sreda, 26.januar.2011 - 09:34

BAKRENI “BIZNIS”: Baker je v Sloveniji zaželena kovina, predvsem za tatove bakra, ki so iz tega naredili pravo “industrijo”

Trgovina z bakrom v Sloveniji cveti, saj se tudi slovenski policisti bojijo soočenja s tatovi bakra, nekateri izmed njih so na smrt prestrašeni in se bojijo priti celo pred sodišče in pričati.

  

 

Mediji so zadnje čase opozorili na klavrno podobo Slovenije 9 mesecev po tem, ko so 17.4.2010 izvedli posebno čistilno akcijo, s katero so želeli očistiti divja odlagališča.

Razočarano so ugotovili, da so vsa očiščena področja že spet polna smeti in je bila pomladna akcija čiščenja odpadkov očitno precej jalova.

No, odpadke pa nekateri uporabljajo tudi za pridobivanje materialnih koristi.

Predvsem koristen za nekatere je baker. Znano je, da ponekod v Sloveniji veselo kurijo bakrene kable s ciljem pridobiti vredno kovino. Bakrene kable kurijo zato, ker so obdani s plastičnim izolirnim materialom. Ko plastični izolirni material s kurjenjem zgori, ostane le še baker. Nekateri bakrene kable celo prevažajo v avtomobilih. Znan je primer ženske, ki je v prisotnosti otrok prevažala ukraden baker, policija je izvedla postopke, a ko je prišlo do sojenja, je prišlo do težave, saj se policist, ki je primer obravnaval, na smrt boji priti na sodišče in pričati, zaradi česar postopek stoji, sodišče pa se je odločilo policista prisilno privesti pred sodišče in ga tako prisiliti, da kljub prestrašenosti vendarle priča. 

Slovenski policisti se na smrt bojijo tatov bakra. Tako zelo, da mora sodišče nadnje pošiljati sodne naloge za prisilno privedbo na sodišče, da bi pričali.

So od policista na sojenju tatovom bakra ostale samo še njegova kapa, pendrek in lisice?

 

Vir: Slovenska policija

Kot že rečeno. Bakreni kabli so zelo zaželena tarča tatov bakra.

Koaksialni kabel ima v sredi baker, pa tudi oplaščen je z bakrom. Očitno je prava poslastica za zbiralce bakra

No. Na udaru niso le bakreni kabli, temveč tudi bakreni žlebovi in kritine.

Bakreni žleb

Priljubljena tarča so tudi bakreni izdelki na pokopališčih.

Nagrobna laterna

Tudi bakreni spomeniki so zaželeni. Špekulira se, da je tudi bakreni kip Borisa Kidriča v Kidričevem bil ukraden zaradi bakra, a nekateri dogodku pripisujejo tudi politični blagoslov strank, ki Kidriča ne marajo in jim je morda bilo dejstvo, da bo glava Borisa Kidriča končala stopljena v neki talilnici bakra, celo pozitivno.

V Kidričevem je izginila bakrena glava Borisa Kidriča

Ali so tudi njegovo glavo pretopili in se je stopila kot v kakšnem prizoru iz grozljivke?

 

Baker je očitno zelo popularna kovina, tako zelo, da vse, kar je izdelano iz bakra, izgine v noč.

No, to ne preseneča, saj je precej izdelkov izdelanih ravno iz te kovine in je zato povpraševanje po bakru veliko.

Bakrene katode

Oglejte si proces livanja bakra. Ali tudi v Sloveniji baker pretapljajo v “domačih livarnah” in ga nato tako predelanega prodajajo podjetjem?

Proces livanja aluminija in bakra v “domači izvedbi”

Dokler bo povpraševanje po bakru in dokler bo na voljo veliko bakrenih izdelkov, bodo verjetno na delu tudi tatovi ali zbiralci bakra. Ravno zaradi zaželenosti bakra se mnogi odločajo, da najdejo alternativne surovine za svoje izdelke, saj se bojijo, da bi bakreni izdelki pritegnili tatove.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Objavljen zanimiv članek o bakru v Financah

    Finance: Baker dosega rekorde tudi nad desetimi tisočaki

Odgovorite