sreda, 10.marec.2010 - 01:22

Zaradi suma gospodarskega kriminala in korupcije aretirali 2 poslanca, ministra in zaslišali župana

Kriminalisti zaradi izsiljevanja aretirali poslanca SNS Srečka Prijatelja. Aretirali so ga v času, ko je prejemal kuverto s 323.000 evri gotovine.

 

Poslanec SNS-a Srečko Prijatelj je glavni osumljenec v zadnji aferi. Osumljen je izsiljevanja, tudi z orožjem, ter prejema 323.000 evrov v kuverti, pri čemer ga je pa zasačila slovenska policija ob samem dejanju.

Slovenska policija je na podlagi prijave primorskega podjetnika že nekaj časa preiskovala kazniva dejanja, v katera naj bi bili vpleten ta poslanec iz Slovenske nacionalne stranke – SNS.

Kriminalistična preiskava zoper nekatere slovenske politike (razen Srečka Prijatelja, ki je v središču afere) je, zanimivo, zgolj kolateralnega značaja.

Slovenska policija je namreč preiskovala sume gospodarskega kriminala v primorski družbi, pri čemer je bila ta družba oškodovana za 3,8 milijonov evrov. Po določenih informacijah naj bi to bila Luka Koper.

Šele med preiskovanjem te družbe so policisti zaznali še druga kazniva dejanja, v katera naj bi bili vpleteni tudi drugi slovenski politiki.

Policija je po sumu gospodarskega kriminala v Luki Koper začela (na podlagi prijave žrtve, nekega koprskega podjetnika) preiskovati tudi sum kaznivega dejanja izsiljevanja ter sum kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksplozivov.

Policija je podatke zbrala tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, da bi lahko pridobila dokaze o izsiljevanju.

Med preiskavo je policija aretirala, zaradi kaznivega dejanja izsiljevanja, 2 osebi. In sicer poslanca Srečka Prijatelja iz stranke SNS in pa še eno osebo, ki je bila prav tako prisotna pri prevzemu izsiljenega denarja.

V torek, 9.3.2010, se je to zgodilo zato, ker je izsiljevalec, ki je koprskemu podjetniku grozil dalj časa, občasno celo z orožjem, naj mu ta da denar, postavil končni rok za plačilo ravno ta dan.

Policija je osumljenca (SNS-ovega poslanca) prijela med samim kaznivim dejanjem, zaradi česar je teža obremenilnih dokazov zelo velika. Osumljencu naj bi žrtev izsiljevanja izročila kuverto, ki je vsebovala 323.000 evrov gotovine, 323 tisoč evrov.

Tudi v tej aferi je posredno vpletena stranka SDS (kar sploh ne preseneča, če smo iskreni).

Namreč. Policija je preiskovala tudi kazniva dejanja gospodarskega kriminala in korupcije. In sicer naj bi šlo za preprodajo zemljišč.

Srečko Prijatelj naj bi od države po poročanju 24ur.com poceni kupoval zemljišča, Luka Koper je pa v času, ko jo je vodil vplivni SDS-ovec Robert Časar, ta zemljišča od njega drago kupovala.

Razlika v ceni je ogromna. Podjetje žene Srečka Prijatelja naj bi od države kupovalo zemljišča za 5 evrov na kvadratni meter, podjetje Luka Koper, katero je v tem času vodil vplivni SDS-ovec, pa naj bi ta zemljišča nato kupovalo po ceni 45 evrov. Luka Koper je eno pomembnejših državnih podjetij, katero je svoj čas, v času vladavine SDS, vodil vplivni SDS-ovec, ki je sedaj eden izmed aretiranih.

Tako je prišlo do velikih premoženjskih koristi za omenjenega SNS-ovega poslanca. Ta kupčija med drugim dokazuje določene povezave med strankama SNS in SDS.

V celotni zgodbi pa sta se znašla tudi kmetijski minister Milan Pogačnik in poslanec Zmago Jelinčič. Policija je namreč med prisluškovanjem Prijatelju slišala tudi dogovor med Zmagom Jelinčičem in kmetijskim ministrom Pogačnikom, v katerem naj bi se poslanec in prvak stranke SNS in kmetijski minister dogovorila, da bo stranka SNS pri interpelaciji zaradi afere bulmastifi podprla ministra, minister pa bo v zameno zagotovil kmetijska zemljišča v Murski Soboti za letalski muzej, o katerem je Zmago Jelinčič že nekaj časa govoril (v pojasnilo, SNS je razmišljala o letalskem muzeju v obliki piramide, dve možni lokaciji sta bili Ajdovščina in Murska Sobota) .

In sicer naj bi šlo za dogovor, da bi država prek kmetijskega ministrstva prenesla kmetijska zemljišča na občino Murska Sobota, ki jo vodi nekdanji SDS-ovec Anton Štihec, ta pa bi potem dala soglasje za postavitev letalskega muzeja na tem zemljišču. Tako bi SNS podprla ministra za kmetijstvo pri interpelaciji zaradi afere bulmastifi, v zameno pa bi dobila proste roke za postavitev letalskega muzeja. Čeprav pa ni nujno, da je politična kupčija narejena zaradi afere bulmastifi, ampak morda v povezavi z zakonom o kmetijskih zemljiščih, kjer naj bi SNS s svojimi glasovi podprla ta zakon ministra Pogačnika v zameno za zemljišče za letalski muzej. Torej, možnosti za politično trgovino sta torej dve (dve verziji).

Preiskave slovenske policije potekajo kar v štirih mestih: Ljubljana, Murska Sobota, Koper, Nova Gorica in še niso končane.

Aretirani, pridržani ali zaslišani naj bi bili:

– Poslanec in prvak SNS, Zmago Jelinčič

– Poslanec SNS Srečko Prijatelj

– Direktor Luke Koper in vplivni SDS-ovec Robert Časar

– Župan Murske Sobote in nekdanji SDS-ovec Anton Štihec (ki pravi, da je prostovoljno sodeloval s policijo in ni bil v vlogi osumljenca)

– Kmetijski minister Milan Pogačnik

Eden izmed poslancev naj bi se po informacijah predsednika Državnega zbora že skliceval na poslansko imuniteto, a je predsednik državnega zbora rekel, da v času predkazenskega postopka poslanec ne more zaprositi za imuniteto, kar je normalno, saj morajo steči preiskovalni postopki za pridobivanje dokazov o kaznivih dejanjih, zato pri predkazenskem postopku imunitete ne more biti, da bi se zagotovila pravna država. Poslanec lahko zaprosi za imuniteto, ko steče kazenski postopek zoper njega.

Dnevnik: Poslanec Srečko Prijatelj naj bi od primorskega podjetnika izsilil 323 tisoč evrov

24ur.com: Kot v filmu: Zahteval denar in grozil z orožjem

RTV Slovenija: Sum gospodarskega kriminala: pridržani še dve osebi

Finance: Policijski desant v srce korupcije

Zadeve se bodo zagotovo izkristalizirale v prihodnosti in bodo zato kasnejše informacije lahko tudi nekoliko drugačne od zgoraj navedenih. Zaenkrat pa toliko.



Značke prispevka: , , , ,

Odgovorite