torek, 26.oktober.2010 - 08:23

Spomin na najhujšo prometno nesrečo na “dolenjki” bledi

Podjetje Labod (ljubljanski del) bi lahko prispevalo k postavitvi trajnejšega spominskega obeležja štirim umrlim delavkam laboda na dolenjski hitri cesti smrti.

 

Ena najhujših, če ne kar najhujša prometna nesreča v Sloveniji se je zgodila na dolenjski hitri cesti na odseku od Novega mesta proti Trebnjem, ko na tistem delu še ni bilo avtoceste, ki je sedaj pomaknjena malo stran, medtem ko bodo staro hitro cesto uporabili kot alternativno pot, ki bo povezovala Trebnje in Novo mesto.

V prometni nesreči je umrlo kar osem ljudi. Celotna družina iz gorenjskega konca in pa 4 delavke, ki so se vračale iz službe. Delale so v podjetju Labod v Novem mestu (proizvodnje tam več ni, saj je novi lastnik zaprl novomeški Labod, sedež družbe pa preselil v Ljubljano, novomeški Labod je šel v redno likvidacijo).

4 umrle Labodove delavke likvidacije svojega podjetja niso dočakale, saj so prej umrle v hudi prometni nesreči.

Prometna nesreča naj bi se po določenih podatkih zgodila zaradi banalnega razloga. Voznik kombija Sašo Čurman, ki je bil zaradi prometne nesreče obsojen na 5 let zaporne kazni zaradi povzročitve smrti osmih ljudi iz nezavedne malomarnosti, naj bi se po določenih informacijah, med vožnjo useknil v nos. Zaradi hitrosti naj bi ga zaneslo na nasprotni pas, kjer je trčil v tovorno vozilo. Kombi je odneslo s ceste, voznik Sašo Čurman je ostal brez posledic, a v tovornjak sta se nato zaleteli dve vozili. V enem je bila gorenjska družina, v drugem pa 4 delavke, ki so se vračale iz službe domov v Trebnje. Prišlo je do požara, kjer so ljudje zogleneli v svojih vozilih, ki so se zaletela v tovornjak. Voznik tovornjaka tudi ni bil poškodovan.

Prometna nesreča je močno zaznamovala že sicer nevarni odsek hitre ceste, takrat se je zaostrila signalizacija na tem odseku, no potem pa je mimo odseka bila vendarle zgrajena avtocesta, katere gradnja je zastala predvsem zaradi sporov lokalnih prebivalcev Trebnjega, ki jim ni bila v interesu hitra izgradnja avtoceste, sploh nekaterim gostilničarjem v bližini, pa tudi drugim prebivalcem, ki so od države želeli iztržiti čim več denarja – znano je, da so državne odškodnine bile zelo visoke, nekateri so dobili toliko denarja, da so si lahko izgradili celo po dve hiši ali prav luksuzne vile z denarjem, ki so ga prejeli kot nadomestilo za odstopitev svojega zemljišča za avtocesto.

Prometna nesreča je v petih letih šla v pozabo. Na mestu prometne nesreče so po njej svojci in prijatelji umrlih označili mesto tragedije s spomeniki. Za gorenjsko družino je bil postavljen “nagrobni” spomenik z izklesanimi imeni vseh štirih umrlih, za 4 Labodove delavke pa je bil izdelan provizoričen plakat s slikami vseh štirih umrlih delavk in posvetilno pesmijo. Po petih letih je ravno pogled na ta plakat zelo žalosten. Slike in pesem, zapisane na navadnem papirju, so izbledele. Ob pogledu na izbledele slike, se v človeku utrne misel, kako minljivo je življenje in kako spomini skozi čas bledijo. Celotno spominsko mesto je delovalo kar nekoliko zapuščeno.

Upamo, da bodo svojci delavk, trebanjska občina in pa družba Labod (ljubljanski del), tudi za 4 delavke naredile spomenik, kot je bil narejen za gorenjsko družino. To bi se namreč spodobilo. Pogled na izbledele slike je namreč resnično žalosten. Tudi na celotno obeležje, kjer je bila ena sveča sprva celo prevrnjena, verjetno zaradi vetra.

Če podamo izgled spominskega mesta, prizorišča grozljive tragedije izpred petih let. Za povečavo kliknite na slike.

Spominsko obeležje prometne nesreče izpred petih let.

Spomenik preminuli družini Gabrič

Izbledeli spominski plakat preminulim delavkam



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Opomba: Labod ni šel v likvidacijo, čeprav se bo proizvodnja v končni fazi ukinila.

    Podrobnejše pojasnilo si preberite v našem članku, tukaj.

Odgovorite