sreda, 29.april.2015 - 06:38

Kako ravnati z begunci, ki sta jih Miro Cerar in Karl Erjavec povabila v Slovenijo?

Miro Cerar in Karl Erjavec sta v Slovenijo povabila begunce, ki v Evropo pridejo prek Libije. To je sprožilo vprašanja, kako izbrati takšne begunce, ki se bodo najbolj vključili v slovensko družbo.

miro_cerar_in_karl_erjavec

Na nedavnem srečanju držav EU na temo migrantske krize in še v določenih pogovorih po tem sta slovenski premier Miro Cerar in slovenski zunanji minister Karl Erjavec EU-ju obljubila, da bo Slovenija za reševanje begunske krize ponudila na razpolago patruljno ladjo Triglav in pa sprejela 15-20 beguncev.

Po našem mnenju je številka 15-20 beguncev precej radodarna, saj si Slovenija po našem mnenju glede na situacijo ne more privoščiti več kot 10 beguncev. Hrvaški premier je na primer na srečanju jasno povedal, da Hrvaška trenutno nima možnosti sprejeti nobenega begunca.

Hrvaški premier je zavrnil sprejem beguncev, ki prihajajo iz Afrike v EU.

zoran_milanovic_Wikipedia

Kar sta Miro Cerar in Karl Erjavec radodarno obljubila, bo morala Slovenija uresničiti, saj obljuba dela dolg.

No. Slovenija je rekla, da bo sprejela pretežno begunce, ki imajo v Sloveniji že kakšnega svojca, ki bi se tako samo pridružil priseljencem v Sloveniji. Verjetno želi država na ta način zmanjšati stroške sprejema beguncev, saj bi ti imeli neke vrste nastanitev že na samem začetku.

A glede na ogromno število (15-20) beguncev, ki jih je Slovenija pripravljena sprejeti, je vprašanje, če bo to število lahko zapolnila le z begunci, ki se pridružujejo svojim družinskim članom v Sloveniji, zato bo verjetno potrebno nekatere sprejeti tudi na podlagi drugih meril.

Na Dossier korupcija podajamo smernice oziroma kriterije, ki bi jih morale slovenske oblasti upoštevati glede sprejema beguncev.

Eden prvih kriterijev bi po našem mnenju morala biti veroizpoved beguncev.

Pri poročanju o begunskih nesrečah v Sredozemskem morju, je prišlo do ene zelo koristne informacije. Gre za primer, ko so muslimanski begunci na eni od ladij v smrt vrgli nekaj beguncev krščanske veroizpovedi. Ta novica je dala pozitivno informacijo, da so med begunci tudi kristjani in ne le muslimani.

Slovenija bi po našem mnenju morala dajati prednost sprejemu beguncev, ki so bodisi ateisti, bodisi kristjani, za begunce islamske veroizpovedi pa bi bilo boljše, če jih Slovenija ne bi sprejela.

Slovenija bi morala dajati prednost beguncem, ki so bodisi ateisti, bodisi kristjani

sprejemljivost_beguncev_po_verskem_prepricanju

Naj povemo, da tudi z budističnimi ali hindujskimi begunci ne bi bilo nič narobe, ker niso problematični.

Torej. Za Slovenijo bi bilo najboljše, da sploh ne sprejema beguncev islamske veroizpovedi. To lahko upraviči z dejstvom, da bi se begunci drugih veroizpovedi lažje vključili v slovensko okolje.

V kolikor pa bi Slovenija vendarle morala sprejeti tudi kakšnega begunca islamske veroizpovedi, pa bi bilo potrebno sprejeti še neka dodatna merila.

Beguncem bi bilo potrebno povedati, da je Slovenija država, ki močno zagovarja evropske kulturne vrednote, ki izvirajo iz njene krščanske in ateistične preteklosti. Potrebno bi jim bilo povedati, da je Slovenija sekularna država. Še posebej bi jim bilo potrebno poudariti dejstvo, da je uživanje svinjine v Sloveniji povsem običajno in da ni zaželeno delati težav glede uživanja svinjskega mesa. Sami bi beguncem celo predstavili jedi iz svinjskega mesa in jim povedali, da bi bilo pravilno, da se prilagodijo slovenski kulinariki, kjer ima svinjina zelo visoko mesto.

Sprejemanje svinjskega mesa in podobe prašiča nasploh bi moralo biti eden pomembnih kriterijev pri sprejemanju beguncev islamske veroizpovedi.

svinjina_rainer_zenz_Wikipedia

Opomba: Čeprav ta kriterij deluje malček kontroverzno, je to najenostavnejši in zato najbolj koristen kazalec zmernosti muslimanov.

V kolikor bi begunci izrazili pretiran odpor, kar zadeva uživanje svinjine, bi beguncem svetovali, da potem Slovenija ni prava izbira za njihovo nastanitev. Takšne begunce bi torej zavrnili in izbrali kakšne druge begunce, katerim uživanje svinjine ne bi predstavljajo večjega problema.

Torej. Sprejemanje beguncev mora iti po določenih stopnjah.

S takšnimi smernicami bi se Slovenija zavarovala, saj bi tako k sebi pripustila bolj zmerne begunce, kakšne ultra konservativne begunce pa naj sprejme kakšna Švedska, ki se hvali, da ima izjemno imigracijsko politiko.

Če je Slovenija (Miro Cerar in Karl Erjavec) že podala tako velikodušno obljubo, da bo sprejela tako veliko beguncev, potem mora vsaj poskrbeti, da bodo v Slovenijo prišli čim manj problematični begunci.

Če strnemo. Najbolj zaželeni bi bili po našem mnenju ateistični begunci, nato kristjani in tudi nekatere druge veroizpovedi, muslimanov bi bilo pa boljše ne sprejemati, če pa že, pa bi bilo potrebno sprejeti zmernejše muslimane, ki ne bi imeli težave s slovensko kulturo, kar zadeva podobo prašiča in uživanje svinjskega mesa. Bolj radikalnim beguncem pa bi bilo potrebno svetovati, da je za njih boljša destinacija Švedska.

Sami smo te smernice podali za Slovenijo, verjamemo pa, da bo ta članek prišel prav tudi kakšnim drugim državam, ki so po kulturi podobne Sloveniji (recimo nekdanje republike bivše SFRJ in skoraj vse centralno- in vzhodnoevropske države).

Verjamemo, da bo ta članek kar uporaben in da bodo smernice, ki smo jih podali, zaživele. Bilo bi zelo dobro, če bi, kajti tako bi se Slovenija in druge podobne države vsaj delno zavarovale pred uvozom islamskega radikalizma, ki je postal ena najhujših nevarnosti za Evropsko unijo.



Značke prispevka: , ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Na Dossier korupcija smo veseli, ker nekatere države upoštevajo smernice, ki smo jih zapisali v zgornjem članku.

    Tako se je država Ćeška odločila, da bo sprejemala le begunce, ki so krščanske veroizpovedi, in ne muslimanov.

    Čehi so rekli, da bodo sami izbirali begunce glede na lastne stroge kriterije, ki jih bodo ti morali izpolnjevati, če bodo želeli priti na Češko. Češka torej beguncev ne bo sprejemala brezpogojno.

    Sicer pa je prišlo tudi do sprememb pri pripravljenosti sprejeti begunce v nekaterih državah.

    Če je Slovenija še pred časom govorila, da bo sprejela 15-20 beguncev, jih je sedaj pripravljena sprejeti od 250-300.

    Hrvaška, ki je prej rekla, da ne bo sprejela nobenega begunca, jih je po novem pripravljena sprejeti 550.

    Obe državi, Slovenija in Hrvaška, nameravata sprejeti približno pol beguncev od tistih, kot jih je predvideval načrt Jean-Claudea Junckerja.

    Čehi bodo sprejeli predvideno količino beguncev, a le tistih z želeno veroizpovedjo.

    To je pravilno razmišljanje.

    Še enkrat pa poudarjamo, da bi bil eden najboljših testov za primernost beguncev, da se jim ponudi svinjsko meso in se spremlja njihove reakcije. Begunce, ki bi delali težave zaradi svinjine, bi bilo najboljše zavrniti kot neprimerne.

    RTV Slovenija: Češka bi izmed sirskih beguncev sprejela le kristjane
    RTV Slovenija: Cerar: Slovenija je pripravljena sprejeti od 250 do 300 beguncev
    Radio Slobodna Evropa: Hrvatska preuzima 550 izbjeglica iz Sirije i sjeverne Afrike

  2. admin pravi:

    SLOVENIJA NAJ POSTAVI KRITERIJE ZA IZBIRO OZIROMA SPREJEM SIRSKIH BEGUNCEV

    V primeru, da sprejme Sirce, bi morala Slovenija izbrati bolj izobražene Sirce z belskimi karakteristikami, ki nimajo težav z uživanjem svinjskega mesa.

    Slovaška gre po poti Češke.

    Tudi Slovaki so se namreč odločilli, da ne bodo sprejemali muslimanskih beguncev, saj da nimajo džamije in da se zato muslimanski begunci ne bi dobro počutili.

    Tako so Slovaki sledili Češki (oglejte si zgodnji komentar, ki se nahaja nad tem komentarjem).

    Slovaki so rekli, da bi oni lahko sprejeli tudi 800 muslimanov, a da se ti ne bi dobro počutili na Češkem. Zato raje ne bodo sprejeli nobenega muslimana,

    Slovaki so rekli, da begunci k njim itak nočejo iti, ampak želijo iti na zahod.

    Slovaki so dodali, da bodo begunce krščanske veroizpovedi pripravljeni sprejeti.

    Čeprav smo na Dossier korupcija sami podali to idejo o tem, da bi bilo dobro premisliti o tem, da se beguncev muslimanske veroizpovedi ne sprejme v državo, ker bi imeli težave z integracijo in se jih preusmeri drugam, recimo v Švedsko, pa smo sedaj mnenja, da bi morda pri Sircih lahko naredili izjemo.

    Sirski begunci so namreč dobro izobraženi begunci, ki imajo tudi belske karakteristike, tako bi se tudi po izgledu enostavneje zlili s preostalim okoljem. Več o tem smo pisali tukaj.

    Dodatno Sirci niso nujno tako zelo versko obremenjeni.

    Torej. Sami bi po novem Sirce celo sprejeli, vendar zgolj Sirce, katerim uživanje svinjskega mesa ne bi predstavljalo težav.

    Skratka. Sprejeli bi visoko izobražene Sirce z belskimi karakteristikami, ki niso versko preveč obremenjeni in jim uživanje svinjskega mesa ne predstavlja težave.

    Takšni bi se najlažje asimilirali v slovensko družbo, zato bi se ravno takšnim beguncem moralo dati prednost pri sprejemu.

    Begunce, ki ne ustrezajo tem kriterijem, pa bi bilo boljše preusmeriti v druge države, saj bi se ti tam bolj počutili. Slovensko okolje je namreč precej neugodno za ljudi, ki se jih dojema kot drugačne. Ravno zato je za begunce in za Slovenijo boljše, da Slovenija sprejme le takšne ljudi, ki bi se čim bolj zlili s preostalo populacijo.

    Čeprav ti kriteriji delujejo rahlo diskriminatorno na prvi pogled, pa se je potrebno zavedati tega, da je slovenska družba takšna. Takšni kriteriji bi zmanjšali morebitne tenzije med begunci in večinskim prebivalstvom. To je potrebno gledati skozi prizmo tega dejstva o Sloveniji, ki se ga mora Slovenija zavedati, če ne želi imeti prevelikih težav z begunsko problematiko. Slovenija se torej mora zavedati lastnih pomanjkljivosti in v skladu z njimi tudi ukrepati.

    Pri Sircih lahko Slovenija najde precej oseb, ki ustrezajo tem strožjim kriterijem.

    Iskreno povedano, nam je kar malo žal, da so svetovne sile uničile državo (Sirijo), ki je kar dobro poskrbela za svoje ljudstvo in le to v precejšnjem delu ni bilo tako fundamentalno, kot preostali arabski svet. Sirci so res narod, ki je doživel tragedijo kljub temu, da ni bil tako zelo nazadnjaški, ampak ravno nasprotno, bil je na dobri poti v moderni način življenja.

    Jutarnji.hr: SLOVAČKA IH NEĆE JER SU MUSLIMANI ‘Džamija nemamo, oni se kod nas ne bi osjećali kao kod kuće. Kršćane primamo’

Odgovorite