sobota, 20.marec.2010 - 13:39

Pahorjeva napaka pri mirovni konferenci je bila povabilo Kosova kot samostojne države

 Boris Tadić je zavrnil udeležbo na konferenci o Zahodnem Balkanu zaradi tega, ker je na konferenci Kosovo sodelovalo kot samostojna država

Borut Pahor in Jadranka Kosor sta organizirala regionalno konferenco o Zahodnem Balkanu, ki ni bila zaman, saj vsako srečanje utrdi vezi med državami, a očitno se je uštel pri povabilu Kosova.

Namreč. Srbija očitno ni pripravljena priznati neodvisnosti Kosova in je zato prosila Slovenijo, da naj bo Kosovo povabljeno na konferenco kot Kosovo – Unmik, s čemer bi se Srbija zadovoljila.

Čeprav je Kosovo praktično neodvisna država in je to dejstvo, pred katerim si ne gre zatiskati oči, kot to počne Srbija, pa je Srbija očitno zelo pomembna država v regiji, katere neprihod je precej zmanjšal pomen srečanju.

Ve se, da so v regiji Zahodni Balkan najpomembnejše tri države, ki so bile najbolj pomembne že v času nekdanje SFRJ, to so Slovenija, Hrvaška in Srbija. Neprihod Srbije je bil zato precej hud za samo konferenco.

Zanimivo je, da je udeležbo na konferenci odpovedal tudi predsedujoči EU-ju, pa tudi evropski komisar za širitev je po konferenci odšel že po pol ure, skratka, tam ni bil praktično nič.

Morda so se v EU zbali, da bi se Srbija razjezila, če bi konferenco EU bolj podprla, spet zaradi tega, ker je Kosovo tam nastopilo kot samostojna država.

Kot je znano, naj na konferenci o Zahodnem Balkanu oziroma na vrhu EU o zahodnem Balkanu, ki ga bo organizirala EU in se bo zgodil kmalu ne bo povabljeno Kosovo, spet zato, ker Srbija v tem primeru ne bi bila pripravljena nastopiti na takšni konferenci.

Sama konferenca ni bila slaba. Pač se je zgodila in utrdila določene vezi, določene pa razrahljala.

Je pa Srbija ob tej konferenci pokazala, da je odločna pri tem, da se Kosova ne tretira kot samostojne države (čeprav je dejansko temu že tako) in bo vsako vabilo Srbije na kakšno konferenco moralo biti narejeno preudarno, kar zadeva vprašanje Kosova.

Tudi s tega stališča je konferenca koristna, ker je dala pomembno informacijo glede države Srbije in njenega pogleda na Kosovo, ki je ostal nespremenjen.

Dnevnik: Konferenca o zahodnem Balkanu v okrnjeni zasedbi

Dnevnik: Pahor po srečanju z Van Rompuyem le z eno izjavo za novinarje: “Jutri je nov dan”

Dnevnik: Usoda konference o zahodnem Balkanu: Zadnji dan Pahorjeve misije nemogoče

Dnevnik: Kdo bo prišel na konferenco o Zahodnem Balkanu? Thaci kot predstavnik neodvisnega Kosova, Tadića ne bo



Odgovorite