sobota, 6.marec.2010 - 22:03

Vesela novica: Slovenija bo kmalu popolnoma odblokirala Hrvaško pri vstopanju Hrvaške v EU

 Bo hrvaško-slovenski gordijski vozel naposled presekan?

Slovenski zunanji minister je sporočil novico, ki bo razveselila mnoge Hrvate in tudi veliko Slovencev. In sicer bo Slovenija dokončno umaknila vse zadržke za vstop Hrvaške v EU. To je bilo sicer znano že nekaj časa nazaj, sedaj pa so zadeve dobile tudi formalno piko na i.

Slovenija in Hrvaška bosta torej končno razbremenjeni medsebojnih trenj.

Tu ne gre pozabiti, da je stranka SDS želela prelisičiti Boruta Pahorja na zelo prefrigan način. Kot je znano, je SDS želela Pahorja po domače povedano potegniti za nos, ko je rekla, da naj se spremeni zakonodaja, s katero bi Slovenija z dvotretjinsko večino izglasovala ratifikacijo sporazuma, ki bi omogočil s sprejetjem Hrvaški vstop v EU. Malo zatem je stranka SDS dala vedeti, da ni naklonjena temu, da se Hrvaški ukine blokada.

Novice, ki prihajajo s strani slovenske vlade, so izvrstne in si zaslužijo vse pohvale.

Ne smemo tudi pozabiti, da sta hrvaška premierka Jadranka Kosor in slovenski premier Borut Pahor skozi več srečanj vzpostavila zelo lep prijateljski odnos, kar je zelo lepo videti za spremembo. Zadnje srečanje se je zgodilo pred kratkim. Prav lepo je videti, da se dva človeka tako razumeta in medsebojno spoštujeta, četudi naj bi bila formalno na nasprotnih bregovih (zaradi mejnega spora).

Čestitke.

Še posebej je to pozitivno dejstvo tudi zato, ker se je skozi spore med državama napajala najhujša in najprimitivnejša politična drhal (pa tu ne mislimo na določene zavode, da se ne bi prehitro užalili, saj nismo mislili nanje, ampak na primitivne silnice in primitivne osebke, ki so izrazito nacionalistični in sovražni, podpirajo pa jih predvsem nekatere politične stranke, ti so postali velik problem države), ki jo je potrebno resnično držati na povodcu, vsaj v Sloveniji, kjer so primitivne silnice dobile preveč zamaha. Če ne bo več sporov med državama, tega ne bo več, ker ne bo več incidentnih situacij.

Seveda pa Slovenija nima nobenega manevrskega prostora, tudi če bi še želela zavlačevati. Proces širitve na Hrvaško je potrebno izpeljati. To je tudi mnenje EU in zato tega procesa noben ne more zavreti, kar je tudi prav. Nikomur razen še kakšnim obskurnim nacionalističnim strankam ni več v interesu zavlačevati proces hrvaške pridružitve EU-ju. Tudi Sloveniji ne (bi smelo biti).

Tako kot je Slovenija pristopila EU-ju leta 2004, je prav, da se to zgodi tudi s Hrvaško, v dobro vseh.

V poplavi slabih novic, je to ena zelo pozitivnih.

Sami smo o slovensko-hrvaškem mejnem sporu obsežno poročali v starejših prispevkih. Če podamo zgolj povezavo do zadnje teme, kjer pa so po sledeh povezav tudi  vezna mesta do starejših tem.

Če se izrazimo z zelo lepimi in simboličnimi besedami gospoda odvetnika Mira Senice, ki jih je ta sicer izrekel ob drugi priložnosti, in te besede parafraziramo. Ob rešitvi mejnega spora in vstopu Hrvaške v EU se bo izkazalo, da je bil vse le vihar v kozarcu vode.

Več o tej nadvse veseli novici, ki zadeva Slovenijo in Hrvaško, si preberite spodaj:

RTV Slovenija: Slovenija napoveduje umik zadržkov do Hrvaške

Večernji list: Slovenija ukida blokadu i posljednjeg poglavlja



Značke prispevka: , ,

Odgovorite