nedelja, 27.februar.2011 - 06:24

Obvestilo glede Mobitelove Facebook strani za ohranitev samostojnosti Mobitela

Na Facebook račun Dossier korupcija smo prejeli prošnjo za prijateljstvo od “osebe” Ohranimo Mobitel.

 

V tej skupini so proti temu, da bi se podjetje Mobitel združilo z materinskim podjetjem Telekom Slovenije (Telekom Slovenije je tudi 100 odstotni lastnik Mobitela, Telekom Slovenije je trenutno v krizi, tako zaradi stagnacije fiksne telefonije, kot tudi zaradi finančne krize in nasedlih naložb na Balkanu, Mobitel je trenutno v boljšem položaju, združitev bi sicer pomenila, da bi se del delavcev Mobitela odpustilo, govori se pa tudi o znižanju plač Mobitelovim delavcem (ki so, mimogrede povedano, relativno visoke plače) za okoli 10 odstotkov, prav tako se govori o drugih spremembah v Mobitelu, celo menjavi imena družbe. Nekaj smo slišali v zvezi s tem.

Prošnji za prijateljstvo se ne mislimo odzvati zaradi posebnih razlogov, zaradi katerih iniciative ne moremo podpreti.

ODSTRANJENO 

Večji del našega komentarja smo odstranili. Spodaj pa si preberite del, ki smo ga poleg zgornjega dela pustili, kjer smo pobudnike iniciative poučili o samem podjetju Telekom Slovenije.

Lastnik ima pravico s podjetjem početi, kar hoče in če se odloči za združitev materinskega podjetja s hčerinskim, ki je celo v 100 odstotni lasti tega podjetja, potem ima to pravico. V tržnem gospodarstvu je temu pač tako.

Telekom Slovenije je družbo Mobitel ravno ustanovil kot hčerinsko družbo, da loči fiksno telefonijo od mobilne telefonije. Sedanji trendi po svetu pa kažejo, da prihaja do ponovnih združitev telekomunikacijskih podjetij, to pa zaradi prevelikega upadnja uporabe fiksne telefonije v primerjavi z mobilno in posledičnega propadanja fiksne telefonije. Delavci družbe Mobitel se očitno premalo zavedajo, da je njihovo krovno podjetje Telekom Slovenije. Družba Mobitel lastniško gledano ni samostojni subjekt, ampak hčerinska družba Telekoma Slovenije in zato jo je potrebno gledati skupaj. Na žalost pa je situacija takšna, da je fiksni del v krizi, mobilni del pa dober, ampak gre za skupni del, Mobitel ni neodvisen od Telekoma Slovenije, ampak v celoti odvisen od njega, čeprav je v veliki meri konkurent na trgu, kar zadeva ponudbo storitev.

Zatorej morajo vedeti. Vse družbe Telekoma Slovenije morajo delovati dobro (Telekom, Siol in Mobitel), ne zgolj ena. Te družbe so v kompletu. Problemi Telekoma Slovenije zatorej morajo skrbeti tudi delavce Mobitela ali Siola. Tega se očitno ne zavedajo. Ne zavedajo se dejstva, da niso samostojni subjekt. Mobitel ni samostojni subjekt.

Torej. Delavci Mobitela se morajo zavedati, da delijo usodo celotne skupine Telekom Slovenije, ki se mora prestrukturirati, da bi vse storitve te skupine preživele oziroma postale rentabilne. Svoje jeze ne bi smeli preusmerjati na vodstvo podjetja Mobitel, še manj pa na Telekom Slovenije.



Značke prispevka: ,

Odgovorite