ponedeljek, 10.oktober.2016 - 04:44

Za ZDA bi bilo boljše, da se ne vmešavajo v zahodni del Sirije. Jedrski spopad med ZDA in Rusijo je zaenkrat zgolj fikcija.

Za ZDA bi bilo boljše, da se ne vmešavajo v zahodni del Sirije

Prizor eksplozije atomske bombe postaja pri nekaterih analitikih vse bolj aktualen, a še vedno je zgolj hipotetičen.

eksplozija_atomske_bombe

Možnost nuklearnega spopada med ZDA in Rusijo je trenutno v sferi fikcije. Je pa vse odvisno od korakov ZDA, ki lahko z napačnimi potezami zanetijo odkrit vojaški spopad z Rusijo.

V enem od prispekov, napisanih v sklopu članka Boji v mestu Alep se morajo nadaljevati v vsej svoji veličini,  smo opozorili, da bi se morale ZDA in Rusija zavedati nevarnosti medsebojnega konflikta, saj bi imel ta lahko velike razsežnosti.

Opozorilo še posebej velja za ZDA, ki vse pogosteje grozijo z izvedbo zračnih napadov na cilje sirske vojske.

Po našem mnenju bi z napadom na položaje sirske vojske, ZDA postale agresor na sirsko državo in kot takšne legitimna tarča protinapadov.

Skrajšano. Rusija, ki je namestila na področje Sirije svoje protiraketne sisteme S-300 in S-400 bi lahko brez občutka slabe vesti sestrelila vsa sovražna letala, tokrat ameriška.

Nekateri Američani sicer trdijo, da ruska protiraketna obramba ne bi bila uspešna pred ameriškimi letali tipa F-22 in B2, sploh pa proti ameriškim lovcem F-35.

Rusija se sicer lahko v primeru ameriškega napada na sirsko vojsko zateče k taktiki popolnega uničenja vseh položajev sirskih upornikov (katere ščitijo ZDA) neoziraje se na civilne žrtve.

Napadi na posamezna področja, recimo posamezne predele Alepa, bi morali biti tako siloviti, da bi sovražnika uničili v zgolj nekaj dneh. Civilne žrtve bi v tem primeru postale popolnoma nepomembne. Drugače povedano. Vsi civilisti, ki bi se znašli na teh področjih, bi lahko pričakovali gotovo smrt.

Napad ameriških letal na položaje sirske vojske in s tem ogrozitev tudi ruske vojske bi dejansko pripeljal do tega, saj bi bil cilj ruske in sirske vojske kar najhitrejše uničenje sovražnika.

Ali bi lahko tovrstno poslabšanje razmer pripeljalo do jedrske vojne, pa je še vprašanje. Vse je odvisno od občutka ogroženosti kakšne od velesil.

Kot je znano, se Rusija pripravlja na hipotetično možnost jedrske vojne. Zanimive so namreč informacije o grajenju bunkerjev v primeru jedrskega napada, pa tudi razmeščanje bojevih glav z jedrskimi konicami na položaje, naperjene proti evropskim državam.

A seveda je to vse sedaj le v fazi neke fikcije. Vse je namreč odvisno od ZDA. Koraki ZDA so tisti, ki bi lahko zanetili vojno večjih razsežnosti.

Zato je boljše, da ZDA ne vstopajo na področje zahodne Sirije, na katerem ima svoje interese Rusija.

Razmišljanje o vojaškem spopadu s sirskimi vladnimi silami je namreč razmišljanje o odprtem spopadu z Rusijo.

Takšna razmišljanja (o nuklearnem spopadu med Rusijo in ZDA) so, kot smo dejali, zaenkrat še čista fikcija, težko uresničljiva, so pa po svoje lahko nek katalizator dogajanja v Siriji, ko bi se vsem šlo za čim hitrejšo dosego svojih ciljev.

Torej. Tudi takšna razmišljanja nekaterih pripeljejo do potrebe po čim hitrejši ureditvi stanja v Siriji, kar bi pomenilo intenziviranje sirske vojaške ofenzive proti upornikom.

Sami, kot je že znano iz naših prejšnjih prispekov, sicer podpiramo silovito akcijo sirskih in ruskih sil na področju Alepa, ker se zavzemamo za čim hitrejšo rešitev vojne v Siriji na področju Alepa, saj je to potrebno za stabilizacijo zahodnega dela Sirije.

Jutarnji.hr: SITUACIJA IZMIČE KONTROLI. JESMO LI DOISTA NA RUBU NUKLEARNOG LUDILA? Prijeti oružani obračun Amerikanaca i Rusa u Siriji, Putin na europske granice dopremio raketni sustav.

Opomba: Prispevek, ki smo ga objavili kot komentar na članek: Boji v mestu Alep se morajo nadaljevati v vsej svoji veličini, smo objavili tudi kot zgornji samostojni članek.



Značke prispevka:

Odgovorite