ponedeljek, 20.december.2010 - 21:31

Prvi škocjanski rondo – eni ga hvalijo, drugi kritizirajo

Prvi škocjanski Rondo v Zloganju se lahko pohvali z zanimivim reliefom konj, vklesanih v živo steno, narejenem po predlogi lokalnega slikarja Ferenca Csernika in žene nekdanjega župana Antona Zupeta, Metke Zupet Prah.

Prvi škocjanski rondo (v Zloganju) je precej zanimiv infrastrukturni objekt, ki se ga je večkrat omenjalo med volilno kampanjo pred lokalnimi volitvami. To pa zato, ker je bil svečano odprt to poletje, malo pred lokalnimi volitvami.

Medtem ko je nekdanji župan Anton Zupet rondo prehvalil, saj naj bi zmanjšal hitrost prometa, pa je večina občanov občine Škocjan le tega skritizirala.

Rondo naj bi bil nepotreben in neuporaben po mnenju večine občanov občine Škocjan. Mnoge skrbi, da je mostiček čez potoček na enem od krakov rondoja problematičen, saj naj bi bili temelji mostička šibki in naj bi jih voda že spodjedla, zaradi česar bo moralo priti do še ene investicije na tistem področju.

Temelji mostička pri rondoju v Zloganju naj bi bili spodžrti

Sicer je zanimivo, da rondo povezuje tri vaške ceste. Prav tako nekateri menijo, da je rondo premajhen za normalen prehod avtobusov in tovornjakov. Dodatno gre za malo prometne ceste, kjer roko na srce rondo ni bil tako nujno potreben. Je pa rondo stacioniran v bližini hiše nekdanjega župana. Kolikor je opaziti, je Anton Zupet lično uredil infrastrukturo in področje ravno v okolici svoje hiše (na eni strani rondo, na drugi pa trgovina Mercator).

Sicer je zanimivo, da je Anton Zupet skupaj z nekdanjim prometnim ministrom in kolegom v stranki SLS, Radovanom Žerjavom, postavil temeljni kamen v GTC-ju, kjer naj bi stal prvi rondo. Z rondojem ni bilo nič, župan Zupet je obtožil enega od občanov, da je on delal probleme in ni dal zemljišča za rondo v GTC-ju in da ga zato ni. No, drugi Škocjančani pa so Zupetu zamerili, da kuje načrte še preden se je zmenil z njimi.

Anton Zupet naj bi z Radovanom Žerjavom postavil temeljni kamen (po pričevanjih naj bi se pošteno spotila med delom) zato, da spodbudi proces gradnje rondoja. A to se ni zgodilo.

Rondo v Zloganju je sofinancirala Evropska unija in državni proračun.

Anton Zupet je zaradi kritik o nepotrebni investiciji v rondo rekel, da so zato, ker niso uspeli z razlastitvijo domačije Obšteter, morali na določenem odseku ceste nekaj narediti, sicer bi lahko izgubili sredstva Evropske unije, zato da so naredili rondo, evropska sredstva namreč morajo biti uporabljena namensko, tako so se odločili, da z rondojem uredijo trojno križišče cest, ki vodijo v dve vasi in Škocjan.

Rondo je sicer precej poseben, saj ima tudi malo umetniškega pridiha. Namreč, kiparji iz Primorske so v okviru kiparske kolonije izdelali v živi steni relief konj. Skico (predlogo) za motiv konj sta naredila županova žena Metka Zupet Prah in pa županov družinski prijatelj Ferenc Csernik, lokalni slikar iz Dolenjih Radulj, katerega slikarski motivi so predvsem religiozni (kar ne preseneča, saj je v mladih letih želel postati duhovnik, a to ni postal in se je poročil s precej mlajšo ženo, s katero ima tri otroke, najmlajšega otroka je dobil v poznih letih, bil je v srednjih petdesetih, ko ga je dobil, po njem je poimenoval tudi likovno sekcijo (Ambrozzia), katero je ustanovil za nadobudneže, ki bi se radi preizkusili v slikarstvu), čeprav naj bi po drugi strani izdeloval tudi moške in ženske akte. Vsi umetniki naj bi vse delali zastonj (?!).

Rondo v Zloganju ima tudi kanček umetniškega pridiha

Kot že rečeno. Mnogi Antonu Zupetu očitajo zapravljanje denarja za stvari, ki za večino občanov niso koristne, medtem ko naj bi pozabljal na ureditev pomembnejših stvari, recimo pokrpanje lukenj na cestah po občini ali asfaltiranje nekaterih cest.

No. Glede na to, da je rondo del širšega projekta obnove ceste od Škocjana do Zbur prek Goriške vasi in glede na to, da je precej poseben zaradi umetniškega pridiha, ga je moč šteti kot zanimivo in koristno pridobitev za občino Škocjan, kljub kritikam nekaterih o nesmotrnosti le tega.



Značke prispevka: , ,

Komentarji

 

  1. veronika deseniška pravi:

    Res smo popularni, Škocjanci si moramo čestitati, zaslugo za to pa ima nekdanji župan Zupet. Ja, lepa novica, čeprav precej zastarela. Malo heca: Za škocjansko velemesto je rondo (pravilno se piše v Zloganju), ki je oddaljen od Zupeta 300 m, vmes pa je še 200 m polja, “čista bližina”. Za popravek teze sporočam, da so vmes še gasilci prizidali in obnovili gasilski dom, ki je samo ca 100 m oddaljen, tako da … In lepo, da priznavate zasluge za izgradnjo novega Mercatorja Zupetu, ker jih res ima v Škocjanu le on poleg Darka Praznika, ki je poslovodja in skrbi za rekordne poslovne uspehe daleč naokoli s svojo trgovsko žilico. Čeprav Mercator sam na novomeškem nivoju to nerad razglaša. Tako da zaslug nima noben Povšič, ki se po raznoraznih izgradnjah tudi na primeru šole, potem hvali, da je to imel on že vse zmenjeno. Tako zelo zmenjeno pa že ne, če smo uspeli Mercator odpreti šele maja 2008 in še to po dveletnem zapletanju Elektra Novo mesto, šola pa je bila ob prihodu Zupeta na ministrstvu za šolstvo uvrščena na listi investicij na 57. mestu.
    Vem, da se je občanom ali pa tudi vam, večkrat pojasnjevalo, da proračun ene take občine ni neomejen in če se dela projekte z evropskim sofinanciranjem, se ne more denarja dati kar v vsako luknjo ali na neko drugo cesto, ker se ga rabi za svojo soudeležbo pri nepovratnih sredstvih, ki so bila občini poleg lastnega občinskega denarja tako rekoč podarjena, ko jih je župan s strokovno občinsko upravo enkrat občini priboril, vendar za natanko opredeljeni projekt in za nič drugega. V primeru ceste je bilo potrebno doseči potrebno dolžino ceste in ob izgradnji rondoja so uspeli.

    Ponavljajo se večno ista vprašanja in nerazumevanje bistva, in sicer, da se največ za občane lahko naredi le ob plemenitenju proračuna z nepovratnimi sredstvi. Žal ugotavljam, da morda naše okolje še ni zrelo, da bi to akceptiralo in dojelo. Morda nekoč bo. V dani situaciji po volitvah pa zdaj raje stoka, da je to nemogoče in zagovarja zgolj “pokrpane luknje”, pri tem pa mu pomaga npr. še Dolenjski list s svojimi članki v tem slogu. Pred volitvami pa je to izgledalo tako, da se je take “luknje” še umetno povečevalo in dvigalo opozicijo, in sicer koalicijo SD in SDS. (Glej korelacijo z lastništvom časopisa.) Dobro, da se je pri nas naredilo vsaj tisto, kar pomeni preživetje, lahko bi pa imeli z malo pametnega potrpljenja infarstrukturno urejenost vasi na nivoju avstrijskega ali nemškega podeželja, kjer je prioriteta ščitenje lastnega vodnega vira. Kljub vsemu mislim, da so najbolj kritične luknje vedno in povečini bile pokrpane, s tem da regionalke krpa DRSC, če se omejim le na “cestne luknje”.

    In kot mi je znano, je bil štiripartitni sporazum za rondo v GTC-ju dosežen, občina Škocjan ga je tudi že poleti podpisala, ker je končno dosegla zanjo finančno sprejemljiv delež sofinanciranja. Zatakniti se je moralo po mojem kje drugje zaradi kakšnih na novo iznajdenih formalnosti. Verjetno ni skrivnost, kje.

  2. veronika deseniška pravi:

    Še nekaj: opažam, da ne ažurirate rubrike zadnjih komentarjev, niti samih objav komentarjev (ne le mojih).

  3. admin pravi:

    Vseh komentarjev ne objavimo, imamo precej strogo politiko glede komentiranja. Če je komentar informativen, je objavljen, če gre zgolj za neko neprimerno kritiko, ni objavljen. Tega se držimo, ker želimo konstruktivno kritiko, ne pa kregov na komentatorskem delu.

    Sicer pa hvala za pripombo o pravilnem zapisu kraja Zloganje v drugih sklonih. Je že popravljeno. Tudi sami smo bili skeptični glede pravilnosti zapisa. A nekje smo zasledili, da so pisali “v Zloganjah” in smo predpostavljali, da gre za podoben zapis kot pri mestu Trbovlje ali za škocjansko občino bolj znane Radulje (Gorenje in Dolenje). Gre pa očitno za zapis kot recimo pri mestu Trebnje. Hvala za pripombo.

  4. xyp pravi:

    Pri mostu bo potrebna udarniška akcija,ker zdajšnja oblast bo težko evropski denar pripeljala.Admin pridete na udarniško?U fajn lahko imate tud mal majnšo lopatko.Da bomo le klapa,cvička na pretek,kozarci so vsi enaki od kumarc.

Odgovorite