeval z nepridipravi, enkrat je prišlo celo do konflikta, od takrat je živel v strahu. Strah je bil očitno upravičen, glede na to v kakšnem okolju je živel.

Vprašanje je, ali so človeka zvezali in pretepali zato, da storilcem pove, kje ima denar. Na koncu so ga pa po smrti tudi dokončno umorili. Kot zanimivost lahko rečemo, da je tudi Belokranjec Silvo Plut svoje žrtve zvezal, nato pa se z njimi igral z nožem in jih rezal po živem telesu.

No. Sedaj je policija osumljence prijela. Več pa bo povedala prihodnji teden na tiskovni konferenci.

Za Belo krajino velja. Ljudje morda delujejo simpatično zaradi simpatičnega dialekta, vendar previdnost ob prihodu v to pokrajino ali v komunikaciji z Belokranjci ni nikoli odveč. To je očitno okusil tudi 72-letnik, ki pa popravnega izpita ne bo več deležen.

Dnevnik: V zvezi z umorom 72-letnega moškega v Črnomlju aretirali tri osebe

24ur.com: Umor v Črnomlju: Policija prijela osumljence

Radio Krka: Prijeli osumljence za umor

RTV Slovenija: Pridržali osumljence torkovega umora v Črnomlju?



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. jure pravi:

    Saj se umori dogajajo tud drugod po sloveniji in to desetkrat več jih je.

Odgovorite