petek, 18.februar.2011 - 03:59

Odkrit gospodarski kriminal, v katerega je vpletena mariborska nadškofija. Gre za mahinacije v zvezi s prenovo dvorca Betnava.

Ali je tudi mariborska nadškofija podlegla gospodarskemu in organiziranemu kriminalu, tokrat v primeru obnove gradu (dvorca) Betnava?

Očitno vloga Franca Krambergerja pri malverzacijah mariborske nadškofije le ni bila tako zelo nedolžna, kot želijo prikazati v vrhu slovenske katoliške cerkve, ampak je prišlo do hudih nepravilnosti v sferi gospodarskega kriminala.

Očitno mariborska nadškofija ni le zastavljala cerkvenega premoženja za kredite svojih podjetij, temveč je tudi sodelovala v najemanju evropskih sredstev. To ne bi bilo sporno samo po sebi, vsakdo ima pravico zaprositi za ta sredstva, vendar v primeru, ki je povezan z obnovo mariborskega dvorca Betnava, naj bi prišlo do malverzacij in ponarejanj poslovnih listin.

Zgodba se je začela v času vladavine SDS in NSI, torej v času, ki je znan po tem, da so se takrat dogajale ene najhujših gospodarskih malverzacij v zgodovini samostojne Slovenije, ki so pustile globoke rane na slovenskem gospodarstvu.

V tem času, natančneje – maja 2008, je 6 fizičnih oseb iz družb okoli mariborske nadškofije in iz kroga Krekove družbe v podjetje Betnava za prenovo dvorca Betnava vložilo vsak po 380.000 evrov. Torej, če je bilo fizičnih oseb 6, je to 6 x 380.000 evrov. Denar so si sposodili.

Porok za posojilo je bila mariborska nadškofija, poroštvene pogodbe pa je podpisal sam nadškof Franc Kramberger.

S tem denarjem so potem ti ljudje zaprosili za evropska sredstva v višini okoli dveh milijonov evrov. Denar so tudi dobili.

Vendar nadzor je pokazal hude nepravilnosti. Namreč podjetje Betnava je sodelovalo s podjetjem Vegrad pri prenovi dvorca. Ko se je prenova ustavila, je podjetje Betnava še vedno na ministrstvo pošiljalo izplačilne zahtevke na podlagi fiktivnih pogodb za dela, ki sploh niso bila opravljena.

Na ministrstvu za gospodarstvo so že podali kazenske ovadbe zoper odgovorne osebe in tudi nadzornike zaradi ponarejanja listin.

Zaradi vsega tega je država zahtevala vračilo evropskih sredstev, ker pa je podjetje Betnava v dolgovih – zadolženo je predvsem pri bankah, kakšnega pretiranega premoženja nima. Še več. Ministrstvo je sodišče prosilo za prepoved razpolaganja premoženja podjetja Betnava, vendar neuspešno, saj naj bi sodišče kljub sodni odredbi dovolilo menjavo lastništva podjetja Betnava. Tako so novi lastniki podjetja Betnava postali spet neki drugi duhovniki, 5 novih duhovnikov, ki pa dejansko nimajo premoženja, zato ministrstvo od njih ne more česarkoli terjati.

Gre za izjemne malverzacije, v katere je vpletena mariborska nadškofija, ki je očitno tudi lastne duhovnike zlorabljala za svoje posle. Lahko bi celo rekli, da je šlo za organizirani gospodarski kriminal v režiji mariborske nadškofije.

Zadevo že preiskujejo slovenski kriminalisti.

Ne smemo pozabiti niti dejstva, da na področju Maribora deluje izjemno vplivna mariborska gospodarska hobotnica, katero skoraj neposredno obvladuje stranka SDS prek svojih vplivnih članov in privržencev. Zanimivo bi bilo vedeti, ali so te malverzacije mariborski duhovniki počeli tudi pod vplivom te zloglasne mariborske gospodarske hobotnice.

Je pa za neko nadškofijo zelo žalostno, da njeni duhovniki tako enostavno zastavljajo lastna imena za tovrstne malverzacije. Očitno je morala pri nekaterih duhovnikih totalno izpuhtela. Očitno so zgrešili svoj poklic.

24ur.com: Betnava v lasti petih duhovnikov brez premoženja 

Dnevnik: So bili dokumenti za pridobitev sredstev za prenovo dvorca Betnave ponarejeni?



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Sprenevedanje mariborske nadškofije: Če bi si prizadevali za neoškodovanje države, podjetja Betnava ne bi prepisali na duhovnike

    Mariborska nadškofija želi celotno krivdo za slabo stanje prevaliti na podjetje Vegrad, pri čemer pa pozablja, da sama igra izjemno pokvarjeno vlogo v odnosu do države. Da bi se zaščitila pred vrnitvijo očitno neupravičeno in na podlagi domnevno ponarejenih pogodb podeljenih evropskih sredstev v vrednosti dveh milijonov evrov je mariborska nadškofija izpeljala manever, ko je dala poroštvo petim duhovnikom za posojilo vsakemu v vrednosti 777.000 evrov za prevzem podjetja Betnava. To je bilo storjeno zgolj zato, da bi se nadškofija znebila odgovornosti vrnitve evropskih sredstev v vrednosti dveh milijonov evrov, 5 duhovnikov, ki jim je fiktivno prodala podjetje, namreč nima nobenega premoženja, zaradi česar od njih država ne more nič terjati.

    Torej. Mariborska nadškofija je vso krivdo zvalila na Vegrad, obenem pa izpeljala manever, po katerem bi škodo nosila držala in ne sama nadškofija, pri tem pa javnosti govori, da si prizadeva, da država ne bi bila oškodovana.

    To je že popolnoma izprijeno in ne vemo, kako ima lahko kopica skorumpiranih duhovnikov slovenske katoliške cerkve, ki se gredo tako sramotnih gospodarskih mahinacij, tako posmehljiv in popolnoma zlagan odnos do države. Praktično imajo celotno državo za norca.

    Če bi se jim šlo za neoškodovanje države, potem ne bi izpeljali manevra prepisa premoženja petim duhovnikom, od katerih država ne more terjati ničesar, da bi se zaščitila pred odgovornostjo za vrnitev evropskih sredstev.

    Kot smo že rekli. Tu gre za skorajda organizirano kriminalno delovanje mariborske nadškofije.

    24ur.com: Vsak duhovnik prevzel 777.000 evrov dolga
    Dnevnik.si: Dvorec Betnava v lasti duhovnikov

  2. admin pravi:

    Na POP TV odkrili še eno zgodbo v zvezi z nadškofijo Maribor.

    Andrej Mesarec, uslužbenec mariborske nadškofije, naj bi s svojimi posli v podjetju, ki naj ne bi imelo niti svojega poštnega nabiralnika, obračal milijone evrov. Posloval je v dvorcu Betnava. Posli pa naj bi se vrteli po številnih državah, od Bosne in Hercegovine do Argentine.

    24ur.com: Obračal milijone po vsem svetu

Odgovorite