sreda, 5.januar.2011 - 05:50

Ali je bila oskrunitev kipa Borisa Kidriča (kraja njegove glave) dejanje iz sovraštva, morda celo naročeno s strani politikov?

Upamo, da uničevanje antifašističnih spomenikov ne bo postala folklora desničarskega življa v Sloveniji ob povečevanju ratingov desnim strankam v javnomnenjskih anketah.


Kraja glave Borisa Kidriča v Kidričevem na prvi pogled deluje precej komična, vendar to še zdaleč ni tako. Gre za zelo zaskrbljujoče dogajanje.

Boris Kidrič je eden od herojev narodnoosvobodilnega boja v drugi svetovni vojni. V času nekdanje države so bili zaradi zaslug v drugi svetovni vojni na več mestih (najbolj znan je kip v Ljubljani) postavljeni kipi v čast tega narodnega junaka in heroja.

Vendar v  Sloveniji obstajajo ljudje, ki častijo domobranstvo in domobrance in so izrazito sovražni do narodnoosvobodilnega boja.

V Kidričevem je stranka SDS že večkrat poudarila, da želi, da se odstrani kip Borisa Kidriča iz kraja, celo, da se kraj Kidričevo preimenuje v staro ime.

Zato mnogi menijo, da za oskrunitvijo spomenika in krajo glave Borisa Kidriča stoji ravno ta stranka, čeprav novi župan Kidričevega (pred kratkim so bile lokalne volitve) zanika, da bi bil vpleten v oskrunitev spomenika antifašističnemu heroju Slovenije.

Tu želimo povedati še nekaj. Resda v stranki SDS obstajajo ljudje, ki so častilci domobrancev. Takšen je recimo radikalno desničarski poslanec France Cukjati, znan kot velik katolik in častilec domobranstva (čeprav je bil njegov oče partizan, ki je padel med drugo svetovno vojno, kar je čisto bizarno dejstvo), celo do takšne mere, da je v slovenskem parlamentu bral  domobransko prisego, ki so jo domobranci izrekli v počastitev Adolfu Hitlerju.

France Cukjati je zelo velik kritik komunizma, očitno pa tudi častilec domobrancev, saj je v slovenskem parlamentu bral domobransko prisego. Bizarno je pa dejstvo, da je bil njegov oče partizan, ki je padel (umrl) med drugo svetovno vojno. Kaj se je zgodilo v umu politika Franceta Cukjatija, da je tako nastrojen proti simbolom, za katere se je boril tudi njegov pokojni oče? So ga morda spreobrnili v slovenski katoliški cerkvi, glede na to, da je bil nekaj časa jezuit?

France Cukjati sodi med najbolj verne politike SDS-a.


France Cukjati je v parlamentu bral domobransko prisego, čeprav je njegov oče med drugo svetovno vojno padel kot partizan.

France Cukjati je v stranki zadolžen za nastavljanje klerikalnega kadra v stranko (recimo glavni tajnik SDS-a Tomaž Lisec, ki prihaja iz posavskih klerikalnih krogov). V stranki torej obstajajo ljudje, ki so zelo sovražni do komunizma.

Nekateri so sicer mnenja, da so za takšno oskruniterv krivi Romi, češ da so Romi ukradli bakreno glavo Borisa Kidriča, da jo pretopijo zaradi bakra. Tudi če se izkaže, da so Romi dejanski izvršitelji tega dejanja, je pa vprašanje, ali je morda naročnik tega skruniteljskega dejanja kdo tretji, Romi pa služijo le kot priročen izgovor.

Takšno uničevanje spomenikov antifašističnega boja s strani častilcev fašističnih kolaborantov pa ni takšna redkost. Na Hrvaškem so recimo uničili že skoraj vse antifašistične spomenike. Tako z bombnimi napadi nanje, kot oskrunitvami tega tipa, kot se je zgodil v Kidričevem. Kipi na Hrvaškem so bili skoraj v celoti uničeni (več kot 2000) in jih je ostalo le še peščica.

Še več. Pred časom so podobno storili tudi z velikim kipom v rojstnem kraju nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita, kjer so okoli njegove glave postavili eksploziv in ga aktivirali, ter tako obglavili Josipa Broza Tita. Glavo so našli in postavili nazaj ter popravili škodo, saj na Hrvaškem, ki je bila svoj čas precej radikalna tudi zaradi vojne v devetdesetih letih (Slovenija recimo ni imela tako hude vojne kot Hrvaška, ampak zgolj desetdnevno), je sedaj drugačna, veliko bolj demokratična klima, saj so šli radikalni politiki v ozadje ali so pa spremenili svojo radikalno retoriko, za kar so zaslužni tudi nekateri politiki in pa dejstvo, da Hrvaška pristopa v EU – zanimivo je, da je največja demokracija v državah v času pristopanja v EU, potem pa to zamre, ko enkrat država vstopi v EU, to se je recimo zgodilo v Sloveniji, v Sloveniji pa na žalost lahko rečemo, da največji radikalci v politiki prihajajo v ospredje in se zato sovražna klima, spodbujena tudi s strani močno radikalizirane katoliške cerkve, močno povečuje. Nam recimo veliko pomeni postavitev klerika za glavnega tajnika SDS, ki po našem mnenju sploh ni dober človek kljub videzu. Sami se kar bojimo, kakšen bo nov mandat vlade Republike Slovenije čez dve leti, če takšni ljudje pridejo na oblast.

Imeli bomo nek novi totalitarizem, neko zmes komunizma, nacizma in cerkvenega totalitarizma. Sovraštvo do posameznih ljudi se bo povečevalo, sovraštvo do posameznih dogodkov se bo povečevalo, nezdravo domoljublje, to je nacionalizem,  se bo povečeval, v ospredje pa bo prišlo čaščenje ideologij, ki so zelo problematične. Upamo, da Slovenija ne bo zapadla v kakšen slovenski tretji rajh.

Tudi če je nekdo nasprotnik komunizma, pa ni dobro, da se komunistična ideologija zamenja s tako sovražno, kot to želijo nekateri antikomunisti (ki pa po drugi strani imajo pri svojem delovanju zelo komunistične prijeme, kar ne preseneča, saj so v komunizmu živeli vsi, tako levi kot desni).

Za konec še nekaj. Nehumano je uničevati tako antifašistične spomenike kot morebiti spominska obeležja domobrancem. Vse je obsojanja vredno in v prvi vrsti nepietetno. Recimo v občini Škocjan, katero smo omenili, smo v enem od člankov podali tudi fotografijo spominskega obeležja demobrancem, ki je bilo na enem mestu malce razbito, čeprav se napisi še vidijo. Tisto bi bilo tudi prav, da se popravi.

To, kar se je zgodilo v Kidričevem, je zelo žalostno in obenem žaljivo ter sramotno. SDS-ovega župana je lahko zelo sram zaradi dogodka. V Kumrovcu, ko so obglavili kip Josipa Broza Tita, to ni bilo zaradi tamkajšnje lokalne oblasti, ki se nikoli ni obregala ob kip njihovega pomembnega rojaka, SDS pa se je v Kidričevem dostikrat obregnila ob kip in govorila, kako bi ga bilo potrebno odstraniti. in do tega je sedaj tudi prišlo, ker se je ustvarila negativna klima glede kipa. Če pa oblast hujska ljudi, da je nekaj legitimno narediti, potem pa nekateri to tudi storijo. Morda so bili nekateri opogumljeni z visokimi ratingi SDS-a v javnomnenjskih raziskavah zadnje čase. Naj se SDS-ova oblast v Kidričevem malo zamisli, kako lahko njihove besede ustvarijo vandalska dejanja, če mogoče sami nimajo nič pri tem.

Dnevnik: V Kidričevem je izginila bronasta glava Borisa Kidriča, policija krajo še preiskuje

RTV Slovenija: Kaj stoji za krajo Kidričevega kipa? Gre le za krajo brona ali za politično ozadje?



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Opomba. Tekst v zvezi z občino Škocjan v zgornjem članku je bil (sedaj že kar nekaj časa nazaj) odstranjen. Kot smo sedaj ugotovili je v članku še vedno ostal en del, ki se nanaša na občino Škocjan, vendar se del, ki smo ga omenili (citiramo “Recimo v občini Škocjan, katero smo omenili”), več ne nahaja v članku, saj se je ta del nanašal na članek, katerega smo umaknili, zato smo ga v članku odstranili.

    Del v članku, ki se nanaša na odstranjeni del članka (ki se je nanašal na nek drug, umaknjen članek), pa smo ohranili zato, ker je zelo sporočilen. In sicer je sporočilo, da se nobenega spomenika ne sme uničevati, ne glede na ideološke preference posameznikov. V ohranjenem delu smo podali fotografijo razbitega domobranskega obeležja na bučenskem pokopališču (za katerega smo v sklopu pisanj člankov o omenjeni občini od občanov izvedeli, da je bil poškodovan s strani neznane osebe (ali neznanih oseb ?!)).

Odgovorite