petek, 21.januar.2011 - 00:40

Goran Klemenčič in Aleš Zalar sta AmCham-u predstavila njun pogled na korupcijo in iskrenost v Sloveniji

Goran Klemenčič in Aleš Zalar sta svetovala ameriški gospodarski zbornici v Sloveniji glede izbolj

Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham) je imela poslovni zajtrk s slovenskim predsednikom komisije za preprečevanje korupcije, Goranom Klemenčičem in pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem.

Zbornico je zanimalo, kako lahko pravosodne inštitucije in protikorupcijska komisija prispevajo k povečanju iskrenosti in posledično konkurenčnosti znotraj slovenskega gospodarstva in okolja, kar bi se lahko razumelo, glede na naslovnika vprašanj, tudi na način, da jo zanima, kako bi lahko državne inštitucije, ki jih zastopata, lahko prispevale k zmanjšanju korupcije v državi, to je k učinkovitemu pregonu korupcije in gospodarskega kriminala.

Goran Klemenčič meni, da je težko oceniti pravo stopnjo korupcije v Sloveniji, da pa je na splošno korupcija v Sloveniji velik problem. Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Republike Slovenije zato poziva k hitremu ukrepanju.

Lastništvo podjetij, ki se potegujejo na javnih razpisih, je potrebno bolj jasno odstreti in definirati, prav tako pa mora država sprejeti zakonodajo, ki bi omogočila zaseg nezakonito pridobljenega premoženja vpletenih v korupcijo.

Klemenčič je povedal, da se v Sloveniji lahko ljudi zelo enostavno aretira ali pripre, da pa so problemi pri zaplenitvi nezakonito pridobljenih koristi.

Po domače povedano. Policijske akcije so lahko zelo odmevne, a haska, razen medijskega pompa, v zvezi s tem ni, ker pravni postopki ne stečejo v smeri zaplenitve premoženja.

Pravosodni minister Aleš Zalar je povedal, da težava ni v sami zakonodaji, ampak predvsem v njenem izvajanju.

Oglejte si še videoposnetek spletnega Dnevnika.

Dnevnik.si – Goran Klemenčič in Aleš Zalar o korupciji v Sloveniji

 

Dnevnik: Klemenčič napoveduje slovenski WikiLeaks: Naša država je ujetnik ekonomskih interesov

AmCham: Poslovni zajtrk z Alešem Zalarjem in Goranom Klemenčičem



Značke prispevka: ,

Odgovorite