petek, 14.januar.2011 - 16:42

V Šentjerneju je tekla kri, pred tem pa v Škocjanu

Na šentjernejskem koncu so točili kri. Le slab mesec pred tem je kri tekla v Škocjanu.

V občini Šentjernej so organizirali krvodajalsko akcijo. Kri so točili 147 krvodajalcem, 12 jih je prišlo prvič.

Sicer je občina Šentjernej, katero je nedavno tega obiskal predsednik države Danilo Türk, da si ogleda napredek te občine, saj občina slovi po tem, da se je zadnja leta močno razvila, pred kratkim podelila priznanja za krvodajalstvo.

Približno mesec dni pred krvodajalsko akcijo v občini Šentjernej so kri darovali tudi v sosednji občini Škocjan. Tam je kri darovalo 55 ljudi, 8 prvič. Kri sta poleg drugih darovala tako nekdanji škocjanski župan, Anton Zupet – kliknite za ogled slike darovanja krvi, kot sedanji škocjanski župan, Jože Kapler – kliknite za ogled slike darovanja krvi.

Kri sta darovala tako nekdanji župan občine Škocjan Anton Zupet kot sedanji župan Jože Kapler

 

V Škocjanu je podelitev priznanj krvodajalcem potekala poleti v okviru občinskega praznika Knobleharjevo.

Med prejemniki priznanj je bila tudi krvodajalka, ki je kri darovala petkrat. Na sliki je prikazana v zeleni poletni obleki, kako prejema priznanje, Anton Zupet, tedaj še župan, pa čaka v ozadju, da ji podeli še rdeči nagelj, simbolično cvetlico za izraz spoštovanja krvodajalcem. 

 

Če za konec tega osladnega članka dodamo še nekoliko piker komentar. Krvodajalske akcije, kljub temu, da gre pri darovanju krvi za plemenito dejanje, privlečejo tudi ljudi, ki gredo na akcije zgolj za to, da diskretno ugotovijo, ali nimajo kakšnih okužb, in pa narcise, ki vidijo v krvodajalskih akcijah priložnost za večanje lastnega napuha in nabiranje simpatij pri drugih. V tujini, kjer se darovanje krvi plača, pa verjetno nekateri revnejši prebivalci hodijo nanje tudi zaradi zaslužka. Sami zato na krvodajalske akcije ne gledamo zgolj s pozitivnega stališča. Vsakdo pa ve sam, zakaj gre na krvodajalske akcije, sploh če pravega razloga za darovanje krvi (pod)zavestno ne zanika.



Odgovorite