sobota, 5.februar.2011 - 06:54

Kulturna ministrica Majda Širca proti zapornim kaznim za novinarje

Majda Širca ni navdušena nad možnostjo tožilskega pregona proti novinarjem, katero je v Kazenski zakonik Republike Slovenije uvedel Lovro Šturm.

Vir: Wikipedia

Kulturna Ministrica Majda Širca iz vrst stranke Zares, je v intervjuju za medij Žurnal povedala nekaj svojih zanimiv mnenj.

Zanimivi sta predvsem dve mnenji.

Če bi vlada Boruta Pahorja začela z racionalizacijo vlade, je na bolj hudomošno kot ne vprašanje novinarjev Žurnala, katero ministrstvo bi si najraje pripojila na kulturno, rekla, da finančno. Razlog je očiten, saj finančno ministrstvo skrbi za razdelitev denarja med resorji. Po mnenju Širce bi tako kultura prejela več denarnih sredstev in bi tako postala bolj pomembna.

Sicer bi si nato pripojila še nekatera druga ministrstva.

Majda Širca je tudi zelo nezadovoljna, ker Slovenci kulturni praznik (gre za dela prost dan, ki se proslavlja na dan smrti slovenskega pesnika Franceta Prešerna) raje preživljajo na smučeh kot na kulturnih prireditvah. Sama pravi, da te dni gre namesto na smuči raje na Kosovelovo burjo, saj je Primorka in jo veseli morski zrak.

Za medije najbolj zanimiva pa je izjava kulturne ministrice, da je potrebno izničiti zakonodajo, ki omogoča zaporne kazni za novinarje.

In sicer kulturna ministrica podpira predlog svojega strankarskega kolega Franca Jurija, ki je podal pravosodnemu ministru Alešu Zalarju predlog, da bi se odpravili oziroma spremenili členi kazenskega zakonika, ki omogočajo kazenski pregon tožilstva in posledično zaporne kazni za slovenske novinarje.

Kazenski pregon zoper novinarje je omogočila prejšnja oblast. In sicer gre za člene, ki jih je v Kazenski zakonik vstavil nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm. Ti členi omogočajo, da zoper novinarje lahko po uradni dolžnosti ukrepa tudi slovensko tožilstvo in zanje zahteva zaporne kazni. Zaradi tega je Slovenija zdrsnila na mednarodni lestvici svobode medijev.

 

Majda Širca je namreč mnenja, da se slovenski novinarji in odgovorni uredniki ne bi smeli znajti za zapahi zaradi poročanja. To namreč predstavlja pritisk na novinarje.

Zanimivo je, da je Majda Širca zelo čustveno reagirala na umor slovenske novinarke, ki je bila ustreljena v Manili na Filipinih. Gre za umorjeno novinarko Niko Bohinc.

Majda Širc o ustreljeni slovenski novinarki Niki Bohinc

V intervjuju so se dotaknili še številnih drugih vprašanj. Preberite si ga spodaj.

Žurnal: Majda Širca: “Pripojila bi si finančno ministrstvo”



Značke prispevka: ,

Odgovorite