sobota, 19.september.2015 - 16:59

Če bo čez srbsko-hrvaško mejo kmalu prišlo čez 80.000 migrantov, mora Slovenija sprostiti vse poti za begunce čez njeno ozemlje

Slovenija bo v primeru ogromnih količin beguncev morala izvesti akcijski načrt prevoza beguncev do meje z Avstrijo in prepustitve beguncev Avstriji.

Namesto, da grozi Hrvaški in Sloveniji, bi morala Avstrija sprejeti begunce iz Slovenije in Madžarske, ki se bodo po napovedih začeli množično zgrinjati iz Republike Hrvaške.

Avstrijski kamcler Werner Faymann je še pred dnevi kritiziral madžarskega premierja Viktorja Orbana, da grdo ravna z begunci. Avstrija bo v primeru, da se uresničijo napovedi o prihodu več deset tisoč beguncev na Hrvaško, morala dokazati, da je sama drugačna. Morala bo sprejeti begunce, ki vanjo pridejo iz Slovenije in Madžarske.

Präsentation von Eugen Freund, EU-Wahl

Pojavljajo se informacije, da bi čez srbsko-hrvaško mejo kmalu utegnilo priti na Hrvaško 40.000 migrantov, po nekaterih ocenah pa celo 80.000.

Če do tega pride, bo morala Slovenija nemudoma odreagirati z odprtjem humanitarnih koridorjev do Avstrije.

Hrvaška, ki se ni sposobna pečati s tako velikim številom beguncev, bo morala vse te begunce prepustiti čez mejo. Zato bodo šli ti begunci naprej, tudi do Slovenije.

Čeprav hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović ima druge načrte (postavitev vojske), se to verjetno ne bo zgodilo, ker bi to bila izjemno nevarna poteza, razen v primeru, če bi vojska pomagala v logističnih operacijah, torej pri zagotavljanju varnega prehoda beguncev po humanitarnem koridorju.

Hrvaška bo verjetno del beguncev preusmerila na Madžarsko, del pa k Sloveniji. Če Madžarska odreagira enako kot pri Srbiji, bo verjetno tok beguncev v največji meri šel skozi Slovenijo.

V tem primeru Sloveniji ne preostane nič drugega kot v celoti sprostiti begunske poti do Avstrije.

Avstrija sicer igra dvolično vlogo. Po eni strani kancler Werner Faymann želi Avstrijo prikazati kot neko humano državo, po drugi strani se notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner huduje nad Slovenijo in Hrvaško, da se ne držita dublinske uredbe o azilu v Evropski uniji in bi najraje videla, če bi Slovenija in Hrvaška nastanili begunce kar pri sebi, češ da bi imajo begunci tudi v Sloveniji in na Hrvaškem perspektivo za dobro življenje (kar pa ne drži).

Dodatno Avstrija Sloveniji ponuja 30 strokovnjakov, da bi ta čim bolj uspešno varovala svojo južno mejo. Takšno pomoč Avstrije bi Slovenija morala zavreči kot slabo, ker gre tu zgolj za interes Avstrije, da begunci ne pridejo do njenih meja, kar je največji strah Avstrije, ki jo je že madžarski premier Viktor Orban označil za dvolično državo, da po eni strani vabi begunce in se kaže dobro, po drugi strani pa pritiska na sosednje države, da čim bolj okrepijo svoje meje, da preprečijo beguncem, da pridejo do Avstrije.

Slovenija bo v primeru velikih količin beguncev odigrati podobno kot je odigrala Hrvaška, pred tem pa Srbija, Makedonija in Grčija.

Če Slovenija tega ne bo storila in če Madžarska ne bo več sprejemala beguncev iz Hrvaške, zaradi česar se bo povečal pritisk na Slovenijo, bo Slovenija zdrvela v kaos.

Akcijski načrt Slovenije v primeru ogromnih količin beguncev bi moral iti na takšen način.

Slovenija bi morala organizirati prevoze beguncev, ki pridejo čez hrvaško mejo direktno do področij blizu Avstrije in jim tam omogočiti prosto pot do Avstrije.

Čez čas bi se na slovensko-avstrijski meji ustvarila ogromna množica ljudi, ki bi začela pritiskati na avstrijsko mejo do takšne mere, da bi Avstrija morala na koncu popustiti.

Dodatno bi bilo potrebno onemogočiti sprejem beguncev nazaj, tistih beguncev, ki so že prišli v Avstrijo.

Avstrijo bo potrebno pritisniti, naj ta begunce prepelje naprej proti Nemčiji.

To je akcijski načrt, ki bi ga morala Slovenija izvesti v primeru, da se uresničijo informacije, da bo v Hrvaško kmalu prišlo 40.000 ali celo 80.000 beguncev.

Slovenija se bo morala zavarovati pred kaosom, do katerega bi nastalo, če bi zadržala ogromne količine beguncev pri sebi.

Kot je znano, ima Avstrija že zgodovino sprejemanja beguncev iz Madžarske. Zaradi tega Slovenija ne bi smela biti nobena izjema.

Večernji list: Slovenija provjerava informaciju da će u Hrvatsku i Srbiju sutra stići još 80.000 izbjeglica



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Madžarska bo begunce iz Hrvaške najbrž sprejemala le začasno, dokler ne utrdi meje s Hrvaško

    Podajamo naše predvidevanje.

    Madžarska naj bi begunce iz Hrvaške sprejemala le začasno.

    Zgodil naj bi se isti scenarij kot v Srbiji.

    V Srbiji je Madžarska begunce sprejemala do 15.9.2015. Po tem datumu pa je začela z implementacijo trde politike do beguncev.

    Tudi sedaj Madžarska pospešeno gradi ograjo na meji s Hrvaško. Ob tem pa prepušča begunce, to pa zato, da je ne bi ovirali pri gradnji ograje.

    Ko bo ograja dokončana, bo Madžarska tudi tam implementirala trdi režim za begunce.

    Takrat je mogoče pričakovati, da se bo tok beguncev spet v veliki meri preusmeril skozi Slovenijo.

    Slovenijo torej čaka nekaj časa zatišja pred neurjem.

  2. admin pravi:

    Avstrijci begunce silijo k temu, da se odpovejo azilu v Avstriji.

    Ljubljansko Delo je postreglo z informacijami, ki Avstrijo kažejo v izrazito nenavadni (dvolični) luči.

    Časopis Delo poroča, da beguncem, ko ti pridejo v Avstrijo, Avstrijci djejo v podpis papir, na katerem v nemškem jeziku piše, da se s podpisom zavezujejo (da s podpisom jamčijo), da ne bodo zaprosili za azil v Avstriji.

    Po drugi strani Avstrija grozi Hrvaški in Sloveniji, naj naredita več za sprejem beguncev. Notranja ministrica Avstrije ne razume, zakaj begunci nočejo zaprositi azila v teh dveh državah, saj da gre za varne države.

    Očitno Avstrija želi z grožnjami in prepričevanji beguncev povzročiti to, da se begunci nastanijo na Hrvaškem in v Sloveniji.

    Hrvaški premier Zoran Milanović je že povedal, da ne bo dovolil, da Hrvaška postane velik sprejemni center za begunce.

    Slovenija se zaenkrat ne oglaša, ampak zgolj kritizira Hrvaško, ker ta vanjo pripušča begunce.

    Delo: Več sto prebežnikov je že v Avstriji, kjer jim delijo papirje, s katerimi se zavezujejo, da tam ne bodo zaprosili za azil.

  3. admin pravi:

    NEURADNI HUMANITARNI KORIDOR ZA BEGUNCE V SLOVENIJI ŽE OBSTAJA

    V Sloveniji se je humanitarni koridor za begunce že izoblikoval, le da Slovenija tega ne oznanja javno

    Na Dossier korupcija smo že v enem prejšnjih prispevkov zapisali, da se bodo koridorji za prehod beguncev naprej proti zahodni Evropi vzpostavili spontano ali zanalašč.

    In to se je zgodilo že tudi v Sloveniji.

    Hrvaška javno oznanja, da prevaža begunce, ki pridejo vanjo v Madžarsko in Slovenijo.

    Slovenija tega javno ne pove, a v realnosti se je pa dejansko koridor že vzpostavil.

    Slovenija sprejme begunce, jih procesira, ti gredo v posebne centrte za begunce, kjer se begunci okrepčajo, stuširajo, si malo odpočijejo (mnogi še to ne), potem pa gredo naprej proti avstrijski meji, še posebej zato, ker vedo, da je do meje še čisto blizu.

    Torej. V Sloveniji je koridor za begunce že vzpostavljen, sprejemni centri za begunce pa delujejo bolj kot ne kot neka prehodna točka, kjer si begunci lahko odpočijejo, da bi nato nadaljevali svojo pot v želene države (predvsem v Nemčijo).

    Slovenija trdi, da ima vsak begunec, ko je procesiran, pravico prostega gibanja po državi.

    In večina beguncev (skoraj vsi) to pravico izkoristijo za nadaljevanje poti do želene destinacije.

    Še nekaj. Slovenija zaenkrat še vedno uspeva procesirati begunce, ki pridejo skozi njo. To pa zato, ker Hrvaška večino beguncev prepelje proti Madžarski, tako da se proti Sloveniji odpravi manjši del beguncev iz Hrvaške. Če se to kakorkoli spremeni, tudi Slovenija več ne bo mogla procesirati beguncev čisto po pravilih, saj bo pritisk beguncev prevelik. Že sedaj, ko je beguncev relativno malo, so nekateri kar jezni in neučakani, ko čakajo na to, da jih Slovenija procesira na meji, v primeru velikih številk pa ponavadi pride do razpada sistema.

    In to bi bilo za pričakovati tudi v Sloveniji v primeru, da bi imela večji dotok beguncev na njene meje, kot ga ima sedaj (zaradi sprejema večine beguncev iz Hrvaške s strani Madžarske).

    Kaj se bo zgodilo v prihodnje, bomo pa še videli. Zaenkrat je prišlo do nekega zatišja in umirjanja situacije.

    Nas zanima, kaj se bo zgodilo v ponedeljek, po grških volitvah.

    Sami smo namreč mnenja, da je možno, da Turčija zadržuje begunce (kar dejansko počne) pred potjo v Grčijo zaradi tega, da ne bi vplivala na grške volitve. Turčiji je po našem mnenju v interesu, da v Grčiji ostane vlada, ki bi prosto prepuščala begunce dalje in ne bi zapirala meja, zato Turki nočejo vplivati na volitve v Grčiji, nočejo zmanjšati možnosti Ciprasove ponovne izvolitve za mandatarja.

    Ko bo konec volitev, se lahko begunci spet množično začnejo valiti iz Turčije, kar pa pomeni, da bodo prišli tudi do Slovenije po ustaljenih poteh.

    Skratka. To zatišje sami pripisujemo delno tudi grškim volitvam.

    Zaradi tega je potrebno počakati, kaj se bo zgodilo dalje.

    V prihodnosti lahko pride spet do večjega navala beguncev.

  4. admin pravi:

    Ko Madžarska zapre svoje meje s Hrvaško, se bo pritisk beguncev na Slovenijo močno povečal. To se utegne zgoditi zelo kmalu.

    Naše predvidevanje glede Madžarske se je izkazalo za točno.

    Sami smo rekli, da Madžarska namerava begunce sprejemati le, dokler ne utrdi meje. Da je ne bi ovirali pri gradnji meje, so Madžari vzpostavili koridor za prevoz beguncev do Avstrije, obenem pa so pospešeno gradili ograjo na meji s Hrvaško v tistem delu, kjer ni reke.

    Sedaj so Madžari na utrjeno mejo že poslali vojaške okrepitve, ki bodo verjetno mejo branili na isti način kot v Srbiji. To je sicer razumljivo. Kajti. Če bi Madžarska begunce začela orepuščati na meji s Hrvaško, potem je ceotna gradnja ograje na meji s Srbije zaman. Pomeni isto, kot da Madžarska ne bi naredila čisto nič. Zaradi tega verjamemo, da se bo prepuščanje beguncev prek Madžarske iz Hrvaške tudi spremenilo, torej tega prepuščanja beguncev več ne bo, ampak bo Madžarska uvedla zaprtje meje tudi s Hrvaško. Sicer je za njih brez veze, da so sploh postavljali ograjo, če bodo potem prepuščali begunce prek Hrvaške. Torej. Če Madžari ne bodo zaprli tudi meje s Hrvaško, se bo le ustvaril lok na poti beguncev, kjer bodo begunci zgolj zaobšli Srbijo in se v Madžarsko podali prek Hrvaške. Za Madžarsko se torej ne bo nič spremenilo, kar zadeva begunsko krizo.

    Zato verjamemo, da bo Madžarska, če bo dosledna svoji politiki, kmalu zaprla tudi meje s Hrvaško.

    To pa lahko pripelje do večjega pritiska beguncev na Slovenijo in to v precej kratkem času.

    Zadeve bodo verjetno postale zanimive in komaj čakamo, da vidimo, kako se bodo dejansko odvile.

    Jutarnji list: UŽIVO: MAĐARSKA VOJSKA NA GRANICI S HRVATSKOM Viđeni konvoji vojnih vozila u pograničnom području PRITISAK NA SLOVENIJU Stotine ljudi spavalo na graničnim prijelazima GUŽVA U TOVARNIKU Na kolodvor neprestano stižu novi ljudi

  5. admin pravi:

    ČAS POVEČANEGA PRITISKA NA HRVAŠKO SLOVENSKO MEJO SE NEZADRŽNO PRIBLIŽUJE

    Kot smo napovedali, namerava Madžarska zapreti mejo s Hrvaško s ciljem ustaviti tok beguncev skozi madžarsko ozemlje.

    Hrvaški kmalu ne bo preostalo nič drugega, kot da tok beguncev preusmeri na Slovenijo.

    Slovenija bo morala kmalu spremeniti taktiko in začeti prepuščati povečan tok beguncev tudi brez striktnega popisovanja, saj bo v nasprotnem primeru bil pritisk nanjo prehud.

    Slovenija bo morala registracijo beguncev prepustiti Avstriji, sama pa poskrbeti zgolj za čim bolj učinkovit prevoz beguncev naprej. Do Avstrije, morda pa tudi do Italije.

    Čas, ko se bo Slovenija soočila s povečanim pritiskom beguncev na njeno ozemlje, se torej približuje.

    PRENOS V ŽIVO: Dogajanje na hrvaško – slovenski meji

  6. admin pravi:

    Iz Madžarske prihajajo potencialno bolj tolažeče oziroma pomirjujoče besede za Slovenijo.

    In sicer.

    Madžarska je sicer postavila ograjo in železna vrata na mejo s Hrvaško, a naj bi še vedno sprejemala begunce iz Hrvaške.

    Madžarska bo mejo zaprla le v primeru, da pride do velikega vala beguncev in v primeru, če bi Avstrija prenehala sprejemati begunce iz Madžarske.

    Kot je znano, so nekateri napovedovali, da bi lahko v kratkem v Hrvaško prišlo veliko število beguncev, kar je povzročilo zaskrbljenost pri nekaterih državah. A begunski val se je danes celo nekoliko umiril.

    Ima pa Madžarska vse pripravljeno, da se odzove, če bo slučajno begunski val večji.

    Dodatno je Madžarska spet odprla mejna prehoda Horgoš 1 in Horgoš 2. Skozi prvega bo šel mendarodni potniški in tovorni promet. Srbija in Madžarska pa sta se dogovorili, da bodo morebitni begunci šli skozi mejni prehod Horgoš 2.

    Za Slovenijo so to dobre novice, saj ji bo vsaj zaenkrat nekoliko prizanešeno z begunci in bo lahko svoje delo opravljala kolikor toliko brez večjih obremenitev.

    Seveda pa se nikoli ne ve, kaj se še lahko zgodi.

    Zato je potrebno obdržati pripravljenost.

    Slovenija je recimo napovedala, da bo v primeru, da število beguncev preseže 15.000 oseb, začela s prevozom beguncem neposredno do Avstrije in vsaj poenostavila, če ne že ukinila popis beguncev. Skratka. Naredila bo stvari tako, da zmanjša breme beguncev, kot smo ji nenazadnje tudi svetovali v zgornjem članku.

    Sicer pa se tudi obstoječi begunci v Sloveniji praktično ne zadržujejo. Ta jih vozi pretežno v begunske centre, ki so blizu avstrijski meji. Ti pridejo tam, se umijejo, spočijejo in najejo in nato gredo takoj naprej proti Avstriji. Pot beguncev do Avstrije je torej zagotovljena.

    Sicer so vsi ti begunci registrirani in nadaljnje države bi jih lahko v primeru, da jih ne bi želele sprejeti, lahko vrnile nazaj v Slovenijo, a Slovenci upajo, da se to ne bo zgodilo, ker je Nemčija (vsaj Sircem) zaenkrat obljubila, da beguncev ne bo vračala nazaj, ne glede na to, ali so registrirani v kakšni drugi državi.

    Kakor stvari sedaj stojijo, so se zadeve umirile, a prezgodaj je govoriti o splošni umiritvi begunske krize.

    Madžarska je namreč pripravljena in lahko ob večjem begunskem valu enostavno zapre svoje meje s Hrvaško, begunski val pa se prelije skozi Slovenijo. Ali se bo to zgodilo, pa zaenkrat ni znano. Zaenkrat je znano le to, da se begunce učinkovito prevaža do Avstrije iz Hrvaške prek Madžarske.

    Madžarska dobrohotnost je torej v veliki meri odvisna od Avstrije. Če Avstrija sprejme vse begunce iz Madžarske, potem to Madžarska lahko tolerira. V primeru avstrijske blokade pa ima Madžarska narejeno vse, da tudi sama učinkovito zapre svoje južne meje pred navalom beguncev.

Odgovorite