petek, 28.januar.2011 - 08:07

Zveza za Dolenjsko se zavzema za gradnjo športne dvorane na Portovalu

V Zvezi za Dolenjsko (ZZD) so se odločili, da podprejo predlog umestitve športne dvorane za košarko na področje Portovala pri stadionu

V Novem mestu je kar nekaj možnih lokacij, ki so predlagane za izgradnjo nove športne dvorane, ki bo zgrajena predvsem za potrebe Evropskega prvenstva v košarki leta 2013, a bo seveda imela tudi kasnejšo uporabno vrednost.

V fazi odločanja je na površje prihajalo oziroma se je izpostavilo kar nekaj lokacij. Tako je svoj čas bila popularna lokacija v Drgančevju, nekaj časa lokacija na Bajnofu, zelo aktualna je bila nekaj časa tudi lokacija v Češči vasi (velodrom).

No, predlagana pa je bila tudi lokacija Portoval, predlagala jo je stranka LDS, ampak to ni bistveno dejstvo, bistven je predlog, ne pa kdo kaj predlaga. Namreč, opazili smo, da so nekateri napadli predlog umestitve športne dvorane na Portoval zgolj zato, ker ga je predlagala stranka LDS, kar je čisto abotno obnašanje. Po drugi strani pa, sodeč po enem izmed komentarjev na članek Dolenjskega lista, je nekdo celo napadel LDS, kako bo LDS proti lokaciji na Portovalu, ker očitno ni vedel, da je ravno LDS predlagala to lokacijo. Ampak to ni pomembno, to so politične razprtije brez prave vrednosti, ki so v Novem mestu stalnica.

Če se vrnemo na lokacijo Portoval. V enem izmed prejšnjih člankov smo tudi sami rekli, da je ta lokacija dobra. Zato, ker je na tistem mestu že športni center in bi zato ta umestitev bila primerna, to bi bila nadgradnja obstoječe športne dejavnosti na enem mestu, kar je dobro.

Po preučitvi vseh lokacij so se na Zvezi za Dolenjsko, ki je vladajoča politična struktura v Novem mestu, odločili podpreti lokacijo na Portovalu.

Kot smo že rekli, ta lokacija ni slaba. Tisti del že sicer slovi po recimo temu, da je “rezerviran za šport”. Športna dvorana bi zgolj še utrdila športni pečat tega predela Novega mesta.

Dobro v zvezi s tem je tudi dejstvo, da je arhitekturno-urbanistična študija za umestitev športne dvorane v tisti prostor že narejena.

Gre za študijo iz leta 2003 prof.dr. Janeza Koželja. Ta je recimo že dal svojo rešitev za most za pešce, ki povezuje Loko in Portoval. Tisti predel je nekako v veliki meri nastal pod konico njegovega svinčnika.

Sicer ne vemo, kaj je z Bajnofom in obljubo ministra Lukšiča o financiranju dvorane, če bi bila stacionirana tam, to bo moral povedati sam minister Lukšič.

Kaj bo obveljalo na koncu, se bo videlo, je pa lokacija Portoval sprejemljiva dosti bolj kot recimo kakšne druge lokacije, za katere navijajo nekateri. Dejstvo, da lokacijo podpira tudi ZZD pa daje tej lokaciji seveda veliko težo glede na to, da gre za glavno “vladno”, to je oblastno stranko v Novem mestu.

Zelo pozitivno je tudi dejstvo, da je tudi podjetje Krka Novo mesto pripravljeno pomagati pri nastajanju nove športne dvorane. V ta namen ponuja storitve svojega arhitekta. Ni pa pripravljeno sodelovati z denarnim vložkom za gradnjo.

V primeru, da se res izbere lokacija Portoval, pa bi to lahko imelo kot stranski učinek še eno pozitivno stvar. In sicer obnovo novomeške avtobusne postaje, ki je zdaj v grozljivem stanju.

Ravno Krkino vodstvo je svoj čas izpeljalo čistilno akcijo, kjer je pobralo smeti okoli avtobusne postaje Novo mesto in se zavzelo za vsaj prepleskanje postaje.

V primeru umestitve športne dvorane v Portovalu bi morda bilo dobro urediti tudi avtobusno postajo, ki se nahaja v neposredni bližini. Tu pa bi lahko podjetje Krka, ker je njegovo vodstvo že sodelovalo v čistilni akciji, tudi samo primaknilo kakšen evro.

To bi bilo nekako za pričakovati, sploh ob izvrstnih poslovnih rezultatih podjetja, s katerimi se upravičeno hvali.

Tako bi bili lahko ubiti celo dve muhi na en mah. Pa tudi podjetje Krka d.d. bi na ta način zadovoljilo pričakovanja ljudi, ki so nastala ob čistilni akciji njenega vodstva narejeni na področju avtobusne postaje, da prispeva k obnovi vsaj avtobusne postaje Novo mesto, če že ne tudi pri gradnji športne dvorane, kar pa tudi ne bi bilo slabo.



Značke prispevka:

Odgovorite