torek, 13.april.2010 - 07:32

Magnetogram buri duhove. Bi se morala Dragica Kotnik izločiti iz odločanja o vsebini magnetograma?

Branka Zobec Hrastar ni zadovoljna s tem, da so njene besede v magnetogramu še vedno zaupne. S tem se ne strinja niti kot oseba, ki je besede podala, niti kot izkušena strokovnjakinja, ki pravi, da razkritje besed ne bi vplivalo na predkazenski postopek.

 

Magnetogram pogovorov med Borutom Pahorjem, Alešem Zalarjem, Barbaro Brezigar in Branko Zobec Hrastar, kjer so se pogovarjali o primeru Zalar-Brezigar, vse bolj buri duhove. Kot je znano, je vlada umaknila oznako zaupnosti iz magnetograma, a so določeni pomembni deli ostali še vedno skriti. Sicer smo že sami izrazili naše razočaranje nad “luknjami” v magnetogramu. O tem smo pisali tukaj.

 Zaradi skritih delov v magnetogramu, ki so ostali še vedno zaupni, so na časopisu Dnevnik na premierjev urad že podali zahtevo, naj omogoči objavo celotnega magnetograma.

Celoten magnetogram ni bil objavljen, ker naj bi se tožilstvo odločilo zakriti določene dele, da ne bi škodovali kazenski preiskavi. Tudi Aleš Zalar , pravosodni minister, je bil nezadovoljen zaradi tega.

Je pa zadeva glede neobjave magnetograma sporna. To pa zato, ker sama Branka Zobec Hrastar ni proti objavi svojih besed, objavo je cenzuriralo tožilstvo.

Da bi bila stvar še slabša,  je pa o tem odločala tožilka Dragica Kotnik. Na časopisu Dnevnik so rekli, da je ona ena izmed desetih tožilk, ki so Brezigarjevi dali podporo pri njenem nasprotovanju “navodil tožilcem”, ki jih je spisal Aleš Zalar.

Sami se sprašujemo, ali je primerno, da o magnetogramu odloča oseba, ki je že pokazala, da je “preferenčno” povezana z eno izmed oseb, ki so sodelovale v pogovoru, torej Barbaro Brezigar v odnosu do druge osebe, ki je prav tako sodelovala v pogovoru, to je v odnosu do Aleša Zalarja, sploh glede na dejstvo, da je bil pogovor ravno pogovor, kjer se je razšiščeval spor med Zalarjem in Brezigarjevo. Ali ne bi bilo mogoče boljše z vidika neke splošne percepcije, da bi se v politično tako kočljivi zadevi preprosto izločila iz odločanja in bi o tem odločil nekdo drug.

Nenazadnje pa. Dejstvo je, da je sama Branka Zobec Hrastar povedala, da skrite navedbe v magnetogramu nikakor ne ogrožajo kazenskega ali predkazenskega postopka in zato ni potrebe po tem, da so podatki skriti.

Vedeti moramo, da gre za tožilko, ki rešuje pomemben primer, afero Patria in tožilko, ki je bila svoj čas znotraj specializirane skupine tožilcev, torej je izjemno kompetentna tožilka, obenem pa je ona tista, katere besede so bile skrite v pogovoru. Torej ne vidimo razloga, zakaj ne bi magnetogram postal javen tudi v tem delu.

Sami bi edino prikrili ime policista. To pa. Razen če se sam ne bi strinjal z omembo svojega imena, kar pa dvomimo, da bi se. Policisti namreč niso ravno željni tovrstne pozornosti, pa tudi njegovo ime zaenkrat ni tako pomembno, lahko bi bil kdorkoli.

Dobro bi bilo videti tudi skriti del, še posebej zato, ker je v to privolila tudi oseba, ki je skrite besede izrekla in ki je mimogrede tudi izkušena strokovnjakinja, višja državna tožilka, ki je pojasnila, da objava ne bi bila sporna z vidika vplivanja na predkazenski postopek.

Privolitev je torej popolna, zato ne vidimo razlogov za ohranjanje zaupnosti zaenkrat še skritega dela magnetograma.



Značke prispevka: ,

Odgovorite