sreda, 26.januar.2011 - 12:31

Hauc se še drži in ga še ni odneslo z direktorskega položaja Pošte Slovenije

Lahkotni Hauc bi kmalu poletel s Pošte Slovenije v zrak, a je Dagmar Komar stegnila roko in ga zadržala ter privezala za žleb strehe. Sedaj torej še lebdi nekje na strehi (vrhu) Pošte Slovenije, a njegova usoda še ni znana.

 

Dagmar Komar, predsednica Agencije za nadzor kapitalskih naložb, je na sestanku s prvim nadzornikom začela pritiskati na prvega nadzornika Pošte Slovenije in mu očitati nezakonito delovanje.

Vir: AUKN

Klemen Grošelj, prvi nadzornik podjetja Pošta Slovenije, je obupan na sredi sestanka z agencijo povedal, da bo odstopil s položaja, saj da tako več ne more delati.

Na agenciji so mu odvrnili: “Potem pa kar odstopite.”

Čeprav so določeni inidici kazali, da bi Aleš Hauc utegnil biti zamenjan s položaja podjetja Pošta Slovenije, pa se to ni zgodilo.

Sicer je predsednik nadzornega sveta Grošelj želel, da bi se zaradi novih domnevnih nepravilnosti pri delovanju direktorja Pošte Slovenije obravnavalo tudi njegov položaj, a mu je načrte prekrižala socialdemokratska Dagmar Komar, direktorica Agencije za upravljanje kapitalskih naložb. Dagmar Komar je Branku Grošlju zabrusila, da ni zadovoljna z njegovim delom. Grošlju je očitala, da naj bi kršil nekatere člene Zakona o gospodarskih družbah. Rekla je, da Pošta Slovenije deluje dobro (sicer gre za monopolistično podjetje v državi, za katerega dobro poslovanje ne preseneča) in da je nepravilnosti za razrešitev Hauca premalo.

Klemen Grošelj, ki je na sestanek prišel s pisnim predlogom z navedenimi razlogi za razrešitev Aleša Hauca, je bil šokiran. Med sestankom je celo rekel, da bo zapustil položaj prvega nadzornika, če se bodo pritiski nanj nadaljevali, a na agenciji so mu odvrnili nazaj: “Potem pa kar odstopite”.

Sicer je znano, da v ozadju političnih zdrah stoji spor med vladnima strankama Zares in SD. Zares zastopa njegova gospodarska ministrica Radičeva, Agencija za nadzor kapitalskih naložb pa je po mnenju mnogih praktično v celoti politično obvladovana s strani stranke Socialni demokrati.

Očitno je postavljanje in odstavljanje direktorjev v Sloveniji še vedno močno spolitizirano. Tudi ustanove, ki naj bi bile ustanovljene bojda po priporočilu OECD delujejo zelo nenavadno. Lahko bi celo rekli, da se organizacija OECD zlorablja za prikrivanje političnosti nekaterih organov, kar pa ni dobro in meče zelo čudno luč tudi na to mednarodno organizacijo.

Upamo, da na koncu ne izpadlo, da je ravno organizacija OECD povečala korupcijo v Republiki Sloveniji, namesto da bi jo zmanjšala, glede na to, da gre za organizacijo, ki naj bi se borila proti korupciji in klientelizmu.

Upamo, da mednarodna organizacija OECD v Slovenijo ne bo prinesla dodatno korupcijo, namesto, da bi se borila proti njej.

Agencija za nadzor kapitalskih naložb očitno postaja strah in trepet nadzornikov v državnih podjetjih.

Ker se postavlja nad vlogo nadzornih svetov, bi bilo morda dobro, da se premisli o spremembi zakonodaje in se preprosto ukinejo nadzorni sveti v državnih podjetjih, funkcijo le teh pa naj prevzame omenjena agencija.

Očitno agencija močno posega tudi v delo in suverenost gospodarskega ministrstva, tako da ne vemo, ali ima to sploh še kakšen resen pomen v državi.



Značke prispevka: ,

Odgovorite