nedelja, 16.januar.2011 - 11:13

Evropska antipiratska zakonodaja: Ni problem samo piratstvo, ampak celoten splet, sploh zlorabe socialnih omrežij tipa Facebook

Facebook je postal tudi platforma za širjenje sovraštva in kriminala ter za zasebno dogovarjanje med kriminalnimi ali škodoželjnimi skupinami. Evropska unija bi morala premisliti o večjem nadzoru nad Facebook-om, saj je to podjetje čisto nesposobno in neučinkovito pri obravnavi zlorab.

Slovenski poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke so pokazali precej bedno podobo, ko so rekli, da so glasovali za antipiratsko zakonodajo, ki bi posegla v določene pravice uporabnikov interneta s ciljem zmanjšati piratstvo znotraj Evropske unije, ker ima ta trenutno zelo šibko politiko varovanja avtorskih pravic, zaradi česar trpijo ustvarjalci avtorskih del.

Na vprašanje, ali so res podprli tovrstno zakonodajo, gre za poročilo Gallo, so se začeli sprenevedati, češ da oni nimajo pojma o zadevi in so glede tega totalni nevedneži, ki so samo glasovali, kot jim je naročila stranka.

To je bila utemeljitev Jordane Cizelj, Milana Zvera in Lojzeta Peterleta.

Desničarski politiki iz Slovenije v Evropskem parlamentu se sprenevedajo, ko nočejo odkrito povedati svojega mnenja o antipiratski zakonodaji. Kot da se bojijo, ker vedo, da v Sloveniji to ne bi naletelo na pozitiven odziv. Takšna neodločnost nam ni všeč.

 

Smešno se nam zdi, da nekdo ni sposoben izraziti lastnega mnenja glede tega. Od evropskega poslanca bi se pričakovalo, da se vsaj malo pozanima o zadevi, o kateri glasuje.

Čeprav je bolj verjetno, da so to samo rekli, da se ne bi zamerili ljudem, oziroma, da se njihove stranke (SDS, NSI) ne bi zamerile ljudem.

Sami se ne bomo spuščali v antipiratsko zakonodajo, ampak bomo predmet našega zanimanja preusmerili v delovanje na spletu, predvsem delovanje socialnih omrežij.

Po našem mnenju so trenutno največja nevarnost na spletu socialna omrežja tipa Facebook.

Ta socialna omrežja so se pokazala za platforme kriminalcev in škodoželjnih ljudi, ki skozi aplikacijo Facebook udejanjajo dejanja, ki so lahko bodisi kriminalna, bodisi na meji zakona.

Zlorabe se na teh socialnih omrežjih neučinkovito obravnavajo. Poti prijave zlorab so neučinkovite, zaradi česar prihaja do hudih kršitev. Gumbi za prijavo zlorab sploh ne delujejo. Podaš prijavo, ni odgovora. S tem se je srečalo že veliko ljudi, s čemer so jim kršene osnovne človekove pravice.

Facebook javnosti prikazuje, kako zelo ima dodelan sistem prijave zlorab. Preberite si njegovo podstran, tukaj. Skoraj nič od tega ne deluje v zadostni meri. To je sramotno za neko aplikacijo, ki se hvali, kako je v obiskanosti premagala celo mogočnega Google-a.

Facebook bi moral izboljšati mehanizme za prijavo zlorab. Sedaj so ti mehanizmi kljub varljivemu videzu, da se nekaj dela v tem pogledu, neučinkoviti.

Grozljivo je dejstvo, da so množično kršijo pravila uporabe Facebooka (nekateri ustvarjajo številne profile in strani, katerih namen je prikrivanje lastne identitete za izvajanje pritiska na posamezne ljudi, ali za zavajanje na internetu. Vprašajmo se. Kolikšen odstotek profilov na Facebook-u je fiktivnih in zlaganih, kar pomeni kršitev pogojev uporabe, pa je to čisto normalno za Facebook.

Facebook je omrežje, ki ustvarja neke zaprte skupine ljudi, ponekod se te zaprte skupine zlorabljajo za komunikacijo med kriminalnimi osebki, za dogovarjanje slabih dejanj, celo za nemoteno širjenje sovraštva nasproti posameznikom ali proti skupinam ljudi.

Na Facebook-u so skrajno neučinkoviti pri odpravljanju teh težav, zaradi česar je kriminal na tej aplikaciji močno napredoval.

Da ne govorimo še o problemih zmanjšane storilnosti na delovnih mesti ali v izobraževalnih ustanovah zaradi uporabe Facebooka.

Mislimo, da je prišel čas, da se Evropska unija začne lotiti preprečevanja zlorab na Facebook-u.

Facebook je potrebno dati v zakonske okvire in povečati transparentnost te aplikacije.

To je potrebno storiti skozi pritisk na lastnike in vodstvo Facebook-a.

V Sloveniji obstaja Spletno oko za prijavo sovražnega govora in nekaterih drugih nepravilnosti na spletu –  ne vemo, če je ta organizacija dovolj učinkovita v primerih, kjer prihaja do zlorab na Facebook-u.

Ali je Spletno oko dovolj učinkovito pri preprečevanju zlorab na Facebooku?

Skratka.

Zakonodajo na konkretnem področju je potrebno spremeniti.

V družbi namreč obstajajo ljudje, ki so tako smeli ali celo kriminalni, da lahko enostavno zlorabijo določene stvari s ciljem škodovanja drugim ljudem. Takšne dogodke je potrebno omejiti in zatreti.

Sami smo zato podporniki večjega nadzora na spletu. Če je nekaj več kot očitno storjeno s ciljem osebnega obračunavanja in s ciljem sovražnosti do nekoga, potem je potrebno takšne stvari promptno zatreti.

Sedaj mehanizmi za kaj takšnega niso učinkoviti, mislimo, da je to potrebno spremeniti.

Facebook je postal tako zelo popularen, da je potreben nadzora. Mnenja smo, da ustanovitelji Facebook-a sploh več niso sposobni obvladovati lastne aplikacije – očitno so prehitro zrasli. Kot takšni so postali problem, ki ga je potrebno rešiti. Upamo, da bo EU naredila kaj tudi na področju zlorab na Facebook-u.

Sami bomo to spremljali in se morda tudi aktivno vpletli v preganjanje določenih zlorab v tem socialnem omrežju.

Upamo, da bo podobno storila tudi trenutna slovenska vlada, predvsem notranja ministrica Katarina Kresal, pod katero se varnost v državi na določenih področjih precej niža, tudi varnost na internetu. Gre za popolnoma neodgovorno obnašanje politike do posameznih vprašanj.

Glede tega smo zelo razočarani in pričakujemo pozitivne spremembe na tem področju.

Še politiki, ki bi morali biti bolj trdokožni, torej bolj neobčutljivi na posamezne kritike, se znajo močno razburiti zaradi določenih kritik na njihov račun, recimo Zoran Janković je politik, ki je znan po tem, da zelo težko prenaša kritike na svoj račun, čeprav so nekatere besede na njegov račun s strani nekaterih resnično žaljive. Še toliko večji problem je, če se podobne stvari dogajajo ljudem, ki niso del javnega življenja in ki nimajo toliko bogastva ali vpliva, da bi lahko bili manj občutljivi na neprimerna dejanja.

Zatorej je potrebno v tem pogledu zadeve ustrezno urediti.

Čeprav smo pa zelo razočarani, da so med storilci kaznivih dejanj na spletu tudi takšni, ki vsaj javno govorijo na način, da je moč sklepati, da koketirajo s slovensko politično levico – določene zadeve bomo še raziskali.

Pričakujemo določene spremembe v tem pogledu, vsaj kar zadeva Facebook, ker gre za aplikacijo, ki omogoča širitev negativnih vplivov bolj kot kakšne druge oblike pojavljanja na spletu, sploh pri ljudeh, ki so že sicer nagnjeni h kriminalnemu početju ali k početju na robu kriminala.



Značke prispevka: , , ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    DODATNE MOŽNOSTI PRIJAVE ZLORAB NA FACEBOOK-u:

    Na spletni strani Safe.si so predstavljene še dodatne poti za prijavo zlorab na Facebook-u, ki so pomemben dodatek članku. Kljub temu smo mnenja, da bi se moralo zlorabam na Facebook-u posvetiti več pozornosti. S takšno popularnostjo, kot si jo je pridobil, mora Facebook (delavci v njem oziroma lastniki in upravitelji Facebooka) obvezno razmišljati tudi o družbeni odgovornosti.

    Safe.si: Kontakti za pomoč v primeru težav in zlorab pri uporabi Facebooka

Odgovorite