nedelja, 28.februar.2010 - 10:02

V Grosupljem so zavrnili romskega svetnika, SD se bo pritožila

Občina Grosuplje se otepa romskega svetnika, čeprav je njen grb skoraj čisto romski

Sami o Romih do pred nekaj časa nazaj nismo imeli kakšnega posebnega mnenja, ker nismo imeli opravkov z njimi. Po sili razmer smo pred časom vendarle spoznali naravo Romov in sicer dolenjskih in lahko rečemo po katastrofalni izkušnji z njimi, da se jim bi sami izognili v čim večjem loku. Skratka. Z njimi sami ne bi želeli imeti nobenega opravka. To je mnenje, ki se zasidra v misel marsikoga, ki se sooči z žalostno realnostjo.

Kljub temu, da sami ne bi imeli opravka z Romi, pa vendarle menimo, da je potrebno tudi njim zagotoviti določene pravice, v kolikor ne izvajajo kriminala in nasilja, kar ga pa, to je potrebno priznati, pogostokrat izvajajo.

Da pa ne bo pomote in mnenja o tem, da imamo kakšne predsodke na bazi nacionalnosti, kar nikakor in nikoli ne drži, pa naj povemo, da imajo mogoče Romi ta problem slabe vzgojenosti in da je v nekaterih naseljih očitno problem, da se učijo od slabih zgledov in zagotovo se tudi med njimi najdejo dobri in slabi ljudje.

Sami torej pri Romih vidimo težavo v dejstvu, da so priučeni s slabimi zgledi.

A vendarle smo opazili, da so pa nekateri Slovenci res tisti, ki so navadna človeška golazen. Kot smo opazili, so ti v duši pokvarjeni ljudje povezani  s slovensko politično desnico (SDS, NSI, SLS). Ti ljudje so notranje pokvarjeni ljudje, ne gre pri njih za slabo vzgojo, ampak za slab in sovražen karakter. Verjetno je to posledica škodljivega vpliva sektaške katoliške cerkve v Sloveniji, za katero je znano, da je organizacija, ki spodbuja sovraštvo in generira fašističnim podobne ideje v slovensko družbo. Ampak tudi s cerkvijo ni moč pojasniti čisto vsega, ampak res s tem, da so to moralno izrazito gnili ljudje, nagnjeni k primitivnosti, zdraham, laganju in samokoristi, nacionalizmu, pa tudi kriminalu.

Torej. Kljub temu, da so Romi problematični, pa je njihovo problematičnost mogoče tolmačiti skozi dejstvo, da so v slabem socialnem položaju, ne več, kar zadeva denar, ampak predvsem kar zadeva slabe zglede, še bolj pa skozi dejstvo, da odraščajo v kriminalnem okolju.

Pri kakšnih desničarskih Slovencih, sploh iz ruralnih predelov, pa je moč zaznati pogostokrat notranjo zlobo ljudi, ki ni priučena, ampak prirojena. Torej če sami gledamo lestvico, po kateri razvrščamo ljudi, so ti dosti bolj problematični osebki, ki se jih je dejansko potrebno bati. Sami tem ljudem rečemo človeška smet oziroma človeške podgane. Skratka. Zanje imamo zelo nelep izraz.

Pri Romih pa kljub slabim izkušnjam z njimi, zaradi katerih bi jih sami imeli čim dlje stran od nas, ker so preveč naporni ljudje, da bi se zraven njih dalo delovati normalno,  pa smo mnenja, da je potrebno zagotoviti neke pravice tem ljudem, ki jim gredo.

Če ima polne pravice desničarska ruralna golazen v slovenski državi, ki je resnično en zlobni fašistični stroj in sramota za človeštvo, potem morajo imeti pravice tudi Romi, ki so kljub vsem napakam verjetno boljši ljudje od njih, ampak so na žalost obremenjeni s slabimi zgledi v lastnih nerazvitih skupnostih.

Slovenija je že sicer na ruralnih področjih, sploh tistih, ki jih obvladuje desnica, totalno nerazvita. Tamkajšnji ljudje, Slovenci, že na prvi pogled delujejo nerazvito (pa ne vsi), zato se ne gre čuditi, da v tako primitivnih okoljih (mentalno primitivnih, ne nujno gospodarsko primitivnih – recimo Dolenjska je mentalno dosti bolj primitivna kot pa gospodarsko, ker ima pač srečo, da je Novo mesto bilo mesto med Ljubljano in Zagrebom in se je zato gospodarsko razvilo, če ne bi imelo Krke in bivšega IMV-ja, bi bila totalna selendra, še sedaj je precej za časom glede na lastno razvitost) tudi v romskih skupnostih ne prihaja do napredka. Praktično je celotna sredina primitivna. Slovenija ima resnično določene predele, ki so močno podpovprečni. In glavno jedro nazadnjaštva v Sloveniji so procerkvene desničarske stranke, v to pa seveda ni dvoma, odkar je slovenska katoliška cerkev dobila radikalne verske voditelje, bo stanje v prihodnosti verjetno še slabše.

Torej. Če Slovenija daje polne pravice ljudem, ki so navadna moralna smet v državi, ki svojo nemoralo skriva za poveličevanjem svoje pripadnosti veri, čeprav gre za moralno popolnoma izprijene ljudi, potem je potrebno pravice dati vsem.

In prav je, da se omogoči imeti romskega svetnika tam, kjer je potrebno, seveda pa takšnega, ki ni nasilen ali kriminalen in ki ne bo vnašal nemira v občinske svete, ampak bo deloval civilizirano. Pri dolenjskih Romih je na žalost takšno opozorilo potrebno, ne glede na to, da morda deluje žaljivo.

Skratka. Sami smo za to, da se Romom da možnost imeti romskega svetnika, tako se jim da možnost in njim in državi oziroma lokalni skupnosti, nekega dialoga. Gre za nek komunikacijski kanal, ki je potreben.

Že precej smešno je, zakaj se v Grosupljem tako otepajo romskega svetnika. Morda jih je pa sram, ker imajo pač neke predsodke, da bi pač bili v družbi mest z romskimi svetniki. Lahko da je torej odpor do Romov prvenstveno v že sicer znani nestrpnosti predvsem desničarskih politikov, ki menijo, da pa če bodo imeli romskega svetnika, bo to pomenilo, da so manj vredni.

No, za konec naj podamo še govor Majde Potrata, s katero se ponavadi ne strinjamo in nas ponavadi njene javne izjave spravijo v slabo voljo, ker so dostikrat neutemeljene, pa se tokrat z Majdo Potrato strinjamo, zato podajamo njen govor.

MAJDA POTRATA O NEIZBIRI ROMSKEGA SVETNIKA

 

Skratka. Romom je v teh primerih, ko gre recimo za romskega svetnika, potrebno dati priložnost. Sami bomo pa, kar zadeva nas, še vedno zasledovali precaution measures in se držali tega, kar smo si rekli, čim dlje stran od Romov. Slabe izkušnje pač naredijo svoje. Čeprav pa smo te zadeve sami tudi analizirali in prišli do spoznanja, da so v ozadju zopet Slovenci iz desnega političnega pola. Prav zanimivo je, koliko neformalnih povezav ima v tej državi spletenih slovenska desnica, pa sama levici najbolj očita neke mafijske zveze, a sama je takšna. Za bruhat.

V primeru Grosupljega gre očitno za nestrpnost do Romov v smislu zaničevanja, češ Grosuplje bo manj vredno mesto, če bo imelo romskega svetnika, bo označeno mesto, označeno z neko oznako nerazvitosti. Gre za precej otročje razmišljanje nekaterih in kaže na obstoj neke nestrpnosti, ki je pa precej zanimiva, saj so tako tisti, ki so nestrpni kot tudi Romi, katoliki. Skratka. Imajo zelo veliko podobnosti. Sami med desničarskimi ruralci in Romi po pravici povedano ne vidimo kakšne pretirane razlike, razen morda v tem, da so desničarski ruralci bolj zlobni in pritlehni ljudje, ker ne živijo v tako zelo slabih razmerah, pa so še vedno čisti primitivci, totalno zapiti s škodljivimi cerkvenimi nauki, ki se jih pa sami povečini ne držijo, Romi imajo pa vsaj nek izgovor, da živijo v slabih razmerah, kar zadeva slabe zglede in pa kar zadeva izoliranost od preostale družbe in se jim niti ne da priložnosti, da bi bili drugačni, čeprav dostikrat tudi sami s svojim neprimernim obnašanjem zapravijo te priložnosti, ker se jih ljudje bojijo.

Če za konec kot zanimivost rečemo, da ima občina Grosuplje že grb takšen, ki se zdi čisto romski, konji so namreč v današnjih dneh bolj značilnost Romov (konjske vprege – roko na srce so konjske vprege značilne tudi za pretežno prodesne in procerkvene ruralce, Romi in ti so si namreč precej podobni, kot smo že rekli), zato je še toliko bolj zanimivo, da se Grosupeljčani otepajo romskega svetnika, a grb imajo skoraj čisto romski.

24ur.com: ‘Država izvaja politično nasilje nad lokalno skupnostjo’



Značke prispevka:

Odgovorite