ponedeljek, 4.april.2011 - 21:24

Oprostilna sodba za Karla Erjavca in Albina Gutmana je po našem mnenju pravilna

Karl Erjavec je bil na sojenju oproščen. Odločitev sodišča je primerna. 

Državna tožilka Branka Zobec Hrastar je uporabila možnost, ki jo imajo tožilci, da v sklepni besedi ne poda predloga, kakšno kazen naj naloži osumljencema. Odločitev je prepustila sodišču. Tožilci imajo to možnost, saj jim zakon eksplicitno ne nalaga, da morajo podati predlog za kazen, saj o kazni odloči sodišče, predlog je le smernica, ki je sodišče nujno ne upošteva.

Branka Zobec Hrastar je verjetno med sojenjem ocenila, da se ne more izreči o kaznovanju gospoda Erjavca in Albina Gutmana in sodišče je pritrdilo njenemu mnenju s tem, ko je podalo oprostilno sodbo.

Karl Erjavec naj bi pogodbo podpisal v dobri veri. Tudi sami smo v enem starejših člankov povedali, da Karl Erjavec po našem mnenju ni kriv. Če so za njegovim hrbtom nekateri igrali umazano igro, sam pa je deloval v dobri veri, potem je prav, da se ga ne krivi in se ga po krivem stigmatizira.

SDS je sicer rekla, da gre za poraz Zalarjeve tožilke. To ni noben poraz gospe Zobec Hrastarjeve. Ni zmaga tožilca vselej obsodilna sodba. V nekaterih primerih je oprostilna sodba tudi za tožilca lahko pozitivna. Sicer je Zobec Hrastarjeva napovedala pritožbo, a v tem primeru bi lahko premislila o opustitvi primera ter posledični pravnomočnosti obstoječe sodbe.

Erjavec ni človek, ki bi bil problematičen. Sodi med bolj poštene politike (ki pa je nekoliko jezikav (ni edini), a vedno duhovit in nikoli vulgaren, in zna tudi reči kakšno pikro, sploh če je napaden).

V sami aferi Patria ni bila nikoli sporna vloga gospoda Erjavca, ampak so akterji afere, ki naj bi delovali sporno, drugi in se jih nikakor ne sme povezovati z gospodom Gutmanom in Erjavcem. Onadva sploh nista primerljiva z drugimi v aferi.

Nam je ta sodba sodišča všeč. Tudi tožilstvo je lahko zadovoljno. Zakaj bi na vsak način pritiskali na ljudi, ki dejansko niso bili neki škodoželjneži ali pokvarjenci. To je pa tudi bistvo. Da se loči, ali je človek slab ali ne. In Karl Erjavec ni deloval z nepoštenimi nameni za razliko od kakšnih drugih ljudi, glede na informacije, ki so o aferi Patria dostopne.

Skratka. V tem primeru je zmagala pravna država. Drugačna sodba bi pomenila samo nepotrebno ustvarjanje škode ljudem.  

Če bi slučajno v aferi Patria odgovarjala ravno Erjavec in Gutman, ne pa tisti, ki so po določenih informacijah dejansko delovali nepravilno, bi bilo to čisto bedno stanje. Zato je sodba sodišča v konkretnem primeru primerna.

Je pa bila nekoliko neprimerna izjava gospoda Karla Erjavca, katero je ta podal novinarjem po sojenju.

Sicer je res, da je v njegovem primeru ravno zaradi afere Patria prišlo do političnih obračunavanj znotraj strank koalicije z njim, mislimo da ne upravičeno do njega, vendar problem afere Patria ni toliko sam nakup oklepnikov, ampak domnevna korupcija pri vsem tem, korupcija, v kateri pa gospod Erjavec ni sodeloval.

Erjavec je povedal, da bi moralo v tem primeru pravosodje na vseh nivojih sprejeti enako odločitev kot v njegovem primeru. Ne vemo, kaj je hotel povedati s tem.

Zato bi bilo dobro vprašati Erjavca eno stvar. Ali meni, da so v tem primeru nekateri ljudje (iz vrst stranke SDS) tudi po nepravičnem obtoženi. Ali torej ne verjame nobeni informaciji o domnevnih nepravilnostih. Kakšno je torej njegovo mnenje o tem. No, vprašanje je, če bo podal neobremenjeno mnenje glede na to, da je tožilka Zobec Hrastarjeva napovedala pritožbo (katero pa bi morala opustiti).

V aferi Patria torej ni bil problem Karl Erjavec. Pregon zoper njega je bil precej političen. To je dejstvo. Vendar primer domnevne korupcije v aferi Patria, ki je jedro te afere, pa ni več političen, ampak konkretno kriminalno dejanje, če je do njega prišlo, kar pa v Sloveniji in v povezavi s stranko SDS ne bi bilo nič nenavadnega glede na način delovanja te stranke (ki je šokantno slab).

Potrebno je povedati nekaj. V tej državi obstajajo kriminalci, skorumpiranci in človeški pokvarjenci, obstajajo tudi odvetniki, ki povečini ščitijo tovrstne organizirane, politične ali gospodarske kriminalce, zaradi česar je pravna država v Sloveniji velikokrat izigrana in to z bedarijami, ki jih kot argumente sodniki sprejmejo. Vendar med temi sramotnimi osebki slovenske družbe, ki so sposobni početi ogromno škodo brez kesanja – za zadovoljevanje lastnih interesov, ni Karla Erjavca. Karl Erjavec je z vidika poštenosti eden boljših politikov. Tudi če komu z levice Karl Erjavec morda ni všeč, je to dejstvo.

Torej. Ni šlo za noben poraz tožilke. Ta primer je eden takšnih, pri katerem oprostilna sodba sploh ni slaba, ampak je poštena. Bistvo afere Patria namreč ni Karl Erjavec, še zdaleč ne. Bistvo je drugje in to vsi vedo.

RTV Slovenija: SDS: Fiasko, da mu ni para; Kumer: Orožarski posli čisti kot solza?

24ue.com: ‘Tako hitri naj bodo tudi, ko gre za navadne ljudi’

Dnevnik: Sodnik: Tožilstvu ni uspelo dokazati, da sta Erjavec in Gutman povzročila škodo

Delo: Zadeva Patria: Erjavec in Gutman oproščena



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Tudi Višje sodišče v Ljubljani potrdilo oprostilno sodbo v tožbi zaradi nevestnega dela v službi v povezavi z nakupom osemkolesnikov finskega podjetja Patrija.

    RTV Slovenija: Tudi višje sodišče potrdilo, da sta Erjavec in Gutman nedolžna

Odgovorite