sobota, 24.december.2011 - 08:22

Ključe za sestavo vladne koalicije imajo stranke DLGV, Desus in SLS. Očitno je še posebej pomembna odločitev Radovana Žerjava iz stranke SLS

 Trojček Lista Virant, Desus in SLS bo imel pomembno vlogo pri sestavljanju nove vladne koalicije.

Radovan Žerjav je potožil slovenski javnosti, da ga ljudje, predvsem novinarji, nenehno sprašujejo, ali bo šel v koalicijo z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem. Zaradi tega je že čisto živčen, saj pravi, da so se že odločili, da z njim v koalicijo ne gredo.

A vendarle bo želja po tem, ko je Gregor Virant rekel, da brez uravnoteženosti Jankovićeve koalicije s stranko SLS tudi Lista Virant ni naklonjena vstopu v to koalicijo, da SLS vstopi v koalicijo Zorana Jankovića, še večja.

To pomeni, da bo moral Radovan Žerjav še vedno poslušati vprašanja, ali bo vendarle popustil in šel v koalicijo z Zoranom Jankovićem.

Po hudem porazu v državnem zboru pri imenovanju predsednika parlamenta, za katerega je kriva Pozitivna Slovenija v največji meri kar sama zaradi nasprotovanja Borutu Pahorju, se je Zoran Janković zelo vnesel, saj je vendarle spoznal, da ima omejeno število glasov v parlamentu, zato je postal boljši pogajalec.

A nesoglasja na levem polu je že začela izkoriščati (to priložnost) stranka SDS, ki vse bolj želi ad-hoc koalicijo (nastalo na pobudo Karla Viktorja Erjavca in Gregorja Viranta, potrjeno s še SLS-om in nato podprto tudi s strankama NSI in SDS) za imenovanje predsednika državnega zbora, udejaniti tudi kot koalicijo za sestavo vlade.

V ta namen je Janez Janša 23.12.2011 Listi Virant, SLS-u, Desusu in Ljudmili Novak poslal tudi pismo. Preberite si ga tukaj.

Še več. V koalicijo želi pritegniti tudi SD Boruta Pahorja in tako zagotoviti podporo za vlado, ki bi v parlamentu uživala dvotretjinsko podporo, kar omogoča celo spremembe slovenske ustave (tam kjer so potrebne).

Če podamo še naš zapis, ki smo ga zapisali v dodatku na članek, kjer smo komentirali dogajanje v parlamentu pri imenovanju predsednika Državnega zbora Republike Slovenije.

Del zapisa z dne 22.12.2011 ob 06:55

Manjše stranke (brez SD) so očitno izoblikovale neko močno jedro, zbrano okoli Gregorja Viranta. In mislimo, da je prav tako, tudi če vse stranke ne bodo koalicija ali opozicija. Tu je moč zaznati veliko povezovalno vlogo Gregorja Viranta. Tesno sodelovanje (pri večini stvari) DLGV, Desus, SLS in NSI bi bilo za te stranke dobro tudi v nadaljevanju (tudi če ne bi bile vse v koaliciji ali vse v opoziciji). Tudi SD bi lahko bil v tem neformalnem klubu, a pri SD-ju je problem v tem, da je nekako pripopan na Pozitivno Slovenijo, tako da bi lahko v tem neformalnem klubu pomenil nek vir nestabilnosti. Pa da ne bo pomote. To ni mišljeno kot kritika SD-ja (niti kot kritika Pozitivne Slovenije), ampak kot naše zaznavanje stanja, SD namreč še sam ne ve, kaj bi naredil, ali je samostojna stranka, ali dolgoročno cilja na povezovanje s Pozitivno Slovenijo. Ravno zato je vprašanje, ali bi se lahko v celoti prepustil povezovalnemu elementu v neformalni klub strank okoli Gregorja Viranta, ki jih ne glede na politični predznak veže zmernost in konstruktivnost. S tega stališča smo omenili, da bi lahko bila SD v tem klubu vir nestabilnosti.

SD bo pač morala resno redefinirati svoj status in se potem dokončno odločiti, kaj si želi, potem pa pri tem tudi vztrajati, ne pa menjavati mnenja na dnevni bazi. To je naše dobronamerno opozorilo stranki.

Zapis se originalno nahaja tukaj.

Ta naš zapis je zelo pomemben. V njem smo nakazili možnost oblikovanja posebnega kluba strank okoli Gregorja Viranta, kar se dogaja in ima svoje začetke v ad-hoc koaliciji na pobudo Viranta in Erjavca in obsega jedro treh strank: Lista Virant, Desus in SLS.

V tem zapisu smo povedali še to, da bi tudi SD, če bi želel imeti bolj samostojno vlogo, lahko sodeloval v tem klubu strank okoli Gregorja Viranta.

Je pa res nekaj. SD je precej navezan na Pozitivno Slovenijo. Na to zvezo imajo močan vpliv tudi politična ozadja na levici.

Na desnem polu je SD-ju podobna stranka NSI, ki prav tako predstavlja bolj ali manj politični privesek SDS-a.

Lista Virant in Desus sta sredinski stranki.

SLS pa koleba med tem, ali je sredinska stranka in med tem, da je privesek SDS-a.

Očitno sta tako SD kot SLS (SD bolj) stranki, ki ju malo vleče tudi stran od sredine. 

Ravno zato bo tu veliko vlogo odigral SLS. Sami smo v enem prejšnjih člankov že povedali, da bo Zoran Janković naredil veliko stvar, če bo uspel pritegniti SLS, ki gravitira k SDS-u, in če bo, bo to zanj velik uspeh. To, kar smo rekli, se sedaj uresničuje.

A vendarle obstaja poleg dveh možnosti, koalicija z Zoranom Jankovičem, ali koalicija z Janezom Janšo, še ena možnost.

Če SD ne bi bil tako privesniški Pozitivni Sloveniji, bi se lahko izoblikoval celo tretji klub strank, ki bi bil močnejši od obeh največjih strank (pri SDS štejmo še NSI).

Torej bi imeli pozitivno Slovenijo z 28 glasovi na eni strani, SDS in NSI na drugi strani s 30 glasovi, na sredini pa bi imeli DLGV + SLS + Desus + SD s 30 glasovi. Morda pa sta ravno tej koaliciji zelo naklonjena tudi manjšinska poslanca.

Torej bi imeli 3 klube, pod predpostavko, da je SD samostojna stranka, kar pa ni. Tako je bolj verjetno, da imamo PS + SD = 38 glasov, DLGV + Desus + SLS = 20 glasov in SDS + NSI = 30 glasov.

No. Videli bomo, kaj se bo zgodilo.

Morda pa bo Zoran Jankovič dobil priložnost, a zavedati se bo moral, da bo moral biti njegov način delovanja zelo drugačen kot v ljubljanskem mestnem svetu, kjer ima trdno večino.

Več kot očitno pa je, da je klub strank DLGV + Desus + SLS izjemno pomemben pri sestavi vladne koalicije.

Ravno Gregor Virant ima najbolj povezovalno vlogo v celotnem parlamentu (še posebej, če sodeluje z Erjavcem in tudi Žerjavom). Ravno Gregor Virant je pa tudi človek, ki bo glavni pri sestavljanju koalicije. Tam, kamor se obrne Lista Virant, tam bo koalicija. To je dejstvo. Sploh če bo trojček omenjenih strank deloval skupno. Pri čemer pa seveda je potrebno predpostaviti, da SLS ne bo močno gravitiral k SDS-u.

Kakor smo zaznali, ne vemo, ali je naš občutek pravilen, SDS precej rine SLS v svoje okrilje, tu kot prepričevalni element iz stranke SDS, ki vpliva na Radovana Žerjava, vidimo predvsem Dragutina Mateja, ki tudi sedi skupaj z Žerjavom v parlamentarni dvorani.

Kot smo že rekli v enem prejšnjih člankov, lahko SLS v primeru, da bi vlado vodil Zoran Janković, sodeluje tudi znotraj nekega partnerstva za razvoj, če mu je že tako nepojmljivo, da bi šel v formalno koalicijo z Zoranom Jankovićem.



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    24ur.com: SDS se strinja z imenovanjem Jankovića za mandatarja
    24ur.com: Kučan: volivci ne marajo strankokracije

    Opomba: Večina medijev (Žurnal24, RTV Slovenija, 24ur.com in drugi) sproti spreminjajo vsebino člankov glede na razvoj dogajanja, zato so povezave, ki smo jih navedli zgoraj (v zgornjih “komentarjih” (dodatkih)), povečini povezave do spreminjajočih se člankov.

  2. admin pravi:

    Najprej je potrebno razčistiti zadeve v zvezi s tretjo možnostjo, šele nato naj sledita Janković in Janša.

    Na Dossier korupcija smo nekoliko zaskrbljeni nad tem, da bi lahko desne stranke Zorana Jankovića zvabile v past, češ da mu bodo najprej dale možnost poskusiti sestaviti vlado, pri tem pa bi držale figo v žepu, češ dali mu bodo možnost in ko bo izvisel, bo možnost dobil Janez Janša.

    Pri kalkulacijah lahko stranke desnice zavedejo trojček Virant – Erjavec – Žerjav, da se prvi poskus res podeli Jankoviću, ker pa bi trojček vztrajal pri tretjem kanidatu (tehnična vlada), pa zato ne bi podprl Jankovića. Tako bi se odprla vrata za sestavo koalicije SDS-u.

    To verjetno upata tako SDS kot njen privesek NSI Ljudmile Novak.

    V izogib temu bi morda bilo najboljše, da se najprej temeljito pretehta, ali je verjetna možnost, da bi stranko vodila tretja oseba, kot to želi trojček okoli Viranta, šele nato pa naj se da možnost Jankoviću in Janši.

    Čeprav je seveda možnost, kar smo sami povedali že v enem prejšnjih člankov, da bi vlado vodil Janković, a bi bila sestavljena iz samih strokovnjakov.

    Zato smo sami mnenja, da bi moral trojček pri pogovorih sodelovati z vsemi strankami, tako SD kot tudi Pozitivno Slovenijo, morda pa tudi s SDS in NSI, če želi imeti res za mandatarja neko čisto tretjo osebo (ali morda celo samega Gregorja Viranta).

    Pri tem se mora trojček zavedati, da SDS (+NSI) očitno želi za mandatarja Janeza Janšo, pri Zoranu Jankoviću pa je težava še ena. In sicer Zoranu Jankoviću ne diši poslanski položaj. Ker je zapustil župansko mesto, je njegova velika želja, da bo mandatar, zaradi česar je težko, da bi od tega položaja odstopil.

    Zato bo potrebno res dobro pretehtati to možnost (da bi bil mandatar nek tretji človek, ki bi sestavil tehnično vlado) pred vsemi ostalimi možnostmi.

    Še enkrat. Lahko se zgodi, da bi nekateri želeli izigrati Jankovića na način, da mu najprej dajo možnost sestave koalicije, ki pa ne bo uspešna, ker bo Virantov trojček upal na tretjega mandatarja, ko se pa to ne bi izšlo, pa bi postal mandatar Janez Janša.

    Zato ponovno apeliramo na stranke in predsednika države, naj temeljito preučijo to možnost, ki jo je podal trojček strank (Desus+DLGV+SLS), da se stvari ne bi še dodatno zapletle.

    Takšno “prijateljsko” dajanje prednosti Jankoviću predvsem s strani strank desnice se nam namreč zdi precej hinavsko, čeprav je seveda normalno, da prvo priložnost dobi stranka, ki je relativna zmagovalka. A vendar to deluje hinavsko.

    Preprosto bi Janković dobil priložnost, ki pa bi bila tudi zapravljena, ker ne bi dobil več kot 38 glasov, ker bi pač trojček upal na možnost tretjega človeka. Tako bi kot osli izpadli vsi, tako Janković, kot stranke trojčka.

    Zato je potrebno temeljito preveriti to možnost.

    Še enkrat ponavljamo. Če tretji človek ne bi bil uspešen, bi še vedno lahko sestavili koalicijsko vlado z recimo z Jankovićem, ki pa bi bila strogo profesionalna.

    Tu bi bila torej potrebna pazljivost, da ne bi prišlo do proceduralnega preigravanja.

    Seveda to zahteva veliko mero potrpežljivosti in kompromisa, predvsem s strani Pozitivne Slovenije, ki se mora zavedati, da je trojček pomemben element njene koalicije, praktično enako pomemben za obstoj koalicije, v kolikor bi se sformirala ravno ta koalicija.

    Še nekaj glede uravnoteženosti.

    Koalicija PS + SD + DLGV + Desus + SLS (lahko tudi v parterstvu za razvoj) bi bila s stališča uravnoteženosti bolj uravnotežena kot koalicija SDS + NSI + SLS + DLGV + Desus, sploh če v njej ne bi bilo SD.

    Tudi tu je potrebno gledati na uravnoteženost.

    Seveda pa bi bila vlada narodne enotnosti še najbolj uravnotežena. Če bo dobila podporo, bo to dobro, a dvomimo, da bo temu tako, saj verjamemo, da SDS želi Janeza Janšo, Zoran Janković pa bi želel biti premier že zato, ker se je odpovedal funkciji župana glavnega mesta.

    Ravno zato je zelo potrebno vedeti, kakšno je njuno mnenje (Janše in Jankovića) o tej tretji možnosti še preden pride do drugih variant (to sta pa ravno Janković in Janša).

    Stranke bi se morale o tej možnosti temeljito pogovoriti pred nadaljnjimi koraki, tako da se vidi, ali je realna ali ne. Trojček bo torej moral dobiti jasno sliko o tem, koliko je njegova možnost podprta s strani drugih strank.

    Vsekakor se pa to mora razščistiti preden se podeli prvi poskus Jankoviću, tako da ta ne zapravi možnosti sestave koalicije zato, ker bi nekateri upali na drugačno rešitev, ki potem ne bi bila izvedena in bi ostala na koncu le še preostala rešitev – Janez Janša.

    Kvečjemu še ena možnost bi bila. Če se da priložnost Jankoviću in ta ne uspe, da se potem da možnost trojčku in potem postane mandatar nekdo tretji, podprl bi ga pa tako trojček kot PS in SD. Ampak tu je seveda res vprašanje, v kolikšni meri bi se s takšno rešitvijo strinjal Zoran Janković. A ta rešitev bi lahko kot rezervni scenarij ustrezala recimo veljakom na levici (recimo Milanu Kučanu). A vprašanje je, če bi bila enostavno izvedljiva, saj bi se lahko nekatere stranke sklicevale na vrstni red dajanja mandatarskih možnosti. Najbrž zato SDS (+NSI) tako v rokavičkah prepušča priložnost Jankoviću zato, da bi potem lahko rekel, mi smo dali možnost vam, sedaj se pa spodobi, da če ne dobi zadostne podpore relativna zmagovalka, pa se da to možnost drugi stranki po vrsti (torej SDS-u), in tako odpade možnost tretje osebe. Morda na to upajo v SDS-u, da bi potem na ta način izposlovali svoj vzpon na oblast.

    Če smo iskreni, mi nismo proti Jankoviću kot mandatarju, čeprav je pa res, da takšnih kolobocij, kot jih je delal s Pahorjem, ne bo smel nikakor početi več. Takšno prepiranje med PS in SD na ustanovni seji parlamenta je bilo namreč sramotno za dve stranki, ki nameravata sodelovati v koaliciji. In tega se druge stranke močno bojijo – takšnih neproduktivnih prepirov na levici.

  3. admin pravi:

    Trojček DLGV, Desus in SLS išče podporo za vlado narodne enotnosti

    Trojček DLGV, Desus in SLS išče podporo za vlado narodne enotnosti, ki bi obsegala toliko strank, da bi zagotavljala široko, tudi dvotretjinsko podporo.

    Če želi trojček le dvotretjinsko podporo, ne pa nujno podporo vseh strank, ima več možnosti za takšen scenarij z levico kot desnico.

    Naj povemo zakaj z izračunom.

    PS (28) + SD (10) + DLGV (8) + Desus (6) + SLS (6) + 2 poslanca manjšin je skupaj 60 glasov

    To bi bila nekoliko bolj na levo nagnjena koalicija.

    Druga možnost je na desno nagnjena koalicija.

    SDS (26) + DLGV (8) + Desus (6) + SLS (6) + NSI (4) + 2 poslanca manjšin je skupaj 58 glasov.

    Če SD ne bi želela sodelovati v takšni koaliciji, je desno nagnjeno koalicijo težko doseči.

    Pri levo nagnjeni koaliciji je seveda potrebno imeti še podporo SLS.

    Razvidno je, da ima levo nagnjena koalicija 2 glasova več.

    To je zaenkrat očitno največja možna koalicija strank.

    Vprašanje je, ali bodo stranke podprle vlado narodne enotnosti, ki je všečna opcija, a vprašanje je, ali so stranke zanjo pripravljene.

    To bi vsekakor pomenilo neko tehnično vlado, ki bi bila podprta s strani vseh strank.

Odgovorite