sreda, 22.december.2010 - 05:11

SCT je v resnih težavah. Bo ob delo polovica, to je 1000 delavcev? Bo šel SCT v prisilno poravnavo ali celo v stečaj?

Nad SCT-jem so se zgrnili temni oblaki, ki že dolgo časa lebdijo nad gradbenim sektorjem. Vse kaže, da bo SCT moral razglasiti insolventnost in bo najverjetneje šel v prisilno poravnavo. Če ta ne bo uspela, bo šel v stečaj. Nekaj hčerinskih podjetij je že v stečaju, nekaj zdravih pa beži izpod okrilja propadajoče krovne družbe SCT d.d.


V času gospodarske krize so bila zaradi padca investicij v gradbena dela in tudi zaradi dejstva, da je prejšnja Janševa oblast umetno dvigovala gospodarsko rast skozi gradbeništvo, zaradi česar je bilo to v veliki meri balon, ki je moral slej kot prej počiti, to se je pa zgodilo v času gospodarske krize, v največje težave zašla gradbena podjetja, ki so svojo ceno plačala tudi zaradi slabih potez vodstev v teh gradbenih podjetjih.

Vsem je dobro znan sramoten primer podjetja Vegrad, kjer so se pokazale vse nepravilnosti vodenja neke korporacije, a očitno gradbeni sektor še ni doživel vsega.

Trenutno je v veliki krizi tudi največji slovenski gradbinec SCT.

SCT se je znašel v izredno hudih težavah. Dolgoval naj bi več kot vrtoglavih 200 milijonov evrov svojim upnikom.

Zaradi takšne zadolženosti se že pojavljajo ugibanja, da bo SCT razglasil insolventnost, kar bo vodilo v postopke zaradi insolventnosti, bodisi bo šlo za prisilno poravnavo, bodisi stečaj podjetja.

Podjetje bo moralo predložiti načrt finančnega prestrukturiranja družbe. Že sedaj je jasno, da bo zavoljo tega delo izgubilo precej ljudi. Govori se celo o številki okoli 1000 delovnih mest, to je polovica vseh delovnih mest v podjetju in hčerinskih družbah.

SCT si je sicer nekaj obetal od poslov v Libiji, vendar, ker država ne bo dala finančnih jamstev, ki jih pa Libijci zahtevajo, pa verjetno od tega posla ne bo nič.

Dodatno se SCT sooča s težavami v Nemčiji, saj je bil direktor SCT-ja Ivan Zidar v Nemčiji obsojen na leto zaporne kazni pogojno in plačilo globe v višini milijona evrov zaradi kaznivega dejanja iz sfere gospodarskega kriminala. Vest o tem je v Slovenijo prišla pred kratkim in močno šokirala tako gospodarsko kot politično srenjo.

Ivan Zidar je bil v Nemčiji obsojen zaradi gospodarskega kriminala

Da so zadeve zelo resne, kažejo tudi določeni drugi kazalci.

In sicer. Ivan Zidar je na svoje podjetje SCT Investicije prenesel murskosoboško hčerinsko družbo SCT Tovarna kovinske opreme.

Ker se povsod pojavlja kratica SCT, je potrebno razjasniti pojme.

Podjetje SCT Naložbe je bilo 86-odstotni lastnik družbe SCT Tovarna kovinske opreme. SCT Naložbe je podjetje v lasti družbe SCT.

Pred kratkim je bilo ustanovljeno podjetje SCT Investicije, ki je v lasti SCT Holdinga, ki pa ni v lasti družbe SCT, ampak je v lasti treh vodilnih v SCT-ju, med njimi je tudi Ivan Zidar.

SCT Tovarna kovinske opreme je še eno bolj zdravih jeder celotne skupine družb v okviru SCT. Ker vse bolj kaže, da bo SCT razglasil insolventnost in najbrž šel v prisilno poravnavo, so vodilni v SCT-ju želeli zaščititi podjetje SCT Tovarna kovinske opreme pred upniki družbe SCT, zato prenos podjetja SCT Tovarna kovinske opreme iz družbe SCT Naložbe v SCT Investicije, ki je v lasti SCT Holdinga.

No. V nasprotju z omenjeno murskosoboško hčerinsko družbo SCT, pa se je družba SCT odločila, da bo šla v stečaj hčerinska družba SCT Obrati iz ljubljanskih Črnuč, prav tako bo šla v stečaj tudi družba SCT Gem iz Mengša.

Nekateri ekonomski analitiki (beri Jože Pavlič Damijan (Pavlič je priimek, ki ga je pridobil od žene (ob poroki sta se odločila, da bosta oba prejela priimek eden od drugega in obdržala še svojega), ponavadi ga piše z inicialko, Jože P. Damijan)) menijo, da je bankrot družbe SCT le še vprašanje časa.

SCT ima torej dve možnosti, ali bo šel v prisilno poravnavo ali v stečaj. Bolj verjetna je vsaj za zdaj prisilna poravnava.

Na žalost je moč trditi, da je delovanje gradbenih družb v Sloveniji sila nenavadno. Še ena večja družba iz gradbenega sektorja v Sloveniji obstaja, kjer so tudi zadeve čudne, še več, zaznali smo tudi kanček organizirano kriminalne dejavnosti v tej družbi. O tem kdaj drugič. Lahko pa samo povemo, da vse te informacije kažejo, da je gradbeni sektor v državi izjemno problematičen. Še enkrat pa poudarjamo na dejstvo, da je v času SDS-NSI oblasti gradbeni sektor bil uporabljen s strani desnice za umetno dvigovanje gospodarske rasti, ki je bila le navidezna. Sedaj se kaže, kako je bila politika SDS-a v času konjunkture za državo škodljiva. Ustvarjen je bil balon, ki je sedaj počil, ker ni denarja za investicije, ki bi lahko še vedno vzdrževale ta v času SDS-ove oblasti ustvarjen balon navidezne gospodarske rasti.



Značke prispevka: ,

Odgovorite