sreda, 2.februar.2011 - 23:31

Mirna je postala občina, Ankaran bi moral tudi dobiti to pravico

Občina Mirna se bo med drugim lahko pohvalila tudi z gradom Mirna. Gre za srednjeveški grad, kateremu pravijo tudi Speča lepotica. Za obnovo gradu je zelo zaslužen tudi simpatični profesor na AGRFT-ju Marko Marin, ki je svoje življenje, pa tudi prihranke posvetil obnovi tega gradu. Grad dobro poznamo še iz časa, ko je bila obnova le tega še pri začetku, poznamo pa tudi profesorja Marina.  Če podamo drobno anekdoto. Spomnimo se njegove  simpatične izjave, ko je rekel, da so Albanci bolj za groba gradbena dela, Bosanci pa za fina gradbena dela.  A tega ni povedal nespoštljivo, da ne bo pomote (in nepotrebne zamere). Marko Marin je zelo znan po svoji duhovitosti in šaljivosti. Pod gradom je tudi majhno jezero, ki je bilo svoj čas tudi zbirališče kopalcev. Trenutno v njem kopanje ni mogoče.

Da ne bi delali kakršnekoli krivice posameznim ljudem, smo se odločili spremeniti naš pogled na ustanovitev občine Mirna.

Če podamo predelano mnenje.

Sami nismo zagovorniki drobljenja države na premajhne občine, saj se država tako spreminja v občinski prah. A vendarle smo mnenja, da če se je ustanovila občina Mirna z 2604 prebivalci, potem si zasluži svojo občino tudi Ankaran s 3175 prebivalci in zelo dobrim finančnim zaledjem.

Mirne ne bomo kritizirali na splošno, smo pa zaskrbljeni nad možnostjo, da bi vpliv na Mirni pridobile osebe z vprašljivimi moralnimi značilnostmi. Upamo, da se to ne bo zgodilo.

Izvedeli smo, da določene osebe ustvarjajo kar precejšnji vpliv s svojim delovanjem in navezovanjem stikov ter izjemnimi sposobnostmi prepričevanja ljudi (tudi z lažmi). Iz več virov smo izvedeli, da gre za zelo problematične osebke, ki so nagnjeni k nepravilnostim in goljufijam.

Sami bi pobudnike za ustanovitev občine Mirna opozorili na to, da bodo pozorni predvsem na določeno družino z Mirne, ki živi na hišni številki 3, zaradi varovanja osebnih podatkov ne bomo bolj eksplicitni. Gre za precej premožno, a po določenih informacijah tudi za precej disfunkcionalno družino.

V novi občini Mirna bi morali biti izrazito pazljivi na določene ljudi, ki so nagnjeni h kriminalu, lažem in goljufijam ter imajo veliko moč prepričevanja, dodatno pa so nagnjeni k načrtnemu ustvarjanju stikov z avtoritetami. Če bodo takšni sporni ljudje prišli do vpliva na Mirni, potem bo v tej občini zagotovo prišlo do korupcije. O tem ni dvoma. Upamo, da se na Mirni zavedajo problematičnosti posameznih sokrajanov z izrazito nizkimi moralnimi standardi, ki lahko v prihodnosti močno ogrozijo integriteto same občine.

V vsaki družbi se najdejo osebki, ki so problematični zaradi nagnjenosti h kriminalu, takšne osebke je potrebno zaznati in jih spremljati ter preprečiti, da negativno vplivajo na posamezne ljudi, sploh pa na tiste z diskrecijskimi, to je oblastnimi pravicami.

Nekateri imajo tudi več obrazov in skladno z lastnimi interesi pokažejo vsakemu svoj obraz, odvisno od situacije. To pomeni, da so zelo pretvorni in ravno zato tudi zelo prepričljivi, dokler se jih ne odkrije.

Sami upamo, da v občini Mirna takšni osebki ne bodo dobili večje veljave, kljub izjemni sposobnosti vplivanja na skupine, vendar vplivanja za doseganje lastnih koristi, ki so povečini egoistične.

Mislimo, da je tovrstnega obnašanja v Sloveniji preveč in je potrebno vendarle delati na tem, da bo v družbi več poštenja. Enako velja za občino Mirna.

Kljub temu, da smo bili kritični, bomo ublažili naše mnenje, saj res ne bi želeli, da bi bil kdorkoli po krivem prizadet.

Skratka. Naj se zberejo pošteni ljudje, ne pa takšni, ki znajo veliko govoriti in delovati prek zvez ter tvoriti zveze, a so sposobni početi svinjarije, medtem ko pa za kakšno konkretno delo niso preveč uporabni. Mislimo, da je bila ena afera Prijatelj čisto dovolj. Na žalost ima zaprti poslanec v Sloveniji še več svojih “dvojnikov”. Gre za precej specifičen tip ljudi. Bolj mafiozen. Se po pravici povedano niti ne gre čuditi, zakaj nekateri v svojem življenju padejo v underground sceno, torej v kriminalni milje.

Tipičen primer vplivanja si lahko zelo podrobno preberete v našem članku tukaj.

V primeru, da bodo v občini Mirna dobile na pomenu omenjene osebe ali takšne, ki se družijo z njimi, potem bo to za nas znak za rdeč alarm, da bi v občini utegnilo priti do korupcije. Pri Mirni je namreč problem, da je zelo majhna, zato je vpliv na tako majhno občino lahko zelo velik, zato so tovrstni osebki s sposobnostmi precejšnjega vpliva, a v slabe namene, še posebej velik problem.

Mnenja smo, da je preventiva boljša od kurative. Zato je potrebno najbolj evidentne primerke nemoralnih osebkov imeti pod kontrolo.

Še opomba. V kratkem bomo ponovno objavili umaknjene članke o Mirni in Ankaranu, ki pa jih bomo ustrezno “ublažili”, saj imajo svojo sporočilno vrednost, vendar so v dosedanji obliki preveč kritični.

Za novo mirnsko občino bi lahko rekli. Mirnčanom čestitamo za novo občino in občini želimo čim več poštenja, ki bo verjetno precej na preizkušnji ob nekaterih problematičnih osebkih z močnimi sposobnostmi vplivanja, ki jih vsebuje ta prihodnja miniaturna občina.

Naše opozorilo naj na Mirni jemljejo resno, saj jim bo v prihodnosti prišlo še kako prav. Kot smo že zapisali. Boljša je preventiva kot kurativa.

Ankaran pa seveda mora postati občina, ker bi to bilo ob nastanku mirnske občine edino prav.

Dnevnik: Ustanovljena 211. občina, Mirna



Značke prispevka: ,

Odgovorite