sreda, 9.februar.2011 - 19:55

Predlog pokrajin na podlagi cerkvenih škofij je simpatičen

Bo 6 pokrajin razdeljenih kot 6 slovenskih škofij?

Nova ministrica za lokalno samoupravo je predstavila predlog za delitev pokrajin na 6 enot glede na ozemeljsko razdelitev šestih cerkvenih škofij (katoliške cerkve).

Ta ideja je simpatična. To pa zato, ker je škofij 6, takšno je tudi sprejemljivo število pokrajin za strokovnjake in nekatere intelektualne kroge.

Ideja je domiselna, saj po eni strani povezuje strokovno mnenje o številu pokrajin, po drugi strani pa je dobro tudi z vidika sprejemljivosti za vernike. Tako so zajeti pristaši večine političnih opcij v državi.

Prav tako pa bi to pomenilo preboj na področju regionalizacije Republike Slovenije.

Morda bi v prihodnosti lahko prišlo tudi do kakšnih sprememb, a vendarle je to dober korak naprej pri regionalizaciji.

Sami to podpiramo. Spomnimo se, da smo že kar nekaj časa nazaj komentirali regionalizacijo v Sloveniji, ko se je še razmišljalo o 14-ih pokrajinah. Že takrat smo zagovarjali manjše število pokrajin, 6 do največ 8 ali 9, svoj čas je bilo predlaganih 14, kar pa je preveč.

Še enkrat. Konkretna rešitev je simpatična in bi bila po našem mnenju sprejemljiva tako za desno kot tudi levo politično opcijo, pa tudi za slovensko katoliško cerkev in strokovne kroge, ki si ne želijo prevelikega števila pokrajin.

Edino pri ljubljanski pokrajini bi morda sami naredili rez in izvzeli kraje, ki so manj razviti od centra (tako bi nastale gorenjska, osrednjeslovenska in kočevska regija), morda pa bi tudi primorsko pokrajino prepolovili. Pa tudi če ne pride do tega, ne bo nič narobe.

Politične stranke bi morale presekati prestiž in podpreti to idejo, saj je dobra.

Če imamo že polno mini občin, bi lahko bile vsaj pokrajine neke konkretne celote.

RTV Slovenija: Trobec Bučan: Šest škofij, šest pokrajin



Značke prispevka:

Odgovorite