sobota, 8.januar.2011 - 06:50

VEGRAD: Liechtensteinska podjetja – nabiralniki, podjetja za prevzem provizij

Naveza Hypo – Vegrad je prek Liechtensteinskih podjetij – poštnih nabiralnikov podjetje Vegrad stala okoli 30 mio evrov, vsaj po do sedaj odkritih podatkih.

Slovenija je bila vseskozi prostor, na katerem ni delovala pravna država, zato je prihajalo do številnih kraj družbenega premoženja in tudi premoženja podjetij, pa tudi do številnih drugih kaznivih dejanj.

Dnevnik razkriva novoodkrite malverzacije podjetja Vegrad.

Po določenih informacijah naj bi podjetje Vegrad ustanavljalo podjetja – poštne nabiralnike v davčni oazi Liechtenstein, katerih edina funkcija naj bi bila legalizacija odtoka denarja iz podjetja Vegrad.

V Dnevniku so opisali primer podjetja Fincor AG. Podjetje naj bi bilo nek silni posrednik pri pridobivanju posla in zemljišč za zloglasne Celovške dvore v Ljubljani. Čeprav pa tega posrednika ni nihče videl.

Podjetij poštnih nabiralnikov je bilo več.

Podjetja poštni nabiralniki so bili v skrbništvu odvetnika Gerolda Hoopa iz Liechtensteina. Vsa podjetja so bila hitro ustanovljena, zabeležila visoke dobičke, nato so pa tudi hitro ugasnila.

Podjetja naj bi bila formalno gledano ustanovljena za posredništvo med banko Hypo in velenjskim prosulim podjetjem, a to je bila le fikcija.

V časopisu Dnevnik so še bolj razložene zelo zapletene mahinacije, vendar bistvo le teh je v tem, da so se podjetja v omenjeni davčni oazi ustanavljala izključno za namene jemanja “provizij”.

Tako je iz Vegrada odteklo 30 milijonov evrov denarja v povezavi z velikimi projekti, katerih glavni financer je bila skupina Hypo.

Dnevnik: Afera Vegrad-Hypo: kako sta Tovšakova in Košič plačala 3,8 milijona provizije

Dnevnik: Hypo omogočil dobičke “off-shore” podjetju tudi v poslu z Jožetom Anderličem

Dnevnik: Slovenski Hypo je skupini Vegrad financiral le projekte v Sloveniji

Dnevnik: Afera Hypo v Sloveniji: Vegradovi milijoni prek Paname končali v Liechtensteinu

Dnevnik: Hypo Hilda



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

Odgovorite