sobota, 27.marec.2010 - 10:54

3a razvojna os (naj) pridobiva vse več pozornosti

3a razvojna os, ki bi utrdila vez med Kočevjem in Ljubljano, bi bila izjemna priložnost za to, da oblast pokaže svojo razvojno politiko

Sami smo bili prvi v Sloveniji, ki smo zadnje čase opozorili na to, da bi bilo dobro razviti 3a razvojno os. To pa zato, ker se nam je zdelo skrajno neokusno, da Slovenijo kot talca jemlje neka Bela krajina, ki nima nobene možnosti za kakšen poseben razvojni preboj, ki je nek žep tako z gospodarskega kot s stališča same mentalitete. Gre za izjemno neprimerno pokrajine, če se želi razmišljati o razvoju Slovenije. Edino kar ima kulinarične dobrote (recimo belokranjsko cvrtje, belokranjska pogača in podobno).

Po drugi strani pa ima Slovenija Kočevje, ki že sicer gravitira na najbolj razvito mesto Slovenije, to pa je glavno mesto Ljubljana. Če bi bila povezava do tega mesta boljša, bi se zelo enostavno to področje dodatno razvila.

To področje ima veliko več možnosti za razvoj kot precej primitiven žep, imenovan Bela krajina, ki je mimogrede v enem delu prava zibelka nazadnjaških strank iz desnice, torej neperspektivni del države.

Cesta do Kočevja je samo 80 km dolga. To ni veliko. Kočevje gravitira na Ljubljano, kar je izvrstna priložnost tako za Ljubljano kot za Kočevje.

Sami predlagamo, da Slovenija na tem področju naredi nekaj greenfield investicij in naj se osredotoči na to področje.

Oblasti bo bilo dobro tudi zato, ker bo tako lahko pokazala, da je nekaj konkretnega naredila.

Mnenja smo, da je boljše, da se promovira področje, od katerega bo imela država več koristi, kot pa da meče denar v brezno, imenovano Bela krajina, katere razvoj cestne povezave bi zahteval veliko več denarja, daleč preveč, kolikor si ga Slovenija v teh razmerah lahko privošči.

3a razvojna os pa po drugi strani ponuja nek simpatičen, relativno majhen vložek, ki bo zaradi gravitiranja na Ljubljano lahko prinesel dobre učinke.

Skratka. 3a razvojna os je tista, ki smo jo sami praktično prvi predlagali in še vedno menimo, da bi bilo to za državo boljše, ker ima boljše predispozicije kot Bela krajina in tudi rezultat bo viden prej.

Oblast pa zagotovo potrebuje nekaj, kar bo vidno, sploh v sedanjem času nezadovoljstva.

Še en predlog podajamo. Greenfield investicije naj se širijo od bližine Ljubljane proti Kočevju, v tej smeri pa naj se širi tudi obnova ceste. Najboljše bi bilo, če bi se naredila avtocesta.

Skratka. Vlada naj premisli o 3a razvojni osi.

Dobro bi bilo, da se predvsem Borut Pahor in Matej Lahovnik opredelita o tem.

Skratka. Tu sami vidimo priložnost za napredek. Belo krajino bi pa sami pustili bolj ali manj pri miru, ker je preveč zdraharaska in resnično dvomimo v to, da bi tamkajšnji ljudje bili sposobni tvorno sodelovati. Glede Bele krajine bi bili sami previdni in res podpirali samo tisto, kar ima neko realno zaslombo, če to v takšni pokrajini kot je Bela krajina, sploh lahko upamo.

Kot smo že rekli v prejšnjem prispevku na to temo. Ljudje iz Bele krajine, ki so imeli potencial, so se od tam odselili, ker jih je sama pokrajina s svojo zaplankanostjo omejevala in dušila v razvoju. Tudi Slovenijo bi dušila, če bi ji ta v sedanjih razmerah pomanjkanja dala kakšno posebno težo, ker je Bela krajina res tako neperspektivna, da dvomimo, da bi dala hitre rezultate. Področje Kočevja bi bilo boljše, ker je vezano na Ljubljano.

Skratka. Sami v 3a razvojni osi vidimo izjemno priložnost za razvoj, samo odločiti se je potrebno, da se tej razvojni osi da poseben pomen. Majhna je, manj zahtevna, gravitira na Ljubljano, izvrstna je greenfield investicije. Slovenija naj res premisli o tem, da ji da priložnost. Kar nam je pa še posebej všeč, je pa to, da se kljub temu, da jim je hudo, za razliko od Belokranjcev niso tako slinili pri oblasti.

O 3a razvojni osi so se danes razpisali tudi v vplivnem časopisu Dnevnik, kjer so naredili reportažo o omenjeni zadevi.

Dnevnik: Razvojna os 3a ali cesta smrti, zaradi katere ljudje izgubljajo potrpljenje



Značke prispevka:

Odgovorite