nedelja, 28.februar.2010 - 11:12

Ustavna obtožba zoper predsednika Türka je popolnoma neprimerna

O gospodu Türku in ustavni pritožbi, ki ga je zoper njega vložila slovenska opozicija, natančneje SDS in SLS, smo že pisali:

Forum Dossier korupcija: Tomaž Ertl je podal zelo lepo izjavo, ki si jo morajo vsi zapomniti

Forum Dossier korupcija: Slovenija bi morala bolj opisati lik in delo gospoda Tomaža Ertla

Tokrat bo o zadevi odločal Državni zbor Republike Slovenije.

Delo: DZ pred odločanjem o ustavni obtožbi predsednika Türka

Nam se zdi ustavna pritožba zoper predsednika, ker je ta podelil odlikovanje Tomažu Ertlu, naravnost neumna.

Namreč. Predsednik je gospoda Tomaža Ertla odlikoval zaradi zaslug pri akciji Sever, ki je za dosti Slovencev ena pomembnih akcij v času slovenskega osamosvajanja. Sami sicer nimamo kakšnega posebnega mnenja o slovenski osamosvojitvi in je ne doživljamo kot nekaj pretirano bajnega, še posebej zato, ker je sama vojna trajala samo 10 dni. Je pa znano, da kot najbolj zaslužnega za slovensko osamosvojitev sami dojemamo Milana Kučana in njegov prispevek še pred vojno in tudi med vojno, ki je skozi miroljubno politiko preprečil hujše razsežnosti vojne, čeprav roko na srce, Slovenija ni imela nacionalnega vprašanja, kar je v veliki prispevalo k temu, da se je Sloveniji enostavneje pustilo oditi iz SFRJ, ampak je pa pomembno, da je Milan Kučan vseskozi vodil miroljubno politiko, če bi bila politika drugačna, bi lahko bila škoda večja.

Skratka. Sami nimamo kakšnega pretirano čustvenega pogleda na osamosvojitev in nas kaj dosti ne zanima. Vendar pa smo mnenja, da ima predsednik države pravico odlikovati kateregakoli slovenskega državljana. Tudi Tomaža Ertla.

Gospod Türk je Tomaža Ertla odlikoval zaradi zaslug pri akciji Sever. Ni se oziral, kaj je bil Ertl, ali je bil vodja tedanje jugoslovanske policije in ne vemo, kaj še vse. Saj je čisto neprimerno, da se ljudi gleda skozi celotno njihovo življenje. Saj človek ne živi dva dni. Človeku se zgodi marsikaj in se znajde v marsikakšni vlogi. To, da je bil Ertl vodja policije, ali tudi kakšne obveščevalne službe, ne pomeni nič, ne bi smelo pomeniti nič, sploh pa ne pri odlikovanju za čisto konkretno akcijo.

Prav tako ima predsednik države pravico in avtonomijo odlikovati kogarkoli.

Že Zmago Jelinčič Plemeniti je rekel, da je tudi gospod Janez Drnovšek odlikoval Jožeta Bernika, čeprav je ta v drugi svetovni vojni sodeloval v določenih dogodkih, organiziranih s strani nemškega Gestapa. Natančneje. Šlo naj bi za nek pozdravni govor pri tečaju, ki ga je organiziral nemški ge-STA-po za propagandiste. Bernika je revija Mladina označila, da je sodeloval z Gestapom, ta pa je rekel, da četudi je bil rekrutiran kot domobranec (na kar je še danes zelo ponosen), je pa delal zgolj kot civilni uradnik v oddelku kranjskega domobranskega centra, in da četudi je sodeloval v tečaju za propagandiste, ki ga je organiziral nemški Gestapo, kjer je prebral pozdravni govor, pa to po njegovem mnenju ne pomeni, da je bil sodelavec Gestapa.

No, če podamo še Domobransko prisego, ki so jo domobranci brali na Hitlerjev rojstni dan davnega leta 1944, v slovenskem parlamentu pa jo je ponovil poslanec SDS-a France Cukjati.

Domobranska prisega

 

 

Jelinčič je povedal, da tedaj ni nihče na levici delal težav zaradi Drnovškovega odlikovanja Jožetu Berniku.

Če podamo zaključne besede v našem članku.

Vsako odlikovanje lahko naleti na takšne ali drugačne reakcije. Recimo. Tudi precej delavcev v Mercatorju je bilo ogorčenih nad odlikovanjem, ko so podjetju Mercator podelili certifikat Družinam prijazno podjetje in so se spraševali, kako je to možno. Tako tudi v konkretnem primeru morda kdo ne bo zadovoljen s priznanjem, ki ga je dal Danilo Türk Tomažu Ertlu, očitno so tudi pri podelitvi priznanja Jožetu Berniku nekateri zmajevali z glavo.

A kljub temu je seveda problematično, če nekdo zaradi predsedniškega odlikovanja nekemu državljanu države, obtoži predsednika države, še posebej zato, ker predsednik Türk Ertlu ni dal odlikovanja brez razloga, ampak zaradi zaslug v akciji Sever. Torej gre za konkretno zaslugo, ne pa za neko splošno nagrado.

Zato se nam zdi ustavna obtožba totalno brezvezna in je plod ideološke obremenjenosti nekaterih ljudi. Če nekdo ni zadovoljen z nagrado, naj jo preprosto ignorira, ne more pa slovenskega predsednika obtoževati, zakaj je nekomu dal nagrado.

Naj za konec povemo, da sami nismo ljubitelji nobenih nagrad, še posebej pa ne gospodarskim subjektom, ker gre pri teh nagradah povečini za referenčni inženiring, kar nam pa ni všeč.

Nagrade predsednika države so malo bolj sprejemljive, ampak kljub temu se jih pa ne sme jemati preveč resno, sploh pa ne na način, da se predsednika želi ustavno obtožiti, ker je nekoga odlikoval zaradi konkretne zasluge. To je pa neprimerno in kaže na dejstvo, da gre bolj za čustveno reakcijo kot za neko razumsko dejanje.



Značke prispevka: , , , ,

Odgovorite