ponedeljek, 24.januar.2011 - 02:59

SOCIALNA NEENAKOST: Ker je CSD od njega zahteval vračilo 10.000 evrov (preveč) dodeljene pomoči, je nesrečnik storil samomor. Obesil se je v lastnem stanovanju, ki je bilo njegovo edino premoženje.

Prijatelji Mirka Aljančiča ga bodo odslej videvali le še v spominih. Storil je namreč samomor. Razlogi zanj kažejo na žalostno realnost današnjega sveta in njegove socialne neenakosti.

 

Kako socialno občutljivi (ranljivi) so nekateri posamezniki, se pokaže takrat, ko se soočijo z nepričakovanimi finančnimi obveznostmi, katerim v socialni bedi, v kateri živijo, niso kos.

Dejstvo je, da socialna pomoč nekaterim predstavlja tisto mejo med še dostojnim življenjem in propadom ali smrtjo.

To se je lepo pokazalo na primeru nesrečnega Mirka Aljančiča, ki je po izgubi službe prejemal socialno podporo zaradi brezposelnosti v vrednosti okoli 400 evrov. V letih od 2001 do 2006 pa je prejemal kot nadomestilo za invalidnost okoli 20.000 tedanjih slovenskih tolarjev. NA CSD so pregledali njegov spis in opazili te prejemke. Odločili so se, da jih pridobijo nazaj, saj da jih je Aljančič prejemal neupravičeno. Dolga se je nabralo za okoli 10.000 evrov.

Odločbo so Aljančiču poslali pred nekaj tedni. K njemu domov je priromala nekje v času božičnih praznikov.

Ker je imel Mirko Aljančič zgolj pritlično stanovanje v Ljubljani, bi se država polotila tega za poplačilo terjatve.

Mirko Aljančič je svoj problem najprej zaupal prijateljem, potem pa tudi novinarju Slovenskih novic, saj ni več vedel, kako rešiti zadevo. Denarja ni imel, s prihodki pa se je komaj preživljal iz dneva v dan. Prijatelji trdijo, da je bil pogostokrat lačen, ko je varčeval za svoje stanovanje, ki je bilo ob njegovi smrti, kot že rečeno, njegova edina last.

Njegovi prijatelji so še določena druga dejstva v zgodbi nesrečnika novinarju povedali po tem, ko so se vrnili z njegovega pogreba, sam pa je pred smrtjo povedal novinarju svojo zgodbo, kako referent iz Centra za socialno delo zanj nima razumevanja.

Mirko Aljančič je novinarju poslal zadnje sporočilo z naslednjo vsebino.

“Če boš dobil, za kaj sem moral UMRET, ti bo marsikaj jasno,…” Prijatelj Mirko Aljančič

Tri pike so namesto besedila, “če ti bodo za mojo smrtjo pustili (oziroma nekaj takšnega – je malo nerazumljivo napisano, saj je Mirko Aljančič pisal na roke)”. Morda je mislil povedati, če bodo novinarju za njegovo (Aljančičevo) smrtjo pustili, da razišče primer, saj naj bi se odločba centra za socialno delo nahajala v njegovem stanovanju, ki je sedaj zapečateno.

Mirko Aljančič naj bi po določenih informacijah odprl plin plinske jeklenke, si okoli vratu zavezal vrv, se usedel na rob stola in počakal na smrt. Verjetno je počakal, da bi zaradi delovanja plina padel v nezavest, ker je pa bil privezan s samomorilsko vrvjo, pa bi se ob padcu s stola obesil.

In res. V stanovanju so ga našli mrtvega. Sicer je imel tudi sina, a z njim ni imel kontaktov. Po poročanju Slovenskih novic je imel le nekaj prijateljev, s katerimi se je družil, z njimi šel na izlete in pri njih jedel. Sicer jim je pa bil vedno pripravljen prijateljsko pomagati tudi on.

No, sedaj bo ostal le še v njihovih spominih.

Ker ni želel, da bi njegova smrt šla mimo neopaženo in ker so se v Slovenskih novicah odzvali na njegovo prošnjo, da se njegov primer predoči javnosti, pa bo ostal tudi v vsaj bežnem spominu vseh, ki so prebrali članek Slovenskih novic.

Del članka Slovenskih novic:

Slovenske novice: Zaradi dolga štrik za vrat



Značke prispevka:

Odgovorite