sreda, 14.december.2011 - 07:34

SESTAVLJANJE VLADNE KOALICIJE: V Državljanski listi Gregorja Viranta želijo ob vstopu v koalicijo ohraniti načelnost

Ali bo zmagovalcu volitev, Zoranu Jankoviću, uspelo sestaviti trdno vlado? Upamo, da bo. Pri sestavi koalicije naj uporabi tudi svoj šarm, ki ga premore.

 

Po volitvah čaka novega mandatarja slovenske vlade mučno sestavljanje koalicije, kjer bo moral strankam, ki bodo sprejele povabilo v koalicijo, ponuditi nekaj, s čemer se bodo zadovoljile. To je scenarij, ki se dogaja po vsakih volitvah.

Na letošnjih volitvah so volivci za to opravilo zadolžili zmagovalnega Zorana Jankovića iz Pozitivne Slovenije.

Na Dossier korupcija smo že pred volitvami predstavili volilne programe strank, ki bodo najbrž prišle v parlament glede na javnomnenjske raziskave (in tudi so). To novico smo še posebej izpostavili. Oglejte si jo.

Volilni programi strank

 

Novica se nahaja tukaj.

Te programe sedaj stranke usklajujejo in končni rezultat bo nek koalicijski program, katerega bo poskušala uresničiti nova slovenska vlada.

Sami smo še pred volitvami, tudi pred Janezom Stanovnikom, ki ga nekateri označujejo za snovalca nove koalicije, rekli, da bi si želeli koalicije novih strank (Lista Gregorja Viranta, Lista Zorana Jankovića) plus SD, Desus, pa tudi SLS in še liberalnih strank, če prideta v parlament, pa nista. To je bilo precej pred volitvami.

Sedaj se je ta možnost dejansko izkristalizirala kot zelo verjetna, če bo le zadosti politične volje.

Stranka SD bo, upamo, pristopila v koalicijo kljub trenutnemu neodobravanju Boruta Pahorja. Morda je Zoran Janković na prvih koalicijskih pogovorih nastopil malo preveč trdo in zato povzročil malce šoka pri nekaterih. Zato velja pravilo, da se na prvo žogo ne sme ocenjevati nikogar. Morda bi moral Zoran Janković uporabiti svoj šarm, za katerega je že večkrat pokazal, da ga ima. Torej nek bolj prijazen pristop.

Lista Gregorja Viranta se je koalicijskih pogovorov lotila zelo sistematsko in jih bo razumno vodila do sprejetja odločitve o vstopu v koalicijo, ki bo, upamo, pozitivna. Naša velika želja je, da ravno Državljanska lista Gregorja Viranta sodeluje v vladi, saj gre za stranko, ki bo v državo uvedla sistematsko reševanje problemov. Stranka je pozitivna tudi zaradi svoje načelnosti.

Desus je tokrat novi koaliciji zelo naklonjen, zato verjamemo, da bo konstruktivni partner te koalicije, ki bo skrbel tudi za to, da se breme krize porazdeli pošteno med vse in se ne naprti zgolj na nekatere sloje.

Precej nas pa skrbi SLS. Županski lobi SLS-a (lahko bi rekli tudi štajerski lobi) je zelo pomemben za stranko, saj nagovarja precejšnjo volilno bazo volivcev stranke. Zato ima Radovan Žerjav bolj naporno delo prepričati člane stranke iz te skupine, da gredo v koalicijo. Morda tudi zato, ker imajo nekateri župani zamero do levice zaradi določenih nevšečnosti, ki so jih bili deležni v času obstoječe vlade.

Nekateri župani so bili v času leve oblasti deležni določenih nevšečnosti, zaradi česar se je v njih rodil nek odpor do levice.

Morda bi morala Ljubljana pokazati več posluha tudi za vzhodni del države in tako ogreti odnose. Priložnost ima. Ravno vzhod države bo v kratkem gostil (uresničeval) projekt Evropska prestolnica kulture 2012 (v okviru katere bo nastopalo več mest, tudi štajerskih, med njimi tudi Maribor), kmalu pa pride na vrsto še univerzijada. Gre za dva pomembna projekta mesta Maribor, pri katerem bi bilo dobro, da tudi država prispeva svoje nasvete in sredstva za uspešno izpeljavo projekta. Tu sami vidimo možnost za otoplitev odnosov s Francem Kanglerjem, županom Mestne občine Maribor. Pomagati mu je treba pri solidni izpeljavi pomembnih projektov v Mariboru.

Država bi morala pomagati Francu Kanglerju pri izpeljavi pomembnih projektov v Mariboru in omehčati SLS-ov županski lobi

Tudi na ta način bi se lahko omehčalo županski lobi znotraj SLS-a.

Sami smo mnenja, da bi bil SLS zelo dober koalicijski partner in bi deloval razumno in v prvi vrsti ne bi metal polen pod noge ekipi, kot je to značilno za nekatere druge stranke.

Če Zoranu Jankoviću uspe prepričati SLS, da vstopi v koalicijo, bi to bil izjemen dosežek.

Pri SLS-u je sicer potrebno vedeti še nekaj. SLS je tako kot SDS upala, da bo relativna zmagovalka volitev stranka SDS in se je že pripravljala za vstop v desno vlado. Presenetljiv preobrat je tudi to stranko nekoliko šokiral in se tudi ta stranka še malo išče v novi situaciji.

SLS je potihem upala, da bo sodelovala v koaliciji pomladnih strank, ki sodelujejo skupaj tudi v Evropskem parlamentu, zato je rezultat volitev tudi to stranko neprijetno presenetil. 

Če slučajno ne pride v koalicijo, pa bo SLS po našem mnenju tudi v opoziciji konstruktiven, sploh če se izoblikuje neko partnerstvo za razvoj po vzoru na podoben projekt v času Janševe oblasti.

 A tudi v tem primeru bo morala država bolj integrirati Štajersko. Štajerska (širša Štajerska (Štajerska, Koroška, Prekmurje)) je že pokazala, da jo motijo nekatere stvari v državi. Čeprav se je mnogim zdela ideja o odcepitvi Štajerske neresna, pa je pokazala na potrebo po večji integraciji Maribora v državno odločanje.

Če bi se vse te stranke povezalo v koalicijo, bi to bilo zelo dobro.

Tudi končni neuradni podatki Državne volilne komisije, kažejo, da bi bilo število mandatov po strankah naslednje.

Državna volilna komisija – število mandatov po strankah 

Takšna velika koalicija bi pomenila zadovoljivo večino v parlamentu, s poslancema manjšin bi imela celo 60 poslancev, torej bi lahko delovala z veliko podporo. Res pa je, da morajo delovati kot ekipa. Tega se mora zavedati tudi zmagovalna stranka Pozitivna Slovenija.

Bistvo vseh kandidatov za koalicijo je, da se želijo stranke počutiti kot enakovredni partnerji. To si mora zapomniti predvsem Zoran Janković. Mora vzpostaviti atmosfero, v kateri se nobena stranka ne bi počutila zapostavljene.

Še nekaj.

Prav bi bilo, da na mesta v vladi pridejo visoko usposobljeni ljudje. Torej, da ministrstva vodijo resnično kompetentni ljudje, ki bi delovali strogo profesionalno. Tudi navadna vlada je lahko v veliki meri tehnokratska, če obstaja politična volja, da se ustvari takšno vlado.

Sami želimo Zoranu Jankoviću veliko uspeha pri sestavi vlade, strankam pa svetujemo več kooperativnosti.

Če so že šle na volitve, verjetno želijo sodelovati pri vodenju države.

Dnevnik: Virant: Naš privilegij je, da smo lahko načelni



Značke prispevka: ,

Odgovorite