nedelja, 23.januar.2011 - 09:38

SDS pretirava glede novih hrvaških zemljevidov. Hrvatje očitno niso storili ničesar pretirano spornega.

Stranka SDS pretirava glede novega hrvaškega zemljevida, kjer je zarisana preliminarna meja po sredini

Stranka SDS je zelo preuranjeno podala poziv k razdretju arbitražnega sporazuma s Hrvaško, češ da je ta v novem zemljevidu v ribolovnem pravilniku Hrvaške mejno črto spet začrtala na polovici Piranskega zaliva.

Zaradi konkretnega dejanja Hrvaške sta iz posvetovalne skupine v zvezi z arbitražnim sporazumom že izstopila dva politika, znana po radikalnih stališčih, to sta nekdanji minister za promet Marko Pavliha in pa glavni politik SNS-a Zmago Jelinčič.

V SDS-u so slovensko vladajočo politiko pozvali, naj razdre arbitražni sporazum zaradi tovrstnega “enostranskega dejanja” Hrvaške.

Na vladi so že podali protestno noto Hrvaški zaradi ribolovnega pravilnika.

V Bruslju so seznanjeni s tem dogodkom, so pa pojasnili, da dogodek ni sporen, saj naj bi bila meja v zemljevidu zgolj preliminarna, Hrvaška je namreč podala v tem dokumentu opombo, da je zarisana meja le preliminarna, da pa ne pomeni dejanske meje, saj je določitev le te v fazi odločanja.

Skratka. Hrvaška je res začrtala mejo po sredini Piranskega zaliva, a obenem je podala pripombo.

Če meja ni določena, je nekako najbolj normalna rešitev, da se preliminarno in nezavezujoče ločitvena meja zariše po sredini. Morda bi bilo boljše, če se ne tem mestu meja ne bi začrtala, ali pa bi bila začrtana s posebno barvo poleg opombe, ki pa je že podana.

V Bruslju nacionalistične politike predvsem iz vrst desnice že mirijo, da zadeve niso takšne kot se zdijo in da Hrvaška še vedno spoštuje vse, kar se je zmenila v zvezi z arbitražnim sporazumom.

Morda ne bi bilo slabo, da se v zvezi s tem oglasi tudi hrvaški zunanji minister ali celo premierka Kosorjeva in pomiri strasti, ki so po nepotrebnem spet zavrele.

Še enkrat pa podajamo naš predlog, naj se nedorečena meja v prihodnje zariše drugače (z drugo barvo, sicer lahko po sredini (kar je normalno v zadevah, ki so še nedorečene, v teh primerih je preliminarna delitev po sredini česarkoli, ne zgolj meje, čisto normalna), a z opombo, da meja še ni določena) ali se pa sploh ne zariše in se poda opombo, zakaj meja ni narisana.

RTV Slovenija:

SDS zaradi dejanj Hrvaške predlaga prekinitev arbitražnega sporazuma

Slovenija izročila protestno noto Hrvaški

Tudi Jelinčič izstopil iz (pod)skupine za arbitražo

Marko Pavliha izstopil iz arbitražne skupine

MZZ: Novi ribolovni pravilnik je enostransko dejanje Hrvaške 

SDS: Ali vlada zadovoljivo varuje slovenske nacionalne interese v odnosih s Hrvaško?



Značke prispevka: ,

Odgovorite