torek, 13.maj.2014 - 11:01

Karl Erjavec: »Slovenija bo branila svoje gospodarske zveze z Rusijo tudi v primeru, če EU uvede ostre sankcije«

Karl Erjavec pravi, da se bo Slovenija tudi v primeru ostrih sankcij EU proti Rusiji poskušala izogniti sodelovanju slovenskih podjetij pri teh sankcijah, saj meni, da bi sankcije EU proti Rusiji imele poguben učinek na slovensko gospodarstvo.

Karl Erjavec, slovenski zunanji minister, je izrazil zaskrbljenost nad scenarijem, da bi Evropska unija proti Rusiji uvedla močne gospodarske sankcije.

Minister Erjavec pravi, da bi v primeru ostrih sankcij, ko ne bi bilo več blagovne menjave med Rusijo in Slovenijo, to lahko pripeljalo do 1,3 odstotnega padca slovenskega BDP, kar bi bilo za Slovenijo, ki se že itak sooča s težavami v lastnem gospodarstvu, naravnost pogubno.

Rusija je namreč ena pomembnejših gospodarskih partneric Slovenije.

Minister Erjavec je povedal, da bo EU sankcije podala glede na razvoj dogajanja po predsedniških volitvah v Ukrajini, ki bodo 25. maja.

Erjavec pravi, da bi EU takoj uvedla ostre gospodarske sankcije v primeru, če bi ruske vojaške sile vstopile na področje Ukrajine (Donetsk in Luhansk), a Slovence miri, da Slovenija ne bo delovala proti svojim interesom tudi v primeru hujših sankcij Rusiji.

Karl Erjavec je povedal, da se je Slovenija izborila za svoje interese že takrat, ko je EU uvajala sankcije proti Belorusiji in zato EU sankcije Belorusiji na Slovenijo niso imele nobenega vpliva.

Enako minister Karl Erjavec napoveduje tudi za ostrejše sankcije proti Rusiji.

Skratka. Slovenija se bo zavzemala za to, da bi bila slovenska podjetja izvzeta iz ostrih gospodarskih sankcij Rusiji.

Verjetno se bodo podobno zavzele tudi druge države EU, zato ni pričakovati, da bi bile ostre gospodarske sankcije proti Rusiji res ostre.

Če tudi bodo uvedene, bodo takšne le na načelni ravni, dejansko pa bo vse potekalo po starem, kot da teh sankcij sploh ne bi bilo.

Lahko rečemo, da Slovenija ne bo vstopila v koalicijo voljnih držav za uvedbo sankcij proti Rusiji. Ob sedanji politični sliki v Sloveniji, seveda – Slovenijo namreč čakajo predčasne državnozborske volitve, če na njih zmaga SDS (ki odkrito koketira z Julijo Timošenko) in uspešno sestavi koalicijo, bo nova oblast v Sloveniji bolj naperjena proti Rusiji, če zmaga levica, pa bodo gospodarski interesi z Rusijo bolj zaščiteni.

Če bi stranka SDS zmagala na državnozborskih volitvah in uspela sestaviti vladno koalicijo, bi to lahko imelo pogubne posledice na gospodarsko sodelovanje med Rusijo in Slovenijo v primeru, da EU uvede ostre gospodarske sankcije proti Rusiji, saj so v SDS veliki zagovorniki Julije Timošenko, za katero je znano, da sovraži Ruse.

 timosenko_jansa

Obstajata še dva primera na temo gospodarskih sankcij Rusiji, ki nazorno kažeta, da je pripravljenost EU za uvedbo ostrih sankcij proti Rusiji izjemno majhna.

Dossier korupcija: Krepitev ruske vojske ob meji z Ukrajino je pametna poteza Rusije. Angela Merkel deluje katastrofalno (del članka, kjer je govora o primeru londonskega City-ja).

Dossier korupcija: Kljub pritiskom ZDA Francija ne bo ustavila vojaškega posla z Rusijo

RTV Slovenija: Ob ostrih sankcijah proti Rusiji bi slovenski BDP padel za 1,3 odstotka



Odgovorite