ponedeljek, 26.september.2016 - 17:00

Boji v mestu Alep se morajo nadaljevati v vsej svoji veličini

Vojna v Alepu se mora nadaljevati. Premirje ne koristi svojemu namenu.

Rusija in sirski režim ne bi smela popustiti pritisku zahodnih držav, saj bi prehitro premirje imelo kontraproduktivne učinke na zagotovitev stabilnejšega miru v Siriji oziroma na področju Alepa.

Položaj bojev v Alepu na dan 26.9.2016. Za povečavo kliknite na sliko.

polozaj_bojev_v_alepu_26_09_2016_wikipedia

Na Dossier korupcija smo že avgusta prek Twitterja povedali, da je vzpostavitev premirja v Alepu napačna poteza, ki bi prinesla le podaljšanje vojne v tem sirskem mestu.

Tviti Dossier korupcija o premirju na področju Alepa.

dk_on_ceasefire_in_aleppo

Preprosto bi premirje omogočilo nasprotni strani in tudi terorističnim skupinam, da okrepijo svoje vrste.

Ta naša svarila so se sedaj pokazala za točna.

Takoj po tem, ko se je pred okoli dvema tednoma vzpostavilo premirje in so po tem premirju ameriška letala bombardirala položaje sirske vojske ter ubila 62 sirskih vojakov, ki so tedaj še (očitno edini) spoštovali premirje, so militantne skupine, ki jih podpirajo tudi zahodne države, ter Islamska država, začele z ofenzivo na položaje sirske vojske.

Sirska vojska in Rusija nista mogli stati kar križem rok in gledati, kako jih pod pretvezo lažnega premirja uničujejo sovražne skupine, zato sta morali tudi sami odstopiti od premirja.

Na žalost se je zgodilo ravno to, na kar smo opozorili v naših tvitih, ki smo jih zapisali v angleščini.

Sedaj še enkrat ponavljamo.

Premirje v Alepu ne bi imelo nobene velike koristi za vzpostavitev miru v Siriji, zato je potrebno boje v Alepu izpeljati do konca, tudi skozi intenzivnejše vojaške udare.

Bojevanje v Alepu je prišlo v ključno fazo in v tej fazi bo vojna najbolj intenzivna.

Diplomacija bi morala še počakati z mirovnimi pobudami, prav tako pa bi se morala vzdržati obtoževanja glede vojnih zločinov, ki samo povečujejo napetosti v mednarodni skupnosti.

Vojno v Alepu je potrebno izpeljati, ne glede na to, kako grozno se to sliši, še posebej za Evropsko unijo, ki se neskončno boji ponovne eskalacije begunske krize, ki maje temelje obstoječim političnim oblastem v njenih državah članicah.

Stanje v Alepu je sedaj namreč takšno, da je možna le vojaška rešitev.

Vsako premirje bi vojno stanje le še podaljšalo, vsekakor pa ne bi prineslo rešitve v obliki miru, saj je več kot očitno, da se nasprotne strani v Alepu niso željne pogovarjati o miru, ampak vsako premirje izkoristijo za okrepitev svojih položajev in napadanje nasprotne strani.

Sami intenziviranje vojne v Alepu trenutno vidimo kot najboljšo rešitev. Mirne rešitve žal ni mogoče doseči.

Delo: Goreči Alep v poslednjih vzdihljajih: sirsko Sarajevo in Guernica

Deutsche Welle: Russia dismisses war crimes claims as Aleppo campaign continues



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    V ALEPU SE ZAČENJA VELIKA OFENZIVA

    SIRSKE VOJSKE

    VELIKA OFENZIVA: Sirska vojska poziva prebivalce na vzhodu Alepa, da zapustijo ta predel; Množične dezertacije med sirskimi uporniki, ki bežijo v Turčijo.

    Sirska vojska je prebivalce na vzhodu Alepa, ki stanujejo na področjih, ki jih imajo v rokah sirski uporniki, pozvala, naj čim prej zapustijo svoje domove.

    Poziv je podan zato, ker namerava sirska vojska na tem področju izvesti veliko vojaško operacijo s ciljem zavzetja teh predelov Alepa iz rok upornikov.

    Ob tej novici je zanimiva tudi novica o množičnih dezertacijah iz vrst sirskih upornikov, gre predvsem za poveljnike uporniških enot, ki so odložili orožje in se podali v beg v sosednjo Turčijo, saj se zavedajo, da bodo poraženi. Eden od poveljnikov Svobodne sirske vojske FSA (zmerni uporniki) je zaradi dezertacij obtožil poveljnike enot, ki so bili povezani s FSA. Rekel je, kje so sedaj tisti verski voditelji uporniških vojaških enot, ki so govorili, da so blizu Bogu, sedaj pa so pobegnili. Obtožil jih je, da so na bojiščih kradli denar od tamkajšnjih ljudi in so trgovali s sirsko krvjo, sedaj, ko je postalo kritično, pa so pobegnili in zapustili Sirijo.

    FARS: Syrian Army Urges Remaining Civilians to Leave Eastern Districts of Aleppo City

  2. admin pravi:

    Mednarodna skupnost mora za nekaj časa zamižati na obe očesi in pustiti, da se ofenziva v Alepu odvije v svoji smeri. Vsake smrti in zadete stavbe se ne sme potencirati. Nobena vojaška operacija pač ne mine brez posledic.

    Iz Alepa prihajajo poročila o določenih smrtnih žrtvah zaradi ofenzive.

    Vedeti je potrebno, da vsaka večja vojaška akcija za seboj potegne nekaj kolateralne škode.

    To je potrebno vzeti v zakup, kakorkoli se to neprijetno sliši.

    Potrebno je vedeti, da je vseeno, če je v kratkem času skoncentrirano nekoliko več smrti ali pa je to isto število smrti razpotegnjeno v večjem časovnem obdobju.

    Rezultat je podoben, le vojno stanje traja v drugem primeru več časa.

    Sami zato ne bi delali prevelikega pompa zaradi poročil o določenih smrtnih žrtvah.

    Če se na tem mestu dotaknemo še papeževega govora.

    Papež Frančišek je povedal, da bodo vsi odgovorni za bombardiranje v Alepu za to odgovarjali pred Bogom.

    S to trditvijo se ne strinjamo.

    Ustroj v onstranstvu ni narejen na način, da bi predvideval odgovornost v takšnih primerih. Še posebej če se ve, da se sedanja ofenziva izvaja s ciljem, da se doseže situacija, ki bi omogočila stabilnejši mir v Siriji.

    Ponavljamo, da ima vsaka vojaška operacija kot posledico določeno kolateralno škodo.

    Temu se je nemogoče izogniti, sploh v naseljenih področjih.

    Preprosto je sedaj potrebno zamižati na obe očesi in počakati na končni izid vojaške operacije.

    Iskreno povedano, smo opazili, da to nekateri (tako svetovni mediji kot tudi nekateri politiki) že sedaj počnejo s tem, ko nič ali pa zelo omejeno poročajo o konkretni ofenzivi.

    Morda je res prav, da se za nekaj časa umakne pogled in se dovoli, da stvari stečejo v svojo smer.

    Kompliciranje je po našem mnenju popolnoma nepotrebno.

    Še posebej zato, ker se ve, da so vsi že počasi naveličani od dolgotrajne sirske vojne in bi na tem področju želeli končno videti neke pozitivne premike. Le večja ofenziva lahko pripelje do teh premikov.

    The Guardian: Two Aleppo hospitals bombed out of service in ‘catastrophic’ airstrikes
    BBC: Syria war: Those bombing Aleppo ‘must answer to God’ – Pope

  3. admin pravi:

    Bodo sirski uporniki uporabili kemično orožje in krivdo naprtili sirski vojski?

    Rusija svari, da uporniške skupine načrtujejo s kemičnim orožjem napasti civiliste v vzhodnem Alepu z namenom, da za to dejanje nato obtožijo sirsko vojsko in na ta način ustavijo ofenzivo le te v Alepu.

    Te novice je potrebno vzeti v ozir, saj bi mednarodni skupnosti verjetno takšne vrste incident kar ustrezal, da predčasno ustavi ofenzivo sirskih vladnih sil v Alepu.

    RT: Terrorists mull ‘chemical attack’ in Aleppo to frame Syrian govt – Russia’s Defense Ministry

  4. admin pravi:

    Vojaško operacijo v Alepu je potrebno dodatno intenzivirati

    V POSAMEZNIH DELIH ALEPA JE POTREBNO IZVESTI POPOLNO ANIHILACIJO – PO POTREBI

    Sirska ofenziva je po nekaj začetnih dneh napredovanja spet začela rahlo nazadovati oziroma je hitrost njenega napredovanja zmanjšana.

    To priča o tem, da so uporniki dali večji odpor, kot je bilo pričakovati.

    V primeru, da pride do težav z napredovanjem ofenzive, bo očitno potrebno premisliti o popolni anihilaciji posameznih področij Alepa.

    Ta bi se izvedla z močno intenziviranimi zračnimi napadi, ki bi posamezna področja v celoti zravnala z zemljo.

    Prav tako bi bilo potrebno uničiti vse oskrbovalne poti upornikov.

    Popolna anihilacija ne bi minila brez žrtev, saj predvideva, da na konkretnih področjih ne ostane več nič živega.

    V primeru popolne anihilacije je potrebno le upati, da bo kolateralne škode čim manj.

    Ko govorimo o popolni anihilaciji, seveda govorimo o uporabi konvencionalnega orožja, ki na dolgi rok ne pušča posledic na okolje (kot je temu tako pri uporabi jedrskega orožja, ki okolje obremeni z radiacijo).

    Orožje bi bilo konvencionalno, a močno destruktivno, takšno da bi onemogočilo obstoj slehernega življenja na mestih, kjer bi se uporabilo.

    To bi pospešilo ofenzivo na področjih, kjer je odpor večji od pričakovanega.

    Pred uporabo takšnega orožja bi bilo potrebno morebitne civiliste, ki bi bili tam, opozoriti, naj takoj zapustijo področje, če želijo ostati živi.

    Po popolni anihilaciji bi morale kopenske sile zavzeti ta področja.

    Ponavljamo, da gre pri popolni anihilaciji le za posamezne predele Alepa, kjer se nahajajo sovražne enote. Pri tem je potrebno v zakup vzeti določeno kolateralno škodo.

    Naj povemo, da nismo v celoti zadovoljni z napredovanjem sirske vojske in njej prijateljskih enot na posameznih področjih. Še posebej so zaskrbljujoče informacije, da so te enote ponekod utrpele velike izgube.

    Ravno takšne informacije narekujejo potrebo po popolni anihilaciji posameznih področij Alepa, tako da se sovražne enote čim bolj ošibi.

  5. admin pravi:

    Francija je v Združenih narodih začela z iniciativo za novo premirje v Alepu. Sami prehitremu premirju nasprotujemo. Vojaška operacija se mora nadaljevati, saj se je šele dobro začela in še ni dala popolnih rezultatov.

    Francija je v Združenih narodih predlagala iniciativo za novo premirje v Alepu, s katerim bi se zagotovila dostavo pomoči na področja v Alepu. Resolucija, ki bi se sprejela, bi zajemala tudi ustavitev vseh zračnih napadov s strani ruskih in sirskih sil.

    Francija si ne želi sprejeti resolucije, katero bi z vetom ustavila Rusija.

    Če povemo naše mnenje.

    Sami nismo navdušeni nad premirjem, saj se je vojaška ofenziva šele dobro začela.

    Do premirja ne bi smelo priti že takoj sedaj, ampak šele po tem, ko bo vojaška ofenziva Sirije (ob pomoči Rusije in prijateljskih držav) dala določene rezultate.

    Takšno ustavljanje vojaških operacij močno zmanjšuje učinkovitost le teh, sovražnim enotam pa daje čas, da si opomorejo, se pregrupirajo in založijo s potrebnim arsenalom in drugimi stvarmi, kar omogoči podaljšanje vojne.

    To ne vodi h končnemu cilju, ampak čas do njega le podaljšuje.

    Sicer se bo videlo, kaj se bo izcimilo iz tega predloga Francije. Vse je seveda odvisno od Rusije.

    Če bo Rusija popustila, bo torej pristala na zmanjšanje učinkovitosti trenutne vojaške operacije oziroma ofenzive. Dolgoročnejše rešitve ne bo.

    Ponavljamo, da bi se moralo s premirjem še počakati, da vojaška operacija da kakšne večje rezultate. Šele takrat je potrebno govoriti o premirju (oziroma bolje povedano, se resneje pogovarjati o premirju in ga načrtovati).

    V času do vzpostavitve premirja pa je potrebno izkoristiti vse vojaške zmožnosti in vojaško operacijo silovito intenzivirati.

    Indian Express: France pushes UN draft resolution on Aleppo ceasefire

  6. admin pravi:

    Sirska vojska poziva upornike, naj se umaknejo iz vzhodnega Alepa. Zagotovila jim bo varne koridorje za umik.

    Sirska tiskovna agencija SANA je prenesla poziv sirske vladne vojske sirskim upornikom, naj zapustijo območje vzhodnega Alepa.

    Sirske vladne vojaške enote bodo odprle poseben koridor, skozi katerega bodo lahko odšli sirski uporniki, tistim, ki bodo potrebovali kakšno pomoč, pa bo tudi ta zagotovljena.

    Sicer pa SANA še sporoča o velikem napredovanju sirske vosjke, kar dokazuje, da je vojaška ofenziva več kot očitno pot v pravo smer, zaradi česar so pozivi s strani zahodnih držav k ustavitvi le te neosnovani.

    SANA: Army General Command calls on gunmen to exit eastern Aleppo

  7. admin pravi:

    Tudi v ZDA so (končno) spoznali, da je vojaška rešitev v Siriji najboljša oziroma edina možna

    ZDA so se odločille umakniti iz sporazuma o neposrednih pogovorih z Rusijo za vzpostavitev premirja v Siriji

    ZDA so se odločile umakniti iz sporazuma z Rusijo, katerega cilj bi bil doseči premirje v Alepu oziroma Siriji.

    Čeprav ima negativen prizvok, je to pozitivna novica.

    Preprosto so tudi v ZDA spoznali, da je trenutno ravno vojaška rešitev tista, ki je edina možna v primeru Sirije.

    Preprosto je prišlo do spoznanja, da je potrebno mir v Siriji zagotoviti z vojaškimi sredstvi, saj diplomacija v sedanji situaciji ne more razrešiti zapletene situacije na terenu Sirije.

    Vojaška ofenzive sirske vojske, podprta s strani Rusije, zaenkrat napreduje relativno v redu. Ofenziva se je dodatno intenzivirala in prinaša rezultate. Seveda je to šele začetek.

    Bistven vojaški spopad bo trajal še nekaj časa, dokler sirska vojska ne zasede področij, ki jih sedaj zasedajo sovražne enote.

    Kot smo že rekli v enem zgornjih prispevkov, je pri Siriji nekaj časa potrebno gledati stran in pustiti, da vojaška rešitev spora da svoje rezultate.

    Sirski gordijski vozel se očitno lahko razreši le z mečem, če se izrazimo nekoliko pesniško.

    Spodaj podajamo dokument ZDA, s katerim se ZDA umikajo iz mirovnega sporazuma med ZDA in Rusijo.

    ZDA se umikajo iz mirovnega sporazuma glede Sirije. Za povečavo kliknite na sliko.

    V Siriji bo pot v mir očitno vodila skozi vojaško rešitev.

    Če ponovimo. Tudi ZDA so končno spoznale, da je vojaška rešitev vojne v Siriji edina učinkovita opcija, ki je ostala. In ta opcija bo prinesla rezultate.

    Upamo, da bo vojaška rešitev čim krajša. Alepo bo moral čim prej priti nazaj pod nadzor sirske vlade, kar bo zahodnemu delu Sirije omogočilo večji mir in stabilnost. Vsaj zahodni del Sirije bo tako do določene mere stabiliziran.

    Še nekaj. Umik ZDA iz sporazuma z Rusijo ne bi smel voditi v neupoštevanje dogovora o nenapadnju med obema velesilama. ZDA in Rusija se verjetno zavedata svoje izjemne vojaške moči, ki ne sme priti navzkriž ena z drugo, saj bi to imelo prehude posledice.

    RT: US suspends bilateral contact with Russia over Syria

  8. admin pravi:

    Alep mora pasti v roke sirske vlade prej kot v enem letu. Zato je potrebno silovito ofenzivo vzdrževati, premisliti pa je potrebno (mestoma) tudi o uporabi še močnejšega orožja.

    Po tem, ko so Američani prenehali sodelovati z Rusijo glede Sirije, je Rusija na področje pomorske vojaške baze Tartus v Siriji namestila protiraketni sistem S-300.

    Namestitev sistema je na zahodu izzvala nervozo, a Rusi mirijo, da se nihče ne rabi nič bati, saj gre zgolj za obrambni sistem za zaščito varnosti ruske pomorske baze v Sredozemskem morju.

    Ruske in sirske sile še vedno izvajajo silovito ofenzivo na položaje upornikov v mestu Alep, a se ti v posameznih predelih še vedno upirajo, kar daje vedeti, da je potrebno s silovito ofenzivo nadaljevati in jo na določenih mestih, kjer je odpor večji, še povečati.

    Sami nismo navdušeni nad mnenjem nekaterih analitikov, da bo Alep padel šele v roku enega leta. To je predolgi rok.

    Če se zadeve izvedejo dovolj silovito, je lahko čas tudi krajši. Eno leto je predolga doba.

    Ravno zato je potrebno silovitost ofenzive ohranjati na visokem nivoju oziroma jo še stopnjevati. Morda tudi z uporabo kakšnega še močnejšega orožja, katerega učinkovitost bi se na ta način preizkusila v praksi.

    Tisto orožje, ki bi bilo najbolj učinkovito, bi bilo potem potrebno najpogosteje uporabiti (v kolikor je ekonomsko upravičeno, seveda).

    Morda ne bi bilo slabo, da se začne izvajati evakuacija celotnega preostalega prebivalstva v Alepu proti Turčiji (Kilis), saj bi odstranitev civilnega prebivalstva omogočila uporabo najbolj destruktivnih vrst (konvencionalnega) orožja proti upornikom.

    Reuters: Aleppo will eventually fall, but Syrian war will go on
    RTV Slovenija: Rusi svoje oporišče v Siriji zaščitili s sistemom S-300

  9. admin pravi:

    V zgornjem prispevku smo govorili o evakuaciji preostalega prebivalstva iz Alepa, da bi se lahko izvedlo silovitejše operacije proti upornikom.

    Ena od družina, katero je potrebno izseliti, je družina Bane Alabed, ki na Twitterju skupaj s svojo mamo poroča o stanju v Alepu iz svojega stanovanja. V tvitih predvsem poziva k ustavitvi ofenzive in bombardiranja.

    Bano Alabed in njeno družino naj se izsledi in evakuira.

    Njen Twitter naslov je naslednji.

    Bana Alabed Twitter: https://twitter.com/AlabedBana

    Naj dodamo, da Bana Alabed ne podpira ne Bašarja al Assada ne Rusije, kar je mogoče razbrati iz nekaterih njenih tvitov oziroma tvitov njene matere Fatemah, zato bi lahko družina pokazala določeno mero odpora, v primeru, da bi jo reševale sirske vladne enote.

  10. admin pravi:

  11. admin pravi:

    Sirska vojska naj bi nameravala kmalu zmanjšati intenzivnost napadov iz humanitarnih razlogov. Sirska vojska se je za to odločila, ker meni, da sirski uporniki civiliste uporabljajo kot živi ščit.

    Sirska vojska poziva prebivalce Alepa, ki se nahajajo na področjih, na katerih se izvaja vojaška operacija, da zapustijo ta področja in gredo na varnejša mesta.

    Reuters: Syrian army to reduce air strikes on Aleppo

  12. admin pravi:

    POZITIVNE NOVICE IZ IRAKA

    Iraške šiitske milice množično prehajajo iz Iraka v Sirijo, kjer se borijo na strani Bašarja al Asada.

    Iz Iraka prihajajo zelo pozitivne informacije.

    Znano je, da sirski vladni vojski Bašarja al Asada pomagajo Rusija, libanonski in iranski bojevniki.

    Iz Iraka pa prihajajo tudi informacije, da v Sirijo vstopajo številni bojevniki s strani iraških šiitskih milic.

    Ti predstavljajo polovico iraških kopenskih sil, ki se borijo proti islamski državi v Iraku.

    V Sirijo so se prišli borit na strani Bašarja al Asada proti sirskim upornikom. Prišli so predvsem podpret ofenzivo sirske vojske (podprte s strani Rusije) v mestu Alep, pa tudi drugih mestih.

    Ta novica je zelo pozitivna, saj se tako povečuje število sil, katerih cilj je osvoboditev Alepa oziroma zavzetje Alepa s strani vladnih sil.

    Sicer je ta novica nekoliko neprijetna za zahodne zaveznike (ZDA), saj se ZDA v Iraku zanašajo tudi na pomoč šiitskih milic v boju zoper islamsko državo, v Siriji pa se te iste šiitske milice borijo proti sirskim upornikom, ki jih podpirajo ZDA v boju proti Asadu. Tako so ZDA v Iraku zaveznice iraških šiitskih milic, ki se borijo proti islamski državi, v Siriji pa so na sovražni strani sirskih upornikov, proti katerim so se prišli borit borci iz vrst iraških šiitskih milic.

    Wall Street Journal: Iraqi Militias Complicate Aleppo Battle – Fighters combating Islamic State at home pour into Syria to support regime’s siege

  13. admin pravi:

    Namesto, da patetično jamrajo o domnevnih vojnih zločinih, bi morale ZDA prepričati sirske upornike, naj se predajo sirskim vladnim enotam.

    Zunanji minister ZDA, John Kerry, je napadel Rusijo in sirsko vlado, da napada bolnišnice, ženske in otroke. Zahteval je hitro preiskavo vojnih zločinov.

    To je po našem mnenju pretiravanje.

    Gre za običajno kolateralno škodo v vojaški operaciji takšnega obsega.

    Vsaj Američani, ki so sodelovali v toliko vojnah, bi to lahko zelo dobro vedeli.

    Takšne pobude za preučevanje domnevnih vojnih zločinov so po našem mnenju precej dvolične in predstavljajo nepotrebno zapletanje situacije, zato se jih ne bi smelo jemati preveč resno. Še več. Iniciativo ZDA o preučitvi domnevnih vojnih zločinov Rusije in sirskih vladnih enot bi bilo potrebno zatreti že v kali.

    ZDA v tem primeru močno pretiravajo.

    Nekateri v ZN, predvsem Francija, želijo z novim predlogom ponovno vzpostaviti premirje v Alepu.

    Sami premirja še ne bi vzpostavili, saj je potrebno še počistiti teren.

    Je pa zanimiv predlog posebnega odposlanca ZN za Alep, ki se je ponudil, da bo sam pospremil sirske upornike ven iz vzhodnega Alepa.

    Ta predlog bi morali Združeni narodi izvesti takoj.

    Sirske vladne sile bi vzpostavile posebne varne koridorje, kar je dejansko predlagala sama sirska vojska in je ta predlog torej prišel s strani sirske strani, ki je dodatno zagotovila upornikom, ki se predajo, amnestijo.

    Odposlanec ZN bi nato skozi te koridorje pospremil sirske upornike.

    Združeni narodi morajo le prepričati upornike, naj se predajo in sirski vojski prepustijo vzhodni Alep. Podobno pa bi lahko storili povsod po Alepu.

    Alep namreč mora priti v roke sirskih vladnih enot.

    ZDA bi namesto, da patetično jamrajo o storjenih vojnih zločinih, lahko raje delovale bolj konstruktnivno in uporabile svoj vpliv ter sirske upornike prepričale, naj se vendarle predajo.

    Torej. Ali bo mir v Alepu hiter je v veliki meri odvisno od ZDA, ki morajo sirske upornike prepričati, naj se predajo sirskim vladnim enotam.

    Šele v tem primeru bi bilo mogoče premirje v Alepu. V vseh drugih primerih pa je boljše, da se vojaška operacija sirskih vladnih sil nadaljuje.

    Končna rešitev za Alep bi morala biti, da vladne sile Bašarja al Asada vzpostavijo popoln nadzor nad mestom, sirski uporniki pa se umaknejo iz mesta.

    In k temu bi morali težiti tudi Združeni narodi, če želijo doseči mir in stabilnost v Siriji.

    Govorjenje o domnevnih vojnih zločinih pa je čista patetična demagogija, s katero bi morali Združeni narodi prenehati, ker to ne koristi ničemur.

    Jutarnji list: AMERIKANCI BIJESNI NA ASADA I RUSE Kerry zahtijeva istragu za ratne zločine u sirijskom gradu Alepu
    BBC: Syria conflict: US calls for Russia and Syria war crimes probe
    Reuters: U.N. envoy offers to escort rebels out of Aleppo
    SANA: Army’s general command gives additional opportunity to gunmen in Aleppo to benefit from amnesty decree

  14. admin pravi:

    Obe resoluciji za dosego premirja v Alepu sta propadli

    Obe resoluciji na zasedanju varnostnega sveta v Združenih narodih na temo vzpostavitve premirja v Alepu nista dobili podpore.

    Resolucijo zahodnih držav (prvenstveno Francije) je z vetom pokopala Rusija.

    Resolucije Rusije pa niso podprle zahodne države.

    Tako dogovor o premirju v Alepu ni dosežen.

    Takšen izid glasovanja v varnostnem svetu ZN je po našem mnenju najbolj primeren, saj bi abruptna prekinitev vojaške operacije samo preprečila dosego jasnega cilja, to pa je ponovni prevzem nadzora mesta Alep s strani sirske vlade.

    Praktično se ne bi zgodilo nič, kot le to, da bi se celotno dogajanje v Alepu po nepotrebnem podaljšalo.

    Tudi ruski predstavnik v ZN Vitalij Čurkin je dejal, da je bilo zasedanje varnostnega sveta nepotrebna izguba časa.

    Ko so ga pa povprašali, ali to pomeni konec možnosti za diplomatsko rešitev, pa je vendarle povedal, da ne, ampak da je to pomenilo le konec nekega zelo čudnega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov.

    S tem so vrata za nek prihodnji diplomatski dogovor vendarle ostala odprta, a zaenkrat še ni prišel čas za diplomacijo.

    Tudi med zasedanjem varnostnega sveta je potekala silovita ofenziva na mesto Alep, ki daje vse več rezultatov, tako da se čas, ko bo sirska vlada prevzela nadzor nad celotnim Alepom, približuje.

    Tribune.com.pk: Divided UN council fails to act to ‘save Aleppo’

  15. admin pravi:

    Za ZDA bi bilo boljše, da se ne vmešavajo v zahodni del Sirije

    Možnost nuklearnega spopada med ZDA in Rusijo je trenutno v sferi fikcije. Je pa vse odvisno od korakov ZDA, ki lahko z napačnimi potezami zanetijo odkrit vojaški spopad z Rusijo.

    V enem od zgornjih prispekov smo opozorili, da bi se morali ZDA in Rusija zavedati nevarnosti medsebojnega konflikta, saj bi imel ta lahko velike razsežnosti.

    Opozorilo še posebej velja za ZDA, ki vse pogosteje grozijo z izvedbo zračnih napadov na cilje sirske vojske.

    Po našem mnenju bi z napadom na položaje sirske vojske, ZDA postale agresor na sirsko državo in kot takšne legitimna tarča protinapadov.

    Skrajšano. Rusija, ki je namestila na področje Sirije svoje protiraketne sisteme S-300 in S-400 bi lahko brez občutka slabe vesti sestrelila vsa sovražna letala, tokrat ameriška.

    Nekateri Američani sicer trdijo, da ruska protiraketna obramba ne bi bila uspešna pred ameriškimi letali tipa F-22 in B2, sploh pa proti ameriškim lovcem F-35.

    Rusija se sicer lahko v primeru ameriškega napada na sirsko vojsko zateče k taktiki popolnega uničenja vseh položajev sirskih upornikov (katere ščitijo ZDA) neoziraje se na civilne žrtve.

    Napadi na posamezna področja, recimo posamezne predele Alepa, bi morali biti tako siloviti, da bi sovražnika uničili v zgolj nekaj dneh. Civilne žrtve bi v tem primeru postale popolnoma nepomembne. Drugače povedano. Vsi civilisti, ki bi se znašli na teh področjih, bi lahko pričakovali gotovo smrt.

    Napad ameriških letal na položaje sirske vojske in s tem ogrozitev ruske vojske bi dejansko pripeljal do tega, saj bi bil cilj ruske in sirske vojske kar najhitrejše uničenje sovražnika.

    Ali bi lahko tovrstno poslabšanje razmer pripeljalo do jedrske vojne, pa je še vprašanje. Vse je odvisno od občutka ogroženosti kakšne od velesil.

    Kot je znano, se Rusija pripravlja na hipotetično možnost jedrske vojne. Zanimive so namreč informacije o grajenju bunkerjev v primeru jedrskega napada, pa tudi razmeščanje bojevih glav z jedrskimi konicami na položaje, naperjene proti evropskim državam.

    A seveda je to vse sedaj le v fazi neke fikcije. Vse je namreč odvisno od ZDA. Koraki ZDA so tisti, ki bi lahko zanetili vojno večjih razsežnosti.

    Zato je boljše, da ZDA ne vstopajo na področje zahodne Sirije, na katerem ima svoje interese Rusija.

    Razmišljanje o vojaškem spopadu s sirskimi vladnimi silami je namreč razmišljanje o odprtem spopadu z Rusijo.

    Takšna razmišljanja (o nuklearnem spopadu med Rusijo in ZDA) so, kot smo dejali, zaenkrat še čista fikcija, težko uresničljiva, so pa po svoje lahko nek katalizator dogajanja v Siriji, ko bi se vsem šlo za čim hitrejšo dosego svojih ciljev.

    Torej. Tudi takšna razmišljanja nekaterih pripeljejo do potrebe po čim hitrejši ureditvi stanja v Siriji, kar bi pomenilo intenziviranje sirske vojaške ofenzive proti upornikom.

    Sami, kot je že znano iz naših prejšnjih prispekov, sicer podpiramo silovito akcijo sirskih in ruskih sil na področju Alepa, ker se zavzemamo za čim hitrejšo rešitev vojne v Siriji na področju Alepa, saj je to potrebno za stabilizacijo zahodnega dela Sirije.

    Jutarnji.hr: SITUACIJA IZMIČE KONTROLI. JESMO LI DOISTA NA RUBU NUKLEARNOG LUDILA? Prijeti oružani obračun Amerikanaca i Rusa u Siriji, Putin na europske granice dopremio raketni sustav.

  16. admin pravi:

    Sirska tiskovna agencija prenaša novice iz nekaterih savdskih medijev, da ZDA zalagajo vojake Sirske osvobodilne vojske (FSA), ki se borijo proti sirski vladi, z oborožitvijo. Nazadnje so jim dostavili rakete zemlja – zemlja Grad. Rakete naj bi sirski uporniki uporabili za boje v Alepu, Homsu in sirskih krajih ob Sredozemskem morju.

    Nove dopremljene rakete z raketometi naj bi služile tudi za ustvarjanje tampon cone v posameznih predelih na severu Sirije.

    Farsnews: Saudi Media: US Supplying Terrorists in Syria with New Missiles

  17. admin pravi:

    Francozi so, jezni zaradi tega, ker je Rusija zrušila njihovo resolucijo o premirju v Alepu, mednarodno kazensko sodišče zaprosili, naj začne postopek za ugotavljanje domnevnih vojnih zločinov s strani Sirije in Rusije v Alepu. A to se jim očitno pravno ne bo izšlo.

    Francija išče načine, da spravi Sirijo in Rusijo pred mednarodno kaunsko sodišče (ICC – International Criminal Court) zaradi preiskave vojnih zločinov, ki naj bi jih Rusija in Sirija storili med vojaško operacijo v Alepu.

    Francija se je za to odločila po tem, ko je Rusija z vetom zavrnila francosko resolucijo za dosego premirja.

    Sirija ni članica mednarodnega kazenskega sodišča, zato se postavlja vprašanje, ali ima ICC sploh jurisdikcijo nad domnevnimi zločini, narejenimi v Siriji. Očitno te pristojnosti to sodišče nima.

    Edino varnostni svet združenih narodov bi lahko ICC s posebnim dokumentom proglasil za pristojnega za preiskovanje vojnih zločinov v Siriji, a v varnostnem svetu lahko takšno resolucijo oziroma dokument zavrne Rusija z vetom, zato tudi ta možnost bolj kot ne ni mogoča.

    Očitno Francija s tožarjenjem po ICC-ju zgolj želi izraziti jezo zaradi tega, ker je Rusija zavrnila njeno resolucijo.

    Zaradi jeze Francija razmišlja tudi o tem, da bi francoski predsednik Francois Hollande odpovedal že napovedani sestanek z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom.

    Tudi če francoski predsednik Hollande sprejme Vladimirja Putina, pa nekateri francoski politiki že omenjajo, da sestanek med njima ne bo prijeten za Putina.

    Asharq Al-Awsat: France to Seek ICC Investigation for War Crimes in Aleppo

  18. admin pravi:

    Ker je francoski predsednik Francois Hollande pri obisku Putina predvidel skrčitev pogovorov le na teme, ki se tičejo Sirije in ker je Francija pri ICC iskala načine, da Rusijo in Sirijo obtoži vojnih zločinov, storjenih med vojaško operacijo sirske in ruske vojske v Alepu (kar je precej za lase privlečena obtožba in je zato dejanje Francije izrazito sporno in dvolično), se je ruski predsednik odločil, da v tem primeru ne misli priti na obisk francoskemu predsedniku.

    Odločitev Vladimirja Putina je razumljiva in tudi pravilna. Sami bi na njegovem mestu ravnali enako.

    Ker je dobil indice, da bo v Franciji deležen hladnega sprejema, saj je Francija s svojimi dejanji pokazala precej sovražen odnos do Rusije, je edino normalno, da se Putin ne podaja na tovrstno srečanje, ki ne bi prineslo nobenih rezultatov.

    Francija je s svojimi precej nediplomatskimi dejanji pokazala, da ni več relevantna država za vzpostavljanje dialoga z Rusijo, vsaj kar zadeva sirsko vprašanje.

    RTV Slovenija: Putin zaradi kritike Hollanda odpovedal obisk v Parizu

  19. admin pravi:

    Če bi se zahodnim državam tako šlo za mir v Alepu, bi morale takoj prenehati podpirati sirske upoirnike in jih pozvati, naj se predajo sirskim vladnim enotam, ki jim ponujajo amnestijo v primeru predaje.

    V soboto se obeta novo srečanje držav, katerih cilj je zagotoviti mir v Alepu.

    Sami pri tem ponovno opozarjamo, da bi prehitro premirje v Alepu zgolj podaljšalo celotno vojno v Alepu, saj bi omogočilo sirskim upornikom, da si opomorejo in se spet okrepijo, kar bi bilo v popolnem nasprotju s cilji vojaške ofenzice ruske in sirske vojske.

    Sicer sta Rusija in Sirija spet ponudile sirskim upornikom, da se predajo in odidejo iz vzhodnih delov Alepa prek varnih koridorjev.

    To bi bila najboljša rešitev, če se želi doseči mirnejši konec vojne v Alepu.

    Zahodne države bi se morale zavedati, da ni mogoče govoriti o koncu vojne v Alepu in obenem podpirati sile sirskih upornikov, ki podaljšujejo to vojno.

    Rešitev ni v razdelitvi mesta na uporniške dele in vladne predele. Mesto mora v celoti priti pod oblast sirske vlade.

    Torej. Sirski uporniki so (bodo) dobili možnost, da zapustijo mesto Alep.

    Prav bi bilo, da to rešitev sprejmejo.

    V kolikor je ne bi sprejeli, bi bilo potrebno vojaško ofenzivo sirske in ruske vojske nadaljevati in jo še dodatno intenzivirati.

    Še nekaj smo opazili. Mnogi civilisti v vzhodnem Alepu sploh nočejo zapustiti obleganih področij, kljub temu, da so dobili možnost, da to naredijo.

    Z mnogimi izgovori zavračajo, da bi odšli. Tu gre v prvi vrsti za civiliste, ki podpirajo sirske upornike.

    Torej. Ti civilisti so pogostokrat sami krivi za to, da umirajo, ker se nočejo umakniti iz vojnih področij.

    Zato je govorjenje o domnevnih vojnih zločinih s strani zahodnih držav zelo neprimerno in nevarno početje.

    Ruske in sirske sile so že večkrat poudarile, da napadajo zgolj položaje, na katerih so sirski uporniki. Če so na teh položajih tudi policisti, pač ti postanejo kolateralna škoda. Nikakor pa ne gre za vojne zločine.

    Če strnemo. Zahodne države bi morale sirske upornike pozvati, naj zapustijo Alep, ne pa da jih dodato oborožujejo in s tem podaljšujejo vojno. Zahodne države bi se morale vesti manj dvolično.

    Končni cilj za rešitev Alepa je zavzetje celotnega Alepa s strani sirskih vladnih sil.

    V kolikor sirski uporniki ne bi sprejeli predloga, da se predajo in prek varnih koridorjev zapustijo Alep, bi se morala ofenziva sirskih in ruskih sil nadaljevati oziroma še intenzivirati.

    Končni cilj mora biti dosežen, sicer bo ofenziva neuspešna, kar bo imelo negativne posledice na trajanje vojne v sirskem Alepu.

    Reuters: Syria’s Assad says taking Aleppo from rebels key to pushing ‘terrorists’ back to Turkey

  20. admin pravi:

    Sirski uporniki se ponekod v Siriji že predajajo in se evakuirajo iz območij. To jim omogoča sirska vlada in to brez posredovanja ZN

    Sirske vladne sile so nekaterim upornikom že omogočile evakuacijo. Uporniki se lahko iz področij varno in udobno prepeljejo z avtobusi.

    V zgornjem prispevku, 14.10.2016 ob 06:46, smo povedali, da bi morali sirski uporniki sprejeti poziv sirske vlade, naj zapustijo vzhodni Alep oziroma vsa področja v Alepu, ki jih zasedajo. Naj se torej predajo.

    Spodaj podajamo primer, ki lepo kaže, kako je to možno enostavno storiti.

    To sirska vlada v določenih področjih, recimov predelih Damaska že sedaj počne in to brez posredovanja Združenih narodov.

    Sirski uporniki imajo možnost zapustiti ozemlje na lep in human način. Ven pa se jih prepelje z avtobusi.

    Spodaj je opisan primer, kako se je 640 sirskih upornikov po dogovoru s sirskimi vladnimi silami (brez posredovanja Združenih narodov) odločilo, da sprejme ponudbo sirske vojske. 640 sirskih upornikov se je varno evakuiralo iz severovzhodnega predela Damaska, imenovanega Qodsiyeh.

    Sirske upornike je skupaj z njihovimi družinami prepeljalo 17 avtobusov.

    Skratka zadeve se lahko uredijo.

    Ravno zahodne države bi morale vplivati na sirske upornike tudi drugod po Siriji, predvsem pa v Alepu, da ti sprejmejo ponudbo sirske vojske.

    Če tega zahodne države ne bodo storile, bodo same v veliki meri odgovorne za nadaljevanje vojne v Alepu.

    Rešitev je mogoča. Na zahodnih državah je, da jo sprejmejo.

    FARS: 640 Terrorists Start Evacuation of Qodsiyeh, Al-Hamah in Damascus

  21. admin pravi:

    SRHLJIVO: Svobodna sirska vojska (FSA) pokončala vodjo ene od svojih enot, ker se je pogovarjal s sirskimi vladnimi silami o predaji

    Pripadniki FSA so brutalno ubili lastnega polkovnika, ker se je dogovarjal s sirsko vladno vojsko o mirni predaji

    Iz Sirije prihajajo zaskrbljujoče informacije, ki sirske upornike, katere podpirajo ZDA in zahodne države, kažejo v skrajno krvoločni luči.

    Tako so sirski uporniki iz vrst “zmernih upornikov”, Svobodne sirske vojske (FSA), brutalno pokončali enega od poveljnikov (ene od enot), polkovnika Zaidana Nesairata, ko so izvedeli, da se je začel dogovarjati s sirsko vojsko Bašarja al Asada o predaji.

    Takšno obnašanje FSA kaže, da nekateri sirski uporniki dejansko niso željni miru, ampak želijo nadaljevati boje.

    Torej.

    Sami sirski uporniki so v največji meri krivi za nadaljevanje bojev v Siriji, čeprav zahodne države krivdo pripisujejo Rusiji in sirskim vladnim silam.

    Preprosto povedano. Sami sirski uporniki so tisti, ki ne želijo miru.

    Ravno zato je potrebno nadaljevati ofenzivo sirske vojske tam, kjer obstajajo takšni uporniki, ki zavračajo mir in brutalno ubijajo tudi lastne vojake in poveljnike, če se ti odločijo za mir.

    Takšne informacije v zelo čudno luč postavljajo tudi zahodne države, ki se zaradi napredovanja sirske vojske Bašarja al Asada tako rade poslužujejo besed o miru, dejansko so pa ravno tisti, ki jih podpirajo, proti miru.

    Ali zahodne države igrajo dvolično igro in so pozivi k miru ter lažna skrb za civiliste le krinka, pod katero želijo ustaviti napredovanje sirskih vladnih enot v odnosu do sirskih upornikov? Ali se zahodnim državam sploh gre za mir? To bi se morali voditelji zahodnih držav resno vprašati, še posebej če vemo, da so zahodne države v prvi vrsti zanetile vojno v Siriji, s tem ko so podpirale sirske upornike, s ciljem, da ti vojaško uničijo Bašarja al Asada. Delovanje zahodnih držav je v primeru Sirije zelo dvolično.

    FARS: Colonel Zaidan Nesairat of the Free Syrian Army (FSA) Dies in Idlib. FSA Butchers It’s Own Commander.

  22. admin pravi:

    2000 sirskih upornikov v Alepu naj bi se bilo pripravljeno predati in odložiti orožje. Sirske in ruske sile jim bodo omogočile varno evakuacijo.

    2000 sirskih upornkov, ki se borijo na področju vzhodnega Alepa, je po poročanju iranske tiskovne agenciie FARS, ki se sklicuje na lokalne vire, pripravljeno položiti orožje in se mirno predati sirskim vladnim in ruskim silam.

    Tako Rusija kot Sirija sta pripravljeni sirskim upornikom omogočiti varno evakuacijo, prav tako tudi civilistom, ki bi želeli zapustiti območje, na katerem se odvijajo boji.

    FARS: Aleppo: 2,000 Militants Ready to Surrender to Syrian Gov’t

  23. admin pravi:

    Intervju s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom o vojni v Siriji

    Sirska tiskovna agencija je objavila obsežen intervju, v katerem je ruska novinarka iz ruskega časopisa Pravda intervjuvala sirskega predsednika Bašarja al Asada.

    Intervju je na voljo v obliki besedila, pa tudi v obliki videoposnetka.

    Videoposnetek intervjuja s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom.

    Pisno verzijo intervjuja si preberite na spodnjem naslovu.

    SANA: President al-Assad’s interview given to Russia’s Komsomolskaya Pravda newspaper-VIDEO

  24. admin pravi:

    Ker premirje ni uspelo, se mora vojaška operacija nadaljevati. Začetek naj bo silovit zaradi izgubljenega časa.

    Ruska vojska bi morala aktivno uporabiti letalonosilko Admiral Kuznetsov, ko ta enkrat pride na cilj

    Na Dossier korupcija nismo nič napisali o premirju, ki sta ga omogočili ruska in sirska vojska, tudi zato, ker smo nekoliko dvomili v uspešnost premirja.

    Očitno je, da premirje ne obrodi rezultatov, ampak rezultate daje samo vojaška operacija. Ko se z vojaškimi sredstvi vzpostavi izjemno velik pritisk na nasprotno stran, se ta šele odloči popustiti. Ko je situacija mirna, pa se ne zgodi praktično nič.

    To pomeni, da je potrebno nadaljevati z vojaško ofenzivo in med samo ofenzivo sproti omogočati ljudem umik. To bi bilo sicer bolj nevarno, a očitno je to edini način.

    Ker je prišlo do tridnevnega premirja, bi morala vojaška operacija začeti izredno silovito in neizprosno, da se nadoknadi izgubljeni čas.

    Sami torej predlagamo nadaljevanje vojaške operacije, civilisti, ki bi to želeli, pa bi se evakuirali med samo vojaško operacijo, takoj ko bi to razmere dopuščale.

    Rusija bi lahko izrabila ladjevje, ki ga prek Sredozemlja pelje do Sirije. To ladjevje naj uporabi za namene vojaške operacije.

    RTV Slovenija: Tri dni premirja v Alepu brez učinka, civilisti ostajajo ujeti v mestu
    The National Interest: The Russian Navy’s Great Mediterranean Show of Force

  25. admin pravi:

    V ALEPU SE PRIPRAVLJA NEKAJ IZJEMNEGA. VOJAŠKA OPERACIJA, KI BO POČISTILA SIRSKE UPORNIKE. RUSIJA BO ZAČELA KONČEN OBRAČUN S SIRSKIMI UPORNIKI V ALEPU

    SIRSKI UPORNIKI V ALEPU
     
     
    BODO DOKONČNO UNIČENI –
     
     
    ANIHILIRANI.

    Če smo na začetku malček spiritualni, lahko povemo, da smo imeli občutek, da se v Alepu pripravlja nekaj velikega, kljub temu, da so zadeve sedaj relativno mirne s strani ruske vojske. Takšni občutki iz spiritualne sfere nas ponavadi nikoli ne pustijo na cedilu.

    To smo želeli tudi povedati na Twitterju, da bo zavedeno in tako evidentirano, a žal tega nismo storili (to nam bo šola za drugič).

    Nove informacije so potrdile naš spiritualni občutek. In sicer.

    Trenutno zatišje s strani ruske vojske je bilo očitno začasno. Ruska vojska je naredila nekaj pavze (bodisi zaradi tega, da se malo umiri negativna retorika zahodnih držav, ki je bila vse glasnejša, pa tudi zato, da se pripravijo na novo taktiko in počakajo, da vse vojaško ladjevje in drugi deli vojske zasedejo potrebne položaje v vzhodnem Sredozemlju, kar smo nakazali že v prispevku o poti ruske letalonosilke in drugega ruskega ladjevja v Sredozemlje v zgornjem prispevku z dne 23.10.2016, kjer smo predlagali, da bi morala Rusija ladjevje tudi aktivno uporabiti).

    Rusija pripravlja izjemno vojaško operacijo, ki bo naredila konec prevladi sirskih upornikov v delih mesta Alep, kjer ti še vedno zasedajo svoje položaje.

    Pripravlja se končen obračun s sirskimi uporniki. Ruska vojska je že objavila poziv sirskim upornikom, da naj zbežijo, dokler še lahko, sicer bodo zravnani s tlemi.

    Pripravlja se torej končni obračun s sirskimi uporniki, ki bo silovit, sirski uporniki pa bodo anihilirani.

    Sami operacijo ruske vojske močno podpiramo, saj menimo, da je že čas, da vojna v Siriji preide v sklepno fazo.

    Dogajanje v sirskem Alepu, ki ga je zadnje dni v medijih morda nadomestilo poročanje o dogajanju v iraškem Mosulu, bo torej še zelo zanimivo.

    Jutarnji.hr: ‘BJEŽITE DOK MOŽETE. KAD PADNE MRAK SRAVNIT ĆEMO VAM GRAD SA ZEMLJOM!’ Putin poslao konačni ultimatum pobunjenicima, flota je spremna za razaranje

  26. admin pravi:

    Združeni narodi ne bi smeli ponovno prinesti pomoči v uporniške predele Alepa kljub poročilom o stradanju ljudi.

    IZSTRADANJE LJUDI KOT ENA OD TAKTIK ZA HITREJŠO PREDAJO:
    Če se prebivalce uporniških predelov Alepa izstrada, bodo ti prej zapustili območje in tako bo pot do konca vojne v Alepu hitrejša.

    Združeni narodi po našem mnenju ne bi smeli ponovno založiti uporniških predelov Alepa (predvsem vzhodni Alep) s humanitarno pomočjo. Ljudi, ki so tam, je potrebno pripraviti do tega, da odidejo. Če bodo stradali, bodo prej odšli. Če se bo ljudi ponovno oskrbelo, bo to le še podaljšalo vojno.

    Namesto da se prebivalcem da hrano, bi bilo potrebno začeti metati letake iz zraka s pozivom, naj zapustijo vzhodni Alep (področja Alepa, ki so pod nadzorom upornikov) in pridejo v področja pod vladnim nadzorom, kjer bodo dobili hrano, zdravila in druge nujne stvari.

    Podeljevanje pomoči uporniški strani in ljudem, ki živijo v uporniških predelih Alepa, pa bi po našem mnenju le podaljšalo vojno in agonijo teh ljudi.

    Združeni narodi po našem mnenju z željo po pomoči dolgoročno delajo le škodo.

    Delo: ZN: V Alepu delijo še zadnje zaloge hrane. Združeni narodi svarijo, da 275.000 ljudem v uporniškem delu mesta grozi lakota.

  27. admin pravi:

    VESELA NOVICA ZA SIRCE:
    Ruska letalonosilka Admiral Kuznetsov je prišla na cilj in začela izvajati začetne operacije.

    Prikaz delovanja ruske letalonosilke – iz preteklih misij

    Sirci, sploh tisti, ki so na strani Bašarja al Asada, so deležni vesele novice. Na zunanje vode, tik pred sirsko obalo, torej na cilj, je prispela ruska letalonosilka Admiral Kuznetsov in že začela s pripravljalnimi leti. Najprej je izvedla povezovalne lete, katerih cilj je vzpostavitev aktivne in operativne ter učinkovite povezave s sirskim zračnim prostorom, predvsem v okolici ruskih vojaških oporišč.

    V namene ofenzive v Siriji Rusija že uporablja svoje letališče pri Latakiji (natančneje v Hmeimimu) in svoje pomorsko pristanišče v Tartusu.

    Rusija je s Sirijo podpisala tudi sporazum, s katerim bo pomorsko pristanišče v Tartusu postalo stalno pomorsko pristanišče ruske vojske. To bo zagotavljalo trajno varnost za sirsko državo (vsaj njen zahodni del).

    Vojaška letala, ki bodo vzletala z ruske letalonosilke, bodo napadala položaje sirskih upornikov, predvsem bo njihov cilj onemogočanje oskrbovalnih poti za sirske upornike v uporniških predelih Alepa.

    RT: Russian carrier-based jets perform ‘interaction’ flights in Syria
    24ur.com: Ruske vojaške ladje že v Sredozemlju: letala z letalonosilke redno letijo v sirski zračni prostor

  28. admin pravi:

    Sirska vojska je prebivalcem uporniških predelov (predvsem vzhodnega) Alepa in sirskim upornikom včeraj poslala pisno sporočilo, naj se umaknejo, sicer bodo uničeni. Gre za 24-urni ultimat.

    The Telegraph: East Aleppo residents sent text messages from regime giving them 24 hours to leave

    Ruski predsednik Vladimir Putin in novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump vzpostavila telefonsko zvezo

    Ruski predsednik Vladimir Putin in novoizvoljeni predsednik ZDA, Donald Trump, ki bo kot predsednik prisegel 20. januarja 2017 (takrat se bo tudi uradno začel njegov predsedniški mandat), sta se po telefonu pogovarjala o Siriji. Oba sta izrazila pripravljenost za medsebojno sodelovanje s ciljem uničenja terorizma na Bližnjem vzhodu.

    CNBC: Putin, Trump speak by phone, aim for ‘constructive cooperation,’ Kremlin says

    Ruski aerofloti se je pripetila nevšečnost med vadbenimi leti na ruski letalonosilki Admiral Kuznetsov (Admiral Kuznjecov). Mig-29 naj bi zaradi tehnične napake končal v Mediteranskem morju v bližini letalonosilke. Pilotu letala se je uspelo katapultirati iz letala, njegovi kolegi pa so ga rešili iz morja. Neljubi dogodki se pač tudi lahko zgodijo, a na srečo je pilot preživel. Dogodek ni omajal pripravljenosti ruske vojske, kar zadeva vojaško operacijo. Po poročanju ruskega obrambnega ministrstva je tudi pilot, ki je bil udeležen v nesreči in uspešno rešen, pripravljen še naprej leteti.

    BBC: Russian MiG-29 fighter jet crashes in Mediterranean

  29. admin pravi:

     

    ZAČETEK KONCA

     

    SIRSKIH UPORNIKOV

     

    Ruska in sirska vojska začeli veliko protiteroristično ofenzivo v Siriji

    Sirska vojska je po 24-urnem ultimatu začela z obsežno ofenzivo na položaje sirskih upornikov v mestu Alep, prav tako pa je z vojaško operacijo začela tudi ruska vojska, ki trenutno operira na področju Idliba in Homsa. V ta namen so uporabljeni avioni iz letalonosilke Admiral Kuznetsov, ki je stacionirana v vzhodnem Sredozemskem morju, iz Črnega morja pa ruska fregata Admiral Grigorovič izstreljuje rakete na položaje teroristov.

    RT: Russian carrier takes part in massive strikes on terrorists in Syria’s Idlib & Homs provinces – MoD
    Abc News: Russia Launches New Offensive, Airstrikes Hit Syria’s Aleppo
    Al Jazeera: Syria war: Aleppo pounded by air strikes as pause ends

  30. admin pravi:

    Onesposobitev bolnišnic v vzhodnem Alepu odpira nove priložnosti v boju zoper sirske upornike

    Ofenziva sirske vojske v vzhodnem Alepu traja že kar nekaj časa, a sirski uporniki so kar žilavi.

    Oglejte si utrinek dogajanja v vzhodnem Alepu. Gre za prikaz delovanja sirskih upornikov.

    Zadnje informacije o tem, da so zaradi bombardiranj onesposobljene praktično vse večje bolnišnice v vzhodnem Alepu, so zahodni mediji in politiki pospremili večinoma z negativnimi besedami.

    Sami v nasprotju z njimi vidimo tudi nove priložnosti, ki jih odpira to dejstvo.

    Če bolnišnice v vzhodnem Alepu ne bodo delovale, bodo civilisti v tem delu mesta bili prisiljeni najti pomoč drugje, tudi v vladnih predelih Alepa. Dodatno pa bolnišnice v vzhodnem Alepu ne bodo več mogle zagotavljati storitev za sirske upornike, ki jih želi sirska vojska iztrebiti.

    Torej. Onesposobitev bolnišnic v vzhodnem Alepu je odprla neke nove priložnosti za hitrejši konec vojne.

    Kot smo že rekli, so sirski uporniki precej žilavi, zato je potrebno pritisk nanje stopnjevati. Onesposobitev bolnišnic, pa če je bilo to namerno ali nenamerno, bi lahko pritisk nanje še povečal, a vprašanje je, če zadostno.

    Sami informacij o onesposobitvi bolnišnic zaradi navedenih razlogov torej ne vidimo kot nekaj nujno slabega, ampak prej kot priložnost za ustvarjanje še večjega pritiska na sirske upornike.

    Ofenziva sirske vojske naj se nadaljuje še naprej.

    Najpomembnejše je strateško uničevati vse možnosti za oskrbo sirskih upornikov z materialom in storitvami. Potrebno jih je izstradati, ne nujno le s pomanjkanjem hrane, saj so po določenih informacijah založeni s hrano, saj so vzeli zaloge hrane od civilnega prebivalstva, ampak izstradati tudi drugih stvari in storitev.

    Problem vzhodnega Alepa je v tem, da so tam tudi civilisti, ki se kljub pozivom, naj odidejo, niso odzvali na pozive, zaradi česar bi lahko rekli, da so si mnogi sami krivi za sedanje stanje.

    Sirska vojska in Rusija ne bi smeli popustiti pod pritiski zahoda in bi morali nadaljevati z akcijami za uničenje upornikov.

    Onesposobitev bolnišnic naj upoštevajo kot še eden od vidikov za onesposobitev samih sirskih upornikov. Kar zadeva civiliste, pa se bodo morali ti odločiti za odhod iz vzhodnega Alepa. To bi sicer lahko enostavneje in varneje storili v času premirja, ki pa ga niso izkoristili.

    Reuters: All hospitals in eastern Aleppo out of action after bombardments: officials

  31. admin pravi:

    Po uspešnih letalskih napadih sirska vojska v vzhodni Alep pošilja močne kopenske okrepitve

    Sirska vojska povečuje pritisk na sirske upornike v Alepu. Po uspešnih letalskih napadih na vzhodne predele Alepa je sirska vojska začela v vzhodni Alep v dolgem konvoju vozil dovažati kopenske sile, ki bodo okrepile število že obstoječih kopenskih sil na položajih. Cilj kopenskih sil je boj s sirskimi uporniki v vzhodnem Alepu.

    Sirska vojska s tem povečuje pritisk na sirske upornike še s kopenskimi enotami.

    Pri tem mora vztrajati, dokler ne zlomi odpora sirskih upornikov. Pritisk naj sirska vojska izvaja, dokler ne pride do točke popolnega zloma sirskih upornikov.

    Fars News: Syria: Hundreds of Army Soldiers Arrive in Eastern Aleppo
    Fars News: Syrian Army Scores More Victories against Terrorists Northeast of Aleppo City

  32. admin pravi:

    SIRSKA VOJSKA PRED SKORAJŠNJO ZMAGO V VZHODNEM ALEPU

    Zavzetje vzhodnega Alepa s strani sirske vojske je le še vprašanje časa

    Predeli vzhodnega Alepa, kjer potekajo srditi boji med sirsko vojsko in sirskimi uporniki – kliknite na sliko za povečavo

    Sirska vojska pospešeno napreduje v predele vzhodnega Alepa, ki so zasedeni s strani sirskih upornikov. Vedno več mestnih predelov v vzhodnem predelu Alepa prihaja pod nadzor sirske vojske. Zavzetje celotnega vzhodnega Alepa se lahko zgodi precej kmalu, če bo hitrost napredovanja sirske vojske še vedno ohranjena na trenutni (bliskoviti) ravni.

    Sirska vojska je na poti, da prevzame oblast nad ključnimi predeli v vzhodnem Alepu, ki ji bodo omogočili boljši nadzor nad celotnim vzhodnim Alepom in posledično omogočili zlom sirskih upornikov v vzhodnem Alepu.

    Fars News: Syrian Army on Threshold of Striking Victory in Eastern Aleppo
    Al Jazeera: Fears grow in east Aleppo as government forces close in

  33. admin pravi:

    Ali sirski uporniki uporabljajo bolnišnice v vzhodnem Alepu izključno za zdravljenje poškodovanih sirskih upornikov?

    Na spletu so se pojavile zaskrbljujoče informacije, da so bolnišnice v predelih vzhodnega dela Alepa, ki so v rokah sirskih upornikov, še vedno delujoče.

    Kljub temu pa od teh bolnišnic domačini nimajo prav dosti, saj jih sirski uporniki uporabljajo skoraj izključno za svoje potrebe, medtem ko mnogim civilistom odrekajo medicinske storitve v bolnišnicah.

    Če so te informacije točne, potem lahko rečemo, da so tudi bolnišnice v vzhodnem Alepu v funkciji sirskih upornikov in gre praktično za infrastrukturo, ki je postala vojaška infrastruktura sirskih upornikov.

    Arab Nyheter: US-Supported Syrian rebels Deny Medical Care to Eastern Aleppo Residents

  34. admin pravi:

    Novo francosko diplomatsko iniciativo, kar zadeva Sirijo, je potrebno ignorirati, ker škoduje trenutnemu pozitivnemu razvoju dogodkov v Siriji.

    Francija, ki je velika podpornica sirskih upornikov v Siriji, tako tudi v Alepu, je nezadovoljna s sedanjim razvojem dogajanja v Alepu, kjer je sirska vojska na poti k zmagi.

    Zato je Francija začela z iniciativo, s katero bi zavrla napredovanje sirske vojske in ustvarila pritisk na režim Bašarja al Asada.

    Sami smo proti takšni iniciativi Francije, ker je nepotrebna in škodljiva. Upamo, da se tega zavedajo tudi države na Bližnjem vzhodu, ki jih Francija želi vključiti v to diplomatsko iniciativo.

    Francija je že s potezami Francoisa Holanda, ki je precej nesramno povzročil odpoved srečanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinov ravno zaradi Sirije, pokazala, da njeno delovanje v Siriji ni pozitivno, ampak prej razdiralno.

    Ravno zato je potrebno vlogo Francije v reševanju sirskega vprašanja jemati kot problematično.

    Kar zadeva samo sirsko ofenzivo, sami francosko iniciativo dojemamo kot moteč element, katerega rezultat bi bil zgolj zavlačevanje končne rešitve.

    Prav tako je potrebno vedeti tudi to, da je mandat francoske vlade pri koncu (zadnje pol leta, predsedniške volitve v Franciji bodo namreč prihodnje leto, 23.4.2017), dodatno je tudi mandat ameriškega predsednika Baracka Obame pri koncu, zato je neprimerno, da politični elementi, ki so pri koncu svojega delovanja, sprejemajo pomembnejše odločitve.

    Francozi sicer zamerijo Siriji in Rusiji tudi to, da želi sirska vojska izkoristiti čas do inauguracije novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa za vojaško operacijo večjih razsežnosti. To pa zato, ker je stara Obamova administracija pri koncu delovanja in se ne bo spuščala v te zadeve sedaj, pri samem koncu, nova administracija Donalda Trumpa pa še ni vzpostavljena.

    No. Tu ni odkrita nobena topla voda. Vsekakor je čas do inauguracije novega ameriškega predsednika primeren za to, da se določene zadeve pripeljejo h koncu. Škoda bi bilo zamuditi ta čas, to časovno priložnost.

    Nenazadnje bo tako razbremenjen tudi novi ameriški predsednik Donald Trump, kateremu je cilj doseči trajnejši mir v Siriji in se nekako umakniti iz te zgodbe oziroma, če bo rešeno vprašanje Alepa in drugih delov v zahodni Siriji, bodo ZDA imele en problem manj in bodo lahko intenzivneje reševale ključni problem na Bližnjem vzhodu, to pa je boj proti islamski državi.

    Z vztrajanjem pri ohranjanju statusa quo (kvo), z vztrajanjem na tem, da vse vojaške formacije ohranijo svojo moč, se vztraja samo pri tem, da bo sirska vojna trajala še dlje časa. Glede na to, da vojna že sedaj traja pet, skoraj šest let, je to neumno, ker vse skupaj traja že malo predolgo časa.

    Ravno zaradi tega bi morala večina držav zavrniti iniciativo Francije kot neprimerno, še posebej ker gre za iniciativo države, v kateri bo prišlo kmalu do volitev in je trenutna oblast pri koncu svojega vladanja.

    Dogajanje v Siriji je trenutno precej pozitivno in nobena resolucija ali iniciativa ga ne bi smela zavreti.

    Potrebno je pustiti, da se zadeve iztečejo.

    To bo morala spoznati tudi Francija, če pa ne sama, pa druge države, ki bodo v tem primeru morale Franciji preprosto odreči podporo pri tej njeni nepotrebni iniciativi.

    Zakaj ustavljati dober razvoj dogodkov v Siriji? To je neumnost.

    Al Jazeera: France: World should stop turning a blind eye to Syria

  35. admin pravi:

    NESPREJEMLJIVO

    Pod krinko humanitarne pomoči civilom nameravajo Združeni narodi pomagati sirskim upornikom.

    Sirski uporniki so sprejeli “humanitarno pobudo” Združenih narodov, ki vključuje dovoz humanitarne pomoči na področja, ki jih zasedajo sirski uporniki in evakuacije bolnih oziroma ranjenih oseb.

    Čaka se še na zeleno luč s strani Rusije in Sirije.

    Pomoč Združenih narodov sami vidimo kot direktno pomoč sirskim upornikom.

    Ker je ofenziva Sirije (s pomočjo Rusije) uspešna in je začela dajati rezultate, so se očitno nekateri v strahu pred porazom sirskih upornikov odločili ukrepati.

    Upamo, da se Rusija in Sirija zavedata, da je sprejetje takšne iniciative Združenih narodov, praktično sprejetje dejstva, da se pomaga sirskim upornikom. S tem se bodo okrepili in lažje nadaljevali upor, vojna pa se bo zaradi tega podaljšala.

    Zato bi bilo najboljše, da se takšna pomoč zavrne.

    Če bosta Rusija in Sirija takšno pomoč sprejeli, potem bosta zavestno sprejeli odločitev o podaljšanju vojne v Alepu.

    Po našem mnenju je boljše, da ljudje še malo potrpijo, dokler se ne zlomi sirskih upornikov. Po zlomu sirskih upornikov bodo namreč vsi ljudje deležni ustrezne oskrbe, do takrat pa se nam ne zdi pametno dajati kakršnekoli humanitarne pomoči, ker ta samo zavira sirsko ofenzivo in podaljšuje konec vojne.

    Upamo, da Siriji in Rusiji to ni v interesu. Bili bi neumni, če bi sprejeli takšno iniciativo Združenih narodov, saj bi tako sprejeli, da se okrepi sovražne sile.

    Namesto, da prinašajo humanitarno pomoč, bi morali Združeni narodi organizirati akcijo preselitve civilnega prebivalstva iz vzhodnega Alepa, kar bi olajšalo sirski vojski bojevanje na teh področjih.

    Še enkrat. Če se želi doseči čim hitrejši mir v Alepu, če je to komu v interesu, potem humanitarna pomoč ne bi smela biti dodeljena. Edina primerna pomoč bi bila organizacija selitev prebivalstva in upornikov, ki se želijo predati, iz uporniških delov Alepa, kar pa sirska vojska počne že sedaj.

    Vsakršna humanitarna pomoč uporniškim predelom Alepa bi imela kontraproduktivne učinke na uspešnost sirske in ruske vojaške ofenzive, predvsem bi nepotrebno generirala še več žrtev zaradi podaljšanja vojne.

    Že dejstvo, da so sirski uporniki tako hitro sprejeli iniciativo Združenih narodov, govori, da si od tega največ koristi obetajo ravno oni.

    Al Jazeera: UN awaits ‘green light’ for aid deliveries to Aleppo

  36. admin pravi:

    Sirska vojska pospešeno napreduje v vzhodnem Alepu; Bani Alabed poškodovali domovanje; Turčija dela probleme na severu Sirije

    Sirska vojska pospešeno napreduje in zaseda vse več četrti v vzhodnem Alepu. Sirska vojska omogoča civilistom varno zapustitev področij, na katerih poteka vojna, dodatno pa posebna ruska enota za rekonciliacijo obravnava militante, ki so se odločili predati.

    Vse več militantov se želi predati. Trda linija sirskih upornikov je proti temu in zato prihaja do bojev tudi med samimi militanti, to je med militanti, ki se želijo predati in trdo linijo sirskih upornikov, ki je še vedno uporniška. Trda linija sirskih upornikov v pomanjkanju vojakov poziva civiliste, naj se ji pridružijo v boju proti sirskim vladnim vojaškim enotam, a brez uspeha, saj so civilisti uvideli, da sirski uporniki izgubljajo vojno.

    Kot zanimivost lahko povemo, da je bila v nedavnih napadih porušena tudi stavba, v kateri se je nahajala Bana Alabed.

    Bana Alabed je objavila fotografijo, kjer se nahaja v oblaku dima, pod katero je zapisala, da so bombardirali njeno hišo, da je videla smrti in da je tudi sama skoraj umrla.

    Bana Alabed je po lastnih besedah ostala brez doma

    Bana Alabed in njena mama Fatemah sta po svoje precej kontroverzni osebi, saj v določenih tvitih izražata izrazito animoziteto do režima Bašarja al Asada in ruskih enot.

    Vznemirjujoč tvit Bane Alabed o tretji svetovni vojni

    Tvite Bane Alabed sami dojemamo kot precej propagandistične in to v prid sirskih upornikov ter proti Rusiji in Bašarju al Asadu, kar nam ni preveč povšeči, saj sami podpiramo sirske vladne sile in Rusijo pri vojaški ofenzivi v Siriji, ker je to pravilna pot do vzpostavitve trajnega (trajnejšega) miru v Siriji.

    Če strnemo.

    Ofenziva sirske vojske poteka zelo dobro, sirska vojska hitro naprediuje in bo kmalu prevzela nadzor nad celotnim Alepom.

    Se pa pojavljajo novi problemi, ki jih ustvarja predvsem Turčija, ki v strahu pred Kurdi dela kraval na severu Sirije. Sami menimo, da bi morala Rusija Turčijo na lep način opozoriti, naj ne komplicira stvari na severu Sirije, saj s tem ne dela koristi ne sebi, ne Siriji, ne nikomur.

    Fars: URGENT: Terrorists’ Strategic Military Bastion Collapses in Eastern Aleppo
    Fars: Domino of Militants’ Collapse in Eastern Aleppo Continues: Bustan Al-Pasha Freed
    Fars: Aleppo: Heavy Infighting Erupts between Terrorist Hardliners, Fleeing Militants
    Fars: Turkish Army Deploys Anti-Aircraft ‘Stinger’ Missile System in Syria
    Chicago Tribune: Thousands flee as Syrian army advances on Aleppo
    Sana: More locals exit Aleppo’s eastern neighborhoods, over 1500 people leave with the army’s help
    BBC: Syria government forces retake largest Aleppo rebel district Hanano

  37. admin pravi:

    Sklepna faza vojaške ofenzive v Alepu bo najbolj intenzivna. Tudi najbolj gorečim sirskim upornikom je potrebno dopovedati, da so poraženi.

    Zadeve v sirskem Alepu potekajo v dobri smeri. Sirski uporniki bodo kmalu premagani.

    Opozarjamo, da zadeve prehajajo v sklepno fazo, v kateri bodo tudi narasle napetosti, med drugim tudi pozivi za premirje. Te pozive je potrebno zavračati. Edino premirje je lahko to, da se sirski uporniki predajo. Če tega nočejo storiti, jih je potrebno vojaško poraziti.

    Sirija in Rusija naj ne popustita pred mednarodnim pritiskom nekaterih držav, ker bi to bilo napačno.

    Namreč. ZDA, Kanada, Francija, Velika Britanija, Kanada, Italija in Nemčija so sprejele skupno izjavo, s katero pozivajo k takojšnji prekinitvi ognja in dostavi humanitarne pomoči v Alep. Ta izjava sovpada s pozivom sirskih upornikov k premirju in pozivom Združenih narodov k premirju.

    Ti pozivi so pač zadnji poskus, da se ustavi neizogibno dejstvo, to pa je zmaga sirskih vladnih enot v Alepu.

    Sicer je tudi zanimivo, da so poziv dale države, ki so vse bolj kot ne pred koncem vladavine njihovih vlad. Ne le Francija in ZDA, ampak tudi Italija (po odstopu Renzija), malo kasneje pa še Nemčija, Velika Britanija se po napovedi brexita še konsolidira, Kanada pa je tam bolj kot neka severnoameriška eksotika, ki je naslonjena na ZDA.

    Skratka. Ta skupina držav trenutno ni v situaciji, ko bi lahko suvereno sprejemala odločitve, zato njihove odločitve lahko zanemarimo, četudi gre za izjemno močne svetovne države.

    Ne smemo pozabiti, da se inauguracija novega ameriškega predsednika približuje. To je tudi čas, ko bi bilo dobro, da se vojne aktivnosti v Alepu končajo. Zato je vsakršno zavlačevanje tega časa napačna poteza.

    Na sirske upornike se trenutno vrši pritisk, naj se predajo. Pri tem pritisku bo potrebno vztrajati.

    Upornikom Sirija in Rusija sicer dajeta možnost, da se predajo, a verjetno se določen del upornikov, tisti najbolj zakrknjen, ne bo želel predati, sploh če ZDA ne bodo želele izkoristiti svojega vpliva, da jih prepričajo v predajo. Te upornike bo potrebno prisiliti z vojaško močjo, ki mora biti skrajno silovita.

    Vedno je potrebno imeti v mislih 20. januar. Zadeve pa bi se morale pripeljati do konca že prej. Še najboljše v decembru.

    30 odstotkov preostalega ozemlja pod oblastjo upornikov je potrebno še izbojevati. Če se le da s pozivi k predaji, preostalo trdo jedro pa tudi s silovitim vojaškim pritiskom.

    Ravno zaradi tistih najbolj zakrknjenih sirskih upornikov bodo verjetno zadnji dnevi ofenzive precej krvavi (če ne pride do nepričakovanega dogovora o predaji). A to je potrebno izpeljati. Druge možnosti ni.

    Sirija in Rusija morata to čim prej storiti, da lahko preideta na fazo utrjevanja oblasti na zahodnem delu Sirije. Ta del Sirije se mora čim prej spraviti v normalo. In zavzetje Alepa je najpomembnejši korak, ki bo to omogočil.

    Ponavljamo, da se sedaj nikakor ne sme dovoliti premirja. Sedaj je potrebno stopnjevati pritisk do največje možne mere. Sirskim upornikom je potrebno dopovedati, da bodo olajšanje čutili zgolj v primeru, da se predajo in v nobenem drugem primeru. Prav tako je potrebno civiliste trenutno postaviti v drugi plan. Potrebno je imeti v mislih, da bodo civilisti na boljšem takrat, ko bodo uporniki premagani, takrat bodo tudi preskrbljeni. Zato se sedaj ne sme preveč posvečati humanitarnim akcijam in dejavnostim, ki so vezane na civiliste, ampak izključno k vojaški operaciji za poraz sirskih upornikov.

    Sanje sirskih upornikov o tem, da bodo s premirjem obdržali oblast nad področji, ki jih zasedajo, se mora razbliniti. Dopovedati se jim mora, da so izgubili, da so poraženi in da je konec. Tiste, ki tega ne bodo dojeli, bo potrebno vojaško dokončno poraziti.

    Sicer na koncu tega članka podajamo čestitke ruskim in sirskim vojaškim enotam za odlično opravljanje dela (nedovršeni glagol). Upamo, da bodo s tem nadaljevali do končnega zavzetja Alepa. Takrat jim bomo čestitali za odlično opravljeno delo (dovršen glagol).

    RT: Syrian Army retakes 70% of E. Aleppo, evacuates over 1,200 civilians – Russian military
    Delo: Sirski uporniki pozivajo k prekinitvi ognja

  38. admin pravi:

    Dosežen je dogovor o umiku sirskih upornikov iz zadnjih predelov vzhodnega Alepa, ki jih še nadzirajo. Za uspeh dogovora jamčita Rusija in Turčija.

    Vojaška operacija v Alepu naj bi se končala, saj je dosežen dogovor, katerega garant sta Rusija in Turčija o tem, da se evakuira preostale sirske upornike iz Alepa na področje province Idlib, ki je pod nadzorom sirskih upornikov.

    S tem bodo tudi zadnji predeli pod nadzorom sirskih upornikov v vzhodnem Alepu prišli pod nadzor sirskih vladnih enot.

    Sirski Alep je torej tik pred osvoboditvijo, a preden podamo pohvale, bomo počakali, da dejansko pride do umika sirskih upornikov in da sirska vojska tudi dejansko začne nadzirati področje celotnega Alepa.

    To se bo sicer zgodilo kmalu. Sirska vojska bo z zelenimi vladnimi avtobusi prepeljala upornike na področje Idliba.

    Sicer ruski predstavnik v Združenih narodih Vitalij Čurkin pravi, da se po odhodu upornikov civilistom ni treba bati in da lahko ostanejo v svojih domovih, kjer bodo primerno oskrbljeni s humanitarno pomočjo. No. Če kakšni civilisti želijo oditi, pa lahko tudi odidejo. Odločitev je njihova.

    RT: Military operation in eastern Aleppo over, govt restoring control – Russian UN envoy
    RTV Slovenija: Dosegli dogovor za evakuacijo upornikov iz Alepa

  39. admin pravi:

    Rusija trdi, da je sirska vlada prevzela kontrolo nad celotnim Alepom

    Ruski veleposlanik pri Združenih narodih je izjavil, da je dobil informacije, da sirska vojska nadzoruje celotno področje vzhodnega Alepa in tako celoten Alep.

    Sicer pa je res tudi to, da so dobili uporniki čas do jutri zvečer za umik iz preostalih predelov Alepa, zaradi česar po našem mnenju zadeve še niso v popolnosti končane.

    V popolnosti bodo končane takrat, ko bodo vsi sirski uporniki zapustili vzhodni Alep ali pa pridobili status civilista na podlagi pomiritve.

    Torej manjka še ta pika na i, da bi lahko rekli, da je vojne v Alepu resnično konec.

    CNN: Russia: Syria establishes control over eastern Aleppo

  40. admin pravi:

    Na Dossier korupcija smo rekli, da dokler ne bodo vsi uporniki odšli iz vzhodnega Alepa, da zadeve ne bodo v popolnosti končane. Ravno zato tudi nismo dajali nobenih predčasnih pohval, saj je pri nas obstajala bojazen, da bi lahko šlo kaj tudi narobe oziroma preprosto se nam konec ni zdel konec, če so bili sirski uporniki še vedno v določenih predelih vzhodnega Alepa. In kot vedno smo imeli prav.

    Očitno so se zadeve spet nekoliko zapletle in še vedno prihaja do spopadov.

    Kot smo že rekli, bo verjetno potrebno najbolj goreče sirske upornike poraziti vojaško, ker ti ne bodo pripravljeni na premirje. In očitno je temu res tako.

    Zadeve torej še niso končane.

    Pika na i ni bila narejena. In dokler ne bo, vojne v Alepu ne bo konec.

    Na konec bo očitno potrebno še malo počakati.

    V prihodnje politikom svetujemo, naj konec razglasijo takrat, ko bo res konec. Prehitevati ni pametno.

    RTV Slovenija: Novi spopadi v vzhodnem Alepu. Evakuacija preklicana.

  41. admin pravi:

    Sirski uporniki so si očitno spet premislili. Najprej so celo mislili, da premirje pomeni, da bi lahko spet začeli z vojaškimi aktivnostmi, a so sirske vladne sile s ponovnim močnim obstreljevanjem spet izvršile pritisk nanje, tako da so ti spet pripravljeni za evakuacijo.

    Očitno se informacije iz ure v uro spreminjajo.

    Sirski uporniki so s takšnim obnašanjem dokazali, da niso vredni zaupanja, saj se ne držijo dogovora. Ravno zato je pri njih potrebna previdnost vse do trenutka, ko zadnji ne odide iz vzhodnega Alepa ali pa je vojaško poražen.

    Reuters: Aleppo evacuation plan back on track to end years of fighting

  42. admin pravi:

    PRIPOROČILO SIRSKI VOJSKI:
    V kolikor evakuacija ne uspe, bo sirska vojska morala izvesti obsežno čistilno akcijo na področjih, kjer se še nahajajo sirski uporniki.

    Na Dossier korupcija smo zelo nezadovoljni, ker so nekateri politiki in diplomati razglašali konec vojne v Alepu, čeprav ta še ni bil dosežen. Tu je šlo za prehitevanje.

    Namreč. Pojavljajo se težave, saj dogovor s sirskimi uporniki o evakuaciji iz preostalih predelov vzhodnega Alepa, kjer se ti uporniki nahajajo, ni trden in ne kaže, da se ga vsi sirski uporniki držijo.

    Sirski vojski in Rusiji zato predlagamo, da v kolikor evakuacija ne bo uspešna, da sproži posebno čistilno akcijo, ki predvideva močno vojaško delovanje proti obstoječim upornikom.

    Torej. Zaenkrat naj se še malo počaka, da se vidi, ali so sirski uporniki pripravljeni na predajo. Vse, ki so se pripravljeni predati, naj se z avtobusi odpelje stran iz vzhodnega Alepa. Ko bodo vsi, ki hočejo iti, odšli, pa je potrebno izvesti čistilno akcijo.

    Med čistilno akcijo bo potrebno evakuirati tudi civiliste, tudi s prisilo, če je treba, tako da se sprosti teren za izvedbo vojaških operacij proti upornikom, ki se ne želijo predati. Tu je potrebna neizprosnost.

    Dejstvo je, da je potrebno upornike, ki ne želijo oditi, odstraniti. Prav tako je potrebno začasno odstraniti tudi vse civiliste, tiste, ki nočejo iti, tudi s prisilo – privedba.

    Najprej pa naj se vendarle malo (podarek na malo, ne več kot en dan) počaka, ali bo evakuacija kakorkoli uspešna. Zaenkrat ni videti, da bi bila.

  43. admin pravi:

    Nekatere sirske upornike že evakuirajo iz vzhodnega Alepa

    Očitno se nekaj vendarle premika. Določene skupine sirskih upornikov so se s sirsko vojsko vendarle dogovorile o evakuaciji in ta na določenih področjih že poteka. Sedaj se pretežno ranjene sirske upornike prevaža z zelenimi sirskimi avtobusi stran iz vzhodnega Alepa.

    Če bodo tem zgledu sledili tudi drugi uporniki, lahko pričakujemo, da bo do konca prišlo precej hitro. A seveda je do takrat potrebno še počakati in spremljati situacijo na terenu.

    Fars: URGENT: Aleppo Evacuation Starts after Militants Agree Fua’a, Kafraya Civilians Evacuation
    Fars: Wounded Terrorists Leaving Aleppo for Idlib in 20 Buses, 10 Ambulances

  44. admin pravi:

    Izbris tvita o tretji svetovni vojni s strani Bane in Fatemah Alabed je dvoličen.

    Dvolično. Bana Alabed (ali njena mama Fatemah) je izbrisala tvit, kjer je govorila o tem, da je bolje, da pride do tretje svetovne vojne, kot da se dovoli holokavst v Alepu.

    To je povedala še septembra in do pred kratkim je bila ta objava še prisotna na Twitterju.

    Sedaj je izbrisana.

    Bana Alabed je pred kratkim izbrisala šokantni tvit

    Sedaj, ko so razmere precej drugačne od tistih septembra, sta Bana in Fatemah Alabed očitno obrnili ploščo in govorita le še o miru.

    Bana Alabed in Fatemah sedaj govorita o miru

    To, da je bil sporni tvit izbrisan, se nam zdi zelo dvolično. Preprosto se bodo izbrisali sporni tviti, ostali bodo samo tisti dobri in na koncu se lahko še zgodi, da bo kakšna EU ali pa recimo Samantha Power ali pa odbor za Nobelovo nagrado nominiral Bano Alabed in njeno mamo za Nobelovo nagrado za mir.

    Prav zanima nas, ali ni nekdo iz zahoda svetoval Bani in Fatemah Alabed, naj izbrišeta sporni tvit, da bi lahko iz njiju ustvarili neko lažno podobo neke novodobne Ane Frank.

    To se nam zdi dvolično. Po našem mnenju bi bilo boljše, če bi tvit pustili in ga poskusili opravičiti ali se za njega opravičiti, kot pa da sta ga izbrisali. Še najbolj podlo bi pa bilo, da bi se sedaj delali, kot da tega tvita nista nikoli zapisali.

    Manjka samo še to, da bodo nekateri začeli govoriti, da tvit o tretji svetovni vojni nikoli ni obstajal. Vsi, ki so tvit videli, zelo dobro vedo, da je tvit obstajal.

    Bana Alabed in njena mati Fatemah sta pisali tvite, ki so bili v veliki meri propagandistični na strani sirskih upornikov.

    Ta sedaj izbrisani tvit je eden od takšnih tvitov.

    Zanimivo bo spremljati poročanje zahodnih medijev o vsem tem, saj bo to tudi ene vrste lakmus papir o tem, koliko so zahodni mediji zaverovani k resnici, koliko pa želijo ustvarjati podobo, ki ni realna, ampak je načrtno ustvarjena.

    Če bodo počeli to, prikrivali vsa dejstva, bodo s tem zahodni mediji pokazali, da niso vredni zaupanja in da pri njih resnica ni vodilo.

    Upamo, da se to ne bo zgodilo, ker bo to pokazalo vso bedo nekaterih medijev.

  45. admin pravi:

    KONČNA ZMAGA V ALEPU

    Čestitke sirski in ruski vojski ter zaveznikom za uspešno opravljeno delo v Alepu

    Na Dossier korupcija smo povedali, da bomo po tem, ko bo iz Alepa odšel zadnji sirski upornik, čestitali sirski in ruski vojski ter zaveznikom (predvsem Iran in Hezbolah) za uspešno opravljeno delo (dovršen glagol).

    Do tega je sedaj tudi prišlo, saj so v četrtek evakuirali še zadnje upornike iz vzhodnega Alepa iz še edinega preostalega predela, kjer so se nahajali.

    Evakuacija je bila sicer uspešna predvsem zaradi dobre naveze Rusija – Turčija, kjer sta obe strani jamčili za uspeh evakuacije, vsaka s svoje strani (Rusija s strani sirske vojske, Turčija pa s strani upornikov).

    Tako sta Sirija in Rusija še dokončno dosegli veliko zmago v boju za Alep.

    Naj povemo, da je med evakuacijo bila evakuirana tudi 7-letna Bana Alabed z materjo in bratoma, katero je prisrčno pozdravil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, katerega je prosila za pomoč.

    Ne glede na kontroverzne tvite Bane Alabed in Fatemah Alabed je lepo videti, da je prišla Bana na varno.

    Je pa bitka v Alepu prinesla tudi nekaj tragičnih novic. Najbolj tragična je smrt ruskega veleposlanika v Turčiji, katerega je na umetniški razstavi, kjer je imel govor, pokončal 22-letni turški policist (ki v času atentata ni bil v službi). Po tem, ko je ruskega veleposlanika Alekseia Karlova petkrat ustrelil v hrbeti in se je ta zgrudil na tla, je napadalec zavpil, naj ljudje ne pozabijo na Alep in da tisti, ki so (po njegovem mnenju) odgovorni za smrti v Alepu ne bodo varni v Turčiji in drugod. Napadalca so specialne turške enote ubile, ruski veleposlanik pa je umrl v bolnišnici za posledicami atentata. Ruski predsednik Vladimir Putin mu je na komemoraciji izrazil spoštovanje, njegovi družini pa sožalje.

    Lahko se zgodi, da bodo določene militantne skupine zaradi zmage sirske vlade in Rusije v Alepu izvedle še več “povračilnih” ukrepov zaradi česar previdnost ni odveč.

    A kljub temu obstaja dejstvo, da lahko sedaj rečemo, da je sirsko mesto Alep osvobojeno.

    Zmaga se bo z veliki črkami zapisala tako v Siriji kot tudi Rusiji in drugih zaveznicah.

    RT: Syrian Army declares Aleppo under full control, ‘return of security’ to city
    Al Jazeera: Syria’s government recaptures all of Aleppo city
    CNN: Bana Alabed: 7-year-old Syrian girl meets Turkey’s President Erdogan
    The Guardian: Russian ambassador to Turkey shot dead by police officer in Ankara gallery
    The Telegraph: Vladimir Putin pays his respects as Russia lays to rest murdered Turkey envoy Andrei Karlov with full honours

Odgovorite