petek, 25.september.2015 - 08:09

Za Slovenijo bi bilo najboljše, da begunska pot skozi njo poteka po severovzhodu države

Se bo begunska pot preusmerila proti Sloveniji? Vse je odvisno od Madžarske, Avstrije in Nemčije.

Madžarska do sedaj z ograjevanjem ni naredila nič. Zaprla je mejo s Srbijo, meja s Hrvaško pa ostaja odprta. Če se Madžarska odloči temu narediti konec in zapre tudi mejo s Hrvaško, se begunska pot lahko preusmeri čez Slovenijo.

Spodaj je prikaz morebitne begunske poti beguncev skozi Hrvaško v Slovenijo. Pot je izrisana po programu Google Maps. Seveda pa lahko Hrvaška v skladu s svojimi cestnimi in železniškimi povezavami, ustvari kakšno drugo pot, ki bi vodila do severovzhoda Slovenije (do vratu slovenske kokoške).

MOŽNA BEGUNSKA POT SKOZI SLOVENIJO – ZA POVEČAVO KLIKNITE NA SLIKO

begunska_pot_iz_hrvaske_v_slovenijo_DK

Opomba: Zgornjo sliko smo izdelali s programom Google Maps.

Pred nekaj dnevi smo na Dossier korupcija prek Twitterja opozorili tiskovnega predstavnika Madžarske vlade, da je Madžarska zaprla mejo s Srbijo, da pa sedaj prepušča begunce skozi mejo s Hrvaško, torej da Madžarska dejansko ni naredila nič. Ob tem smo jih vprašali, ali se bo to spremenilo?

Madžarska sicer pospešeno gradi ograjo tudi na kritičnih delih hrvaške meje, a ograja očitno še ni dokončana in se begunci prepuščajo skozi.

Sami smo v enem prejšnjih prispevkov rekli, da Madžari begunce prepuščajo skozi, hkrati pa pospešeno gradijo ograjo na meji s Hrvaško. Begunce prepuščajo zato, da jih ukvarjanje z njimi ne bi motili pri gradnji ograje (če bi Madžarska ne prepuščala beguncev in povzročila pritisk na meji, bi tako ovirala lastno postavitev ograje), tako pa begunce raje prepušča in mirno gradi ograjo naprej.

Ampak. Dokler ni ograje na madžarsko-hrvaški meji, izpade, kot da Madžarska ni naredila nič, razen mogoče tega, da je tok beguncev speljala malo bližje zahodnim področjem.

Zaradi speljevanja toka beguncev na Hrvaško se je zaostrila situacija med Srbijo in Hrvaško.

Srbija je po tem, ko se je zaprla begunska pot na Madžarskem, preusmerila tok beguncev na Hrvaško.

Hrvaška je sprva, misleč, da bo tok beguncev manjši, precej prevzetno začela sprejemati begunce, a kmalu je ugotovila, da je pritisk beguncev veliko večji, kot je pričakovala.

Zato se je odločila ukrepati, na sicer nekoliko nenavaden način.

Ker se Hrvaška želi pokazati kot država, ki ni proti beguncem in ki zaradi njih ne bo zapirala meja, je raje pritiske zaradi beguncev izvedla na drug način.

Hrvaška se je odločila maščevati Srbiji, ker ji ta pošilja vse begunce tako, da zapre meje prvenstveno za srbske tovornjake, kasneje pa tudi za vsa srbska vozila. Tako je pozvročila prometni zamašek na hrvaško-srbski meji.

Tako imamo paradoksalen primer, ko je Hrvaška zaprla svoje mejne prehode za legalni promet, obenem pa se prek njene zelene meje, ki je odprta, še vedno zliva reka beguncev v Hrvaško.

Hrvaška, ki je sicer pred parlamentarnimi volitvami, kar dodaja (oziroma še najbolj povzroča) napetost vsemu dogajanju, torej želi Srbijo prisiliti, da begunski tok razprši.

Zoran Milanović je rekel srbskemu kolegu Aleksandru Vučiću: »Šaraj malo, brate, šaraj malo!«

Torej. Milanović želi, da Srbija begunske tokove razprši, da torej del beguncev prenese tudi na Hrvaško. Čeprav je res, da tudi Hrvaška glede tega ni najbolj dosledna, saj od Srbije pričakuje, da šara, da razporeja begunce tudi drugod, sama pa počne enako z begunci na svojih tleh in vse begunce prevaža na hrvaško-madžarsko mejo, medtem ko na slovensko mejo beguncev ne vozi (ti tam pridejo predvsem v zasebni režiji, sedaj pa tega vala več ni, ker so ugotovili, da imajo Slovenci preveč zaprte meje in so zelo počasni pri prepuščanju beguncev skozi mejo).

Zoran Milanović je srbskemu kolegu Aleksandru Vučiću rekel: »Šaraj malo, brate, šaraj malo!«

Skratka. Hrvaška govori Vučiću: Šaraj brate, ampak tudi Viktor Orban bi lahko enako rekel Milanoviću, saj Hrvaška prav tako begunce pošilja le na Madžarsko in tako razbremenjuje promet skozi hrvaško glavno mesto Zagreb (kar sicer koristi Slovencem).

Sedaj je sicer vse odvisno od Viktorja Orbana.

Viktor Orban je rekel, da lahko Madžarska zapre vse meje, če pa koga to moti (recimo Avstrijo, ki konstantno napada Madžarsko, da pri odnosu do beguncev uporablja nacistične metode), pa se lahko gre tudi drugačno politiko in vse begunce začne spuščati skozi državo, ampak naj se potem Avstrija in Nemčija, ki hočeta odprte meje, sami ukvarjata z njimi.

Čeprav tukaj tudi Avstrija igra dvolično vlogo. Navzven kritizira Orbana, po drugi strani pa se pod bremenom beguncev tudi sama zapira in je tudi sama začela s postopki, po katerih se bo begunce vračalo v Slovenijo in Hrvaško. Sicer Avstrija nima fizično zaprtih meja, ampak jih bo pa zaprla na drugačen način. Torej. Tu je razlika samo v nekem zunanjem videzu.

Če pogledamo stvari, je vse odvisno od Madžarske in Avstrije ter Nemčije.

Če Avstrija in Nemčija sprejmeta dejstvo, da se bodo k njim zlivali številni begunci, potem je Madžarska pripravljena na scenarij, da begunce prevaža skozi lastno ozemlje (morda tudi spet prek Horgoša in ne več prek Hrvaške), če pa se Avstrija in Nemčija upreta, pa lahko Madžarska zapre vse meje in begunci po novem ne bodo več šli iz Hrvaške naprej skozi Madžarsko, ampak skozi Slovenijo.

Če bi prišlo do tega scenarija, ki ni jasno določen, saj ni znano, kako se bodo zadeve odvijale in so glede tega zadeve precej nepredvidljive, bi potem tok beguncev šel skozi Slovenijo.

Po našem mnenju bi bilo morda najboljše, da se tok beguncev skozi Slovenijo spelje ne več prek mejnega prehoda Obrežje/Bregana, ampak na relaciji, ki je za Slovenijo najbolj ugodna, to pa je, če poenostavimo, vrat slovenske kokoške in nato prek Šentilja.

Tako bi se Slovenija v največji meri razbremenila pritiska na begunce.

To je sicer varianta, v koliko Madžarska zapre svoje meje s Hrvaško.

Pri tem dodajamo, da bi morala Avstrija dovoliti Sloveniji, da ta begunce pošilja naprej v Avstrijo skozi mejni prehod Šentilj.



Značke prispevka:

Odgovorite