sobota, 15.januar.2011 - 19:46

Cerkvena podjetja Holding Zvon Ena, Holding Zvon Dva in Gospodarstvo Rast razglasila insolventnost

Cerkvena podjetja Holding Zvon Ena, Holding Zvon Dva in Gospodarstvo Rast so razglasila insolventnost.

 

Zanimivost. Gospodarstvo Rast se med drugim ukvarja tudi z izdelavo novih mehanskih orgel.

Cerkvena podjetja se tako kot dosti drugih poslovnih subjektov v težkih časih krize soočajo z resnimi težavami finančne narave.

Težava cerkvenih podjetij je tudi v zelo smeli špekulativni politiki, ki jo je vodila mariborska nadškofija v času navidezne konjunkture s strani duhovnika Krašovca, kar je pripeljalo do ustvarjanja veliko obveznosti, ki jih podjetja v času krize več niso zmogla poravnavati, zaradi česar je prišlo do insolventnosti.

Kar tri cerkvena podjetja so razglasila insolventnost in to v zelo kratkem času, kar gre pripisati dejstvu, da so se najverjetneje za to potezo odločili v vrhovih slovenske katoliške cerkve, nakar je sledila formalizacija odločitve o razglasitvi insolventnosti s strani direktorjev podjetij.

Težava je v tem, da tem podjetjem banke ne želijo dati denarja, ker se bojijo, da bo tako še dodaten denar šel v nič. Banke pri obeh Zvonih zahtevajo, da podjetji pridobita zunanje investitorje, ki naj bi primaknili celo več kot 100 mio evrov, a očitno procerkveni zunanji investitorji ne želijo vlagati denarja v ta podjetja, ampak pričakujejo reprograme posojil s strani bank in pa delne odpise terjatev, na kar banke ne pristajajo. Tu gre predvsem za dogajanje v omenjenih holdingih.

Posledično cerkvena podjetja nimajo novih virov financiranja, zaradi česar so se vodstva podjetij odločila razglasiti insolventnost, verjetno na, kot smo že rekli, priporočilo katoliške cerkve.

Sedaj sta dve možnosti, ali bo prišlo do prisilne poravnave in že omenjenega reprograma posojil in odpisa dela terjatev, ali pa bo, kar je zaenkrat bolj verjetno, vsaj pri holdingih, v končni fazi vseeno prišlo do stečaja, no, vsaj v Holdingu Zvon Ena, drugi holding naj bi po določenih podatkih vendarle intenzivno delal na izdelavi načrta prestrukturiranja, ki je podlaga za prisilno poravnavo, tako da je zanj morda nekoliko več upanja.

Verjetno se tudi katoliška cerkev, ki ji težave njenih podjetij predstavljajo tudi breme z vidika ugleda, nagiba k temu, da to zgodbo v določenih primerih pripelje do konca, kar pomeni stečaj. Vsaj stečaj enega ali obeh Zvonov. Gospodarstvo Rast naj bi se po predvidevanjih tudi izmuznilo skozi prisilno poravnavo. Morda je tudi prav tako. Če smo iskreni, nam je dejstvo, da Gospodarstvo Rast izdeluje orgle, precej simpatično – resda ne vemo, ali obstaja zadostno povpraševanje po teh izdelkih, a vseeno – gre za neko posebnost, ki je zelo zanimiva in bi jo bilo škoda izgubiti.

Ko smo že omenili orgle, naj podamo eno najbolj znanih klasičnih stvaritev, ki se izvaja na orglah. Gre za popularno Toccato Johanna Sebastiana Bacha.

Johan Sebastian Bach – Toccata

Preberite si še naslednje članke:

Finance: Zvona Ena in Dva razglasila bankrot

Finance: Insolventnost razglasilo tudi Gospodarstvo Rast

Dnevnik: Na obletnico priznanja Vatikana Zvona razglasila bankrot

Žurnal: Zvon Ena in Zvon Dva insolventna

RTV Slovenija: Zvonovoma je odzvonilo



Značke prispevka: , ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    POGLOBLJEN ANALITIČEN ČLANEK FINANC O ZVONU ENA IN DVA:

    Finance: Vsak dan prelaganja stečaja Zvonov povzroča dodatno škodo

Odgovorite