sreda, 30.marec.2011 - 05:49

Afera bulmastifi: Je slovensko tožilstvo izvedlo konstrukt zoper odvetnika Mira Senico in notranjo ministrico Katarino Kresal

 Katarina Kresal in Miro Senica sta ogorčena nad ponovnim pogrevanjem afere bulmastifi in nad obtožbami na njun račun.

Afera bulmastifi je prejšnje leto močno odmevala. Tudi sami smo pisali o njej, dokler je nista stranki SDS in SNS grdo izrabili za obračun s stranko LDS in notranjo ministrico Katarino Kresal. Takrat smo umaknili večino člankov o aferi bulmastifi.

Poleg vseh spornih zadev je afera postregla še z bizarno obtožbo zoper odvetnika Mira Senico.

Kot že rečeno. Afero je grdo zlorabila stranka SDS in pa najbolj problematična stranka v državi, stranka SNS. Tragičen in bizaren primer sta v svojem evidentnem sovraštvu do drugačnosti razširili na celotne populacije v teh dveh strankah omraženih ljudi, dodatno sta stranki primer uporabili za obračun z ministrico Kresalovo. Stranka SNS je bila še posebej zagnana za ta obračun, saj je v tem času policija obširno preiskovala afero Prijatelj (ki je na koncu vodila v pripor in obsodbo poslanca Srečka Prijatelja, odkrila se je pa tudi vsa beda političnega dogovarjanja in politične korupcije v Republiki Sloveniji). Ministrico Kresalovo so označili za pasjo princeso. V primeru je bilo problematično tudi dejstvo, da so policisti poslikali truplo pokojnega Saše Baričevića (ki se je rodil kot ženska, še vedno pa je imel tudi ženske spolne organe). Na sliki so bili v prvem planu ravno spolni organi na (od pasjih ugrizov) raztrganem truplu Saše Baričeviča. Sliko je nato policist razposlal naokoli. Končala je tudi na spletu, na nekem ruskem spletnem strežniku.

Celotna zadeva ima še temnejšo plat. Politična kultura se je po tej aferi močno poslabšala, predvsem po zaslugi nekaterih neodgovornih slovenskih politikov, od katerih bi si nekateri enostavno lahko prislužili tudi postopke zaradi širjenja sovražnega govora (Branko Grims, Jože Tanko,. Zmago Jelinčič, France Cukjati, Vinko Gorenak in podobni primerki politične nekulture v slovenskem političnem prostoru, ki močno sramotijo slovensko politiko in slovensko državo po našem mnenju). Primer Baričević se je posploševal na razne skupine. Tako so nekateri v isti koš metali zoofile, pedofile, homoseksualce, člane stranke LDS, člane vse politične levice. Prišlo je do načrtne politične gonje, ki je kazala elemente političnega fašizma pod taktirko strank SDS in SNS.

Kot smo že rekli, zadeve so bile še hujše. Prišlo je do neposrednega obračuna s stranko LDS.

Namreč. V določenih tožilskih krogih naj bi začeli pritiskati na posamezne slovenske policiste, ki so preiskovali primer raztrganja Saše Baričevića s strani njegovih psov. V zadevo so želeli neposredno vplesti partnerja Katarine Kresal Mira Senico. Izvedli so konstrukt, po katerem naj bi iskali tretjo osebo, ki naj bi bila na prizorišču tragedije poleg dr. Saše Baričevića in njegovih psov. To dejstvo naj bi napeljalo sestro Saše Baričevića Dejo k razmišljanju, da je bil njen brat umorjen, kar se je izkazalo za napačno razmišljanje.

Še več. Podali so sum, da je bila tretja oseba Miro Senica. Svoje trditve so podkrepili z dejstvom, da se je na kraju nesreče poleg krvi Saše Baričevića, psov in nekega policista, ki ga je ranil eden od kasneje ubitih psov Saše Baričevića, nahajala še kri tretje osebe. Pojavile so se nekatere anonimne priče, ki so lansirale zgodbo, da naj bi po tragediji videle nek črni terenec, kako je z veliko hitrostjo drvel iz prizorišča, v črnem terencu naj bi videli odvetnika Mira Senico. Takrat je tožilstvo začelo pritiskati na policiste, naj iščejo tretjo osebo, naj pregledajo kamere, da najdejo tretjo osebo.

Konstrukt je šel še dlje. Miru Senici so očitali, da so ga po incidentu oskrbeli v zdravstveni ambulanti Saše Baričevića Barsos, ker naj bi bil tudi on ranjen v napadu psov. Ko sta Katarina Kresal in Miro Senica odšla iz države, so sprožili informacije, da je to povezano z okrevanjem Mira Senice, da bi prikril sledove ugrizov psov.

Pokvarjenosti so šle še dlje. Nekateri so začeli namigovati, da je obsežna garaža v njegovi počitniški hišici na Primorskem prostorna ravno zato, ker naj bi tudi tam želel odvetnik udejanjati isto prakso kot v garaži Saše Baričevića.

Skratka. Gre za konstrukt brez primere.

Miro Senica je kategorično zavrnil vse obtožbe zoper njega. Rekel je, da so laž in da bo tožil vsakogar, ki bo širil te laži o njemu. Rekel je, da nikoli ni bil v garaži Saše Baričevića, niti v hiši Saše Baričevića.

V zvezi s primerom se je oglasila tudi tožilka, ki je obravnavala primer. Tožilka je za pomoč zaprosila pravosodnega ministra Aleša Zalarja, češ da se nekateri tožilci vpletajo v njen primer (primer Baričević) z željo v primer vplesti Mira Senico. To je vodilo v spor med pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem in generalno tožilko Barbaro Brezigar.

Zaradi afere bulmastifi je prišlo tudi do spora med tožilstvom in pravosodnim ministrstvom

Zadeve v aferi bulmastifi so torej precej umazane. Ravno zato smo jih prenehali obravnavati, ker je šlo za poskuse diskreditacije brez primere. Za temi poskusi diskreditacije pa naj bi stali stranki SDS in SNS.

Zadnje dni so v nekatere medije prišli načrtno dozirani dokumenti slovenskega tožilstva, ki so po nekih čudnih poteh končali pri nekaterih slovenskih novinarjih. Dokumenti dokazujejo, da je tožilstvo res vodilo postopek zoper tretjo osebo, ki naj bi se nahajala na mestu tragedije in pričanje prič, ki so identificirale to osebo kot odvetnika Mira Senico. Konstrukt je močno razjezil tudi notranjo ministrico Katarino Kresal, ki je pozvala organe pregona, naj umaknejo oznako zaupnosti z vseh dokumentov, da se v javnosti več ne bi širile laži o njej in njenemu partnerju. Začudila se je tudi, da dokumenti tožilstva vedno pridejo v roke izbranim novinarjem.

Pozareport: Afera Baričevič, dokumenti tožilstva: dve priči videli bežati Mira Senico!

Pozareport: Afera Baričevič, tožilski dokumenti (II.): Miro Senica napovedal tožbe

Pozareport: Koga bo tožil Miro Senica? Novinarjev ne more, tarče so tožilci in priče!

Pozareport: Policija je priznala: pregledali samo Baričevičevo garažo, ne pa tudi hiše!

V primeru, da je šlo za tožilski konstrukt, so zadeve res presegle vse meje zdravega razuma. Sami vemo zelo dobro, kaj pomeni izvesti diskreditacijski konstrukt zoper posamezno osebo in kakšno škodo to lahko povzroči na ugledu osebe. Zato so takšne stvari nam še posebej reluktantne, ne glede na to, komu se zgodijo, ali Janezu Janši, ali Miru Senici, ali Danilu Türku, ali Katarini Kresal ali komurkoli drugemu, kjerkoli. Ni nujno, da gre zgolj za medije. Diskreditacijski konstrukti se lahko zgodijo kjerkoli, še posebej v današnjem času interneta, in lahko prizadenejo ljudi, če so usmerjeni na točno določena okolja in skupine ljudi. V primeru politikov in javnih osebnosti, ki imajo večjo moč, so pač mediji tisti, prek katerih lahko konstrukt povzroči konkretno škodo, v primeru družbeno manj znanih in vplivnih oseb so ti konstrukti lahko tudi drugje, v sklopu kakšnih manjših skupin in podobno, posledice so pa lahko iste, zelo slabe za ugled in splošno počutje posameznika.

Tega je zelo veliko v politiki, pa tudi v gospodarstvu. Tisti, ki se ukvarjajo s politiko, bodisi kot politiki, politični komentatorji, novinarji ali gospodarstvom bodisi kot gospodarstveniki, bodisi kot ljudje, ki opozorijo na nepravilnosti, raziskovalni novinarji, se s tem očitno pogosteje soočijo.

Tudi sami zato menimo, da je prav, da se pri zadevi konstrukta zoper Mira Senico pride do konca.

Naj povemo, da se vzporedno s to zgodbo razčiščuje tudi, ali se je v aferi Patria zgodil konstrukt zoper Janeza Janšo. To zadevo rešuje Janševa odvetnica Nina Zidar Klemenčič, sicer soproga predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča.



Značke prispevka: , , ,

Komentarji

 

Odgovorite