torek, 5.april.2011 - 05:11

V bivšem Danfossu (Secop) iz Črnomlja bo ob delo 700 delavcev

Secop (nekdanji Danfoss) naj bi ukinil večino proizvodnje v Črnomlju, saj se mu zdijo druge lokacije (na Slovaškem in na Kitajskem) z vidika rentabilnosti boljše.

Belokranjske županje iščejo rešitelja za belokranjsko gospodarstvo po tem, ko bo odpuščena večina delavcev Secopa. Bodo za pomoč zaprosile tudi belokranjskega mogotca, ki se koplje v denarju in materialnem izobilju, saj je eden najbogatejših Slovencev?

Bo bogati belokranjski tajkun Dari Južna pomagal svoji obubožani pokrajini pred socialnim propadom? 

Novi lastnik bivšega Danfossa, sedaj Secopa, očitno ni zadovoljen nad situacijo v nekdanjem črnomaljskem Danfossu, zato se je odločil, da proizvodnjo večinoma preseli iz Slovenije.

In sicer bo del proizvodnje šel na Slovaško, del pa na Kitajsko. V Sloveniji bo ostala manjšina delavcev, saj naj bi odpustili nekje do 700 delavcev.

Ko so delavci Secopa slišali, da se večini obeta izguba zaposlitve, saj ima novi lastnik podjetja v načrtu preselitev proizvodnje iz Slovenije, so spontano prenehali z delom, a so jih sindikalni predstavniki prepričali, naj ponovno začnejo delati. No, delavci spet delajo, a ne več zadolgo, saj bo večina delavcev ostala na cesti.

Ob teh informacijah se postavlja tudi vprašanje smiselnosti takojšnje gradnje tretje razvojne osi, saj je vprašanje rentabilnosti te ceste (razen z vidika preusmeritve turistov na belokranjske mejne prehode).

No. Belokranjci bi se lahko še vedno po pomoč obrnili svojemu sopokrajincu Dariju Južni, ki je bogato založen z denarjem, čeprav je res, da je podjetje, ki ga je povzdignilo med gospodarstvenike, tudi propadlo oziroma je tik pred ukinitvijo proizvodnje. Gre za tekstilno podjetje Komet, ki je v postopku likvidacije.

Bo Belokranjcem pomagal ultrabogati Dare Južna, ki trenutno kopiči bogastvo in lastništvo v številnih slovenskih podjetjih, medtem ko večina Belokranjcev doživlja socialni pogrom?

Opomba: Dari Južna je sicer predsednik uprave v družbi Perspektiva. Kontaktni naslov do njega se nahaja na naslednji strani: Perspektiva – Zaposleni.

No. Še za konec. Glede na to, kakšne finančne mahinacije je počel Dari Južna v povezavi z zloglasnim podjetjem CGP, je tudi njegova pomoč vprašljiva. Čeprav je pa res, da je v tej državi, ki do sedaj ni bila ravno zgled pravnosti, Dari Južna postal eden najbogatejših Slovencev, vprašanje pa je, ali svoje bogastvo kopiči zgolj za lastne koristi in koristi svojega kroga, ali je sposoben tudi družbene odgovornosti. Zaenkrat tega ni pokazal glede na informacije, ki so dostopne o njegovem poslovanju.

SPONTANA STAVKA V SECOPU JE KONČANA:  V Secopu za krajši čas obstala proizvodnja, županja pisala Pahorju 

Dossier korupcija: Črnomaljsko podjetje Danfoss se je preimenovalo v Secop. Njegovo poslovanje je v procesu optimizacije.



Značke prispevka:

Komentarji

 

Odgovorite