četrtek, 30.december.2010 - 13:40

Zadeve v zvezi novomeško športno dvorano se vse bolj kristalizirajo. Bajnof je vse popularnejša izbira.

Igor Lukšič bi moral ponovno dati finančna zagotovila v primeru, da bo izbrana lokacija Bajnof za novo športno dvorano, ki bo uporabljena tudi v namene Evropskega prvenstva v košarki. Če bodo zagotovila dana, bo to pomenilo velik prihranek za občinski proračun Mestne občine Novo mesto.

V Novem mestu je prišlo do velikega spora glede tega, katero lokacijo izbrati za športno dvorano, ki bi gostila tudi kakšno od tekem evropskega prvenstva v košarki, ki se bo odvijalo leta 2013 v Sloveniji.

Od možnih lokacij (Drgančevje, Bajnof, velodrom v Češči vasi in alternativno tudi Portoval), se vse bolj kristalizira, katero različico naj se izbere.

Velodroma v Češči vasi ne podpira košarkarski lobi (katerega v Novem mestu predvodi Franci Kek), morda ravno zato ne tudi Košarkaška zveza Slovenije. Čeprav je pa res, da na občini razmišljajo o obnovi in nadgradnji velodroma, tako da je ta varianata še vedno v igri. O Portovalu se ne govori več. Ostala sta še Drgančevje in Bajnof.

Pri Drgančevju je velik problem, ker bi skupni projekt (dvorana in infrastruktura do nje) občino stal 24 milijonov evrov. Občina zato pravi, da  bi pri tem projektu dala samo zemljišče, gospodarstveniki pa naj bi primaknili denar za gradnjo. Podjetja na Dolenjskem nad tem niso navdušena, dodatno pa bi prišlo do katastrofalnega posega v prostor, ki predstavlja še skoraj edini strnjen zeleni predel Novega mesta. Drgančevje zato tudi ni nujno lokacija, ki bo izbrana, čeprav naj bi zanj navijali nekateri znotraj podjetja Krka, ki imajo vpliv na direktorja Jožeta Colariča in pa športni klubi, ki bi tako rešili prostorsko stisko na obstoječih lokacijah.

Še najboljša varianta je Bajnof (o čemer smo že pisali). Lokacija je blizu priključka na avtocesto in je tako infrastruktura do prihodnjega objekta praktično že narejena, pa ne le cestna, ampak povečini tudi ostala.

Dodatno pa bi tamkajšnji objekt v večini financiralo Ministrstvo za šolstvo Republike Slovenije, ki si prizadeva, da bi na ta način srednja kmetijska šola dobila telovadnico. Tako bi bili ubiti dve muhi na en mah. Novo mesto bi imelo dvorano za evropsko prvenstvo v košarki, kasneje pa bi (tudi) dijaki bližnje srednje šole imeli dvorano za šport.

Res pa je, da športni lobiji tega ne marajo, ker se jim zdi izpod časti deliti dvorano s srednješolci, zato navijajo za Drgančevje.

Sami ponavljamo, da v Drgančevje ni pametno posegati. Če se že mora tam poseči, naj se poseže v okviru univerzitetnega kampusa in nič prej. Vse drugo bi pomenilo hude probleme za tisto področje in okolico.

Morda ne bi bilo slabo še enkrat povprašati Igorja Lukšiča o finančnih zagotovilih ministrstva za šolstvo in šport v primeru, da bo izbrana lokacija na Bajnofu.

Naslednji teden naj bi padla dokončna odločitev o izbrani lokaciji.Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Po ogledu članka, smo zaznali določeno napako. Zato podajamo popravek. “Oponent” na zgornji sliki v članku seveda ni Gordan Jandroković, nam dobro znan minister za zunanje zadeve Republike Hrvaške, temveč Dragan Primorac, nekdanji minister za šolstvo (izobraževanje) in šport Republike Hrvaške. Na sliki gre za prijateljsko tekmo med slovenskimi in hrvaškimi (vladnimi) politiki, ki se je odigrala v športni dvorani “Poden” v Škofji Loki. Napako smo popravili.

Odgovorite