torek, 28.december.2010 - 21:36

Bizaren spor glede božičnih lučk v vasici Zavinek v občini Škocjan

V občini Škocjan je prišlo do bizarnega prepira zaradi okrasitve vasice Zavinek med pristaši nekdanjega župana Antona Zupeta in sedanjega župana Jožeta Kaplerja.

 

Občina Škocjan je zanimiva po veliki sprtosti dveh političnih struj v občini. Na eni strani je naveza SD, SDS in po novem neodvisna lista (Bučka), na drugi strani pa SLS ter Lista za razvoj občine Škocjan.

Skladno s tem prihaja do precejšnjih prepirov med političnima bregovoma (ki pa ne sovpadata s stanjem v državi ali sosednjih občinah, saj so karte v tej občini premešane zelo nenavadno).

Eden izmed zadnjih prepirov je bizaren prepir glede svetlobnih cevi, kjer se politični struji prepirata, ali je občina Škocjan v času nekdanjega župana Antona Zupeta kaj prispevala k okrasitvi vasice Zavinek pri Škocjanu ali ne.

Vasica Zavinek je majhna vasica, ki se nahaja na lokalni cesti med Dobruško vasjo in Škocjanom. Šteje 65 duš, med katerimi je tudi novi župan Škocjana, Jože Kapler, zaenkrat najbolj znan po precej zajetni postavi.

Jože Kapler je zaenkrat znan po tem, da je na lokalnih volitvah kljub majhni prisotnosti v medijih premočno premagal dosedanjega župana Antona Zupeta, in po svoji korpulentni postavi.

 

Vas Zavinek se vsak december spremeni v pravljično vas, okrašeno s številnimi motivi, fiksnimi in gibajočimi liki, okrašenimi s svetlobnimi cevmi, ki skupaj v dolžino merijo več kilometrov.

V decembrskem času so okrašene praktično vse hiše v Zavinku. Porabo električne energije za svetlobne cevi naj bi poravnali sami Zavinčani.

Okrasitev vasi je že tradicionalna, saj so vas letos okrasili že štirinajstič zapored.

Letos so podali celo vabilo v vas Zavinek, ki si ga lahko ogledate na spletni strani občine Škocjan, ali na spletni strani vasi Zavinek. Nekaj prireditev je že mimo, nekaj pa jih šele pride, seveda pa je vas še vedno okrašena.

Zavinek slovi kot eden najlepše okrašenih krajev v Sloveniji v času božičnih in novoletnih praznikov.

O vasi Zavinek so, zanimivo, poročali tudi na RTV Slovenija v okviru radijske oddaje Prvi odcep desno. Oddaji, ki traja slabih pol ure, prisluhnite tukaj. V njej je temeljito opisano okraševanje v vasi Zavinek in nekatera kulturna društva v občini Škocjan.

No. Kljub pravljični okrasitvi Zavinka pa je spet prišlo do hude krvi med pristaši ene in druge politične opcije (koalicije). Tako so se v Dolenjskem listu v sklopu članka Od danes popoldne vabi čarobno okrašen Zavinek prebivalci občine Škocjan skregali glede očitka nasprotnikov Antona Zupeta, ali je nekdanji župan Anton Zupet kaj prispeval za okrasitev Zavinka ali ne. Povedano je bilo, da je občina v prejšnjih letih prispevala nekaj denarja za svetlobne cevi, da pa se Zavinčani niso zahvalili nekdanjemu županu za pomoč. A na nasprotni strani so rekli, da ni šlo za denar občine, ampak za denar ministrstva za kulturo, ki je dalo denar kulturnim društvom, ki delujejo v občini, prvi pa so vrnili žogico in rekli, da ministrstvo za kulturo da denar samo v primeru posebnih projektov, sicer pa denar prispeva občina.

Po drugi strani sedaj letijo na sedanjo občinsko oblast očitki, da bodo v občini Škocjan preveč denarja porabili za okrasitev “županovega” Zavinka, med drugim tudi del privarčevanega denarja (s strani Antona Zupeta, ko je bil še župan) za prenovo vodovoda (v višini okoli 400.000 evrov).

Kakorkoli že. Vsakoletna (že 14 let trajajoča) pravljična okrasitev Zavinka bo imela tudi pozitivne posledice za vasico Zavinek. In sicer. Jože Kapler, novi župan občine Škocjan, je svoj čas povedal, da bi morala občina poskrbeti za varnost obiskovalcev okrašenega Zavinka, ki parkirajo avtomobile v Škocjanu in gredo peš v Zavinek (ki nima dovolj prostora, kjer bi se lahko parkiralo). To bi bilo storjeno tako, da bi se izgradil pločnik od Škocjana do Zavinka. Sedaj bo v vlogi župana to lahko tudi realiziral, saj ne le, da je premočno zmagal na županskih volitvah, ampak ima tudi premočno večino podpornikov v občinskem svetu. Praktično ima popolno oblast v občini.



Značke prispevka: , ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Tudi na tem mestu podajamo povezavo do najnovejšega prispevka o okrasitvi Zavinka, kot smo jo podali v enem drugem članku o občini Škocjan. Prispevek kot dopolnilo zgornjemu članku na mestu za komentarje podajamo zato, ker je narejen šele po objavi našega članka.

    Vaš kanal: Zavinek v soju luči

  2. veronika deseniška pravi:

    Za pločnik od Škocjana do Zavinka pa je dal narediti projekte že Zupet, da bi pomiril duhove, vendar tudi povedal, kdaj je smiselna izgradnja le-tega, in sicer sočasno z izgradnjo vseh vodov, med drugim tudi regionalnega vodovoda, kanalizacija pa že poteka drugje.

    Vprašanje, če bo to zdaj upoštevano, sicer pa gre za regionalko Dobrava-Škocjan (državna cesta), ne lokalno cesto, ki bi bila v pristojnosti občine. Lokalko predstavlja le zadnji desni odcep pred Škocjanom, ki vodi do vasi Zavinek.

    Sicer bi bilo pa vse zdaj in leta nazaj bistveno znosnejše, če ne bi obiskovalci vso regionalko od Škocjana do Zavinka in na drugi strani vse do odcepa za Dolnjo Staro vas vzdolž zaparkirali ter s tem zožali cestišče in ogrožali varnost pešcev. Jaz se na primer čudim, da prometna policija kaj takega dopušča v času zavinske okrasitve glede na to, kakšen vik in krik je bil, da ni pločnika tudi po medijih. Sprašujem se: če bi bil pločnik, bi pa po pločniku poparkirali? Kje je tukaj kakšna logika? Saj je rob cestišča, če ni pločnika, prav tako namenjen pešcem, ne pa parkiranju vozil.

    Se pa strinjam s tistimi, ki mislijo, da je treba tudi pri tovrstnih okrasitvah malce umetniškega pristopa, kiča je danes že itak povsod dovolj, ker sicer vse skupaj izpade precej nedoraslo v vizualnem smislu. Premik naprej je bila letos razstava ročno izdelanih jaslic.

    Sicer pa kažejo vaščani veliko mero zrelosti oz. očitno nek skupni interes ali imenovalec (pravijo, da nepolitični), ker to tako dobro poteka že toliko let. Zanimivo pa je, da jim je prav ta atribut dal veliki skok v politiko (župana, odbornike), kot je tudi Zupet dve leti nazaj napovedal (takrat mu namreč niso pustili govoriti), ko je rekel, da je prišla tudi v mali Zavinek velika politika (dnevnik TV Slo 1). In od občine so tudi leta nazaj Zavinčani dobivali te cevi za okrasitev, ni pa bilo to kje objavljeno. Pa bi po mojem moralo biti npr. v Naših korakih, da bi se stvari sproti razčistile.

    Ampak žal mnogim niso bile povšeči razčiščene zadeve in objektivno poročanje o tem, kam in koliko gre občinskega denarja za društva ipd., raje so vpili, da Naši koraki niso v redu in da se župan rad slika. Se nihče ne vpraša, zakaj toliko enega slikanja? Gotovo ne zato, ker bi se nekdo rad toliko slikal, čeprav kakšnega manjvrednostnega kompleksa zaradi slikanja Zupet res ni imel. Zakaj torej? Zato, ker so nekateri veliko preveč zavajali (lepo povedano) občane, da to ali neko društvo ni prejelo sredstev od občine. Zato se je vpeljala praksa, da so se podpisi pogodb za sredstva fotografirali in objavljali. Ne rečem, da kdaj ni bilo kakšne zamude, a izplačano je bilo vedno vse, kar je bilo s pogodbami sklenjeno.

Odgovorite