nedelja, 28.november.2010 - 04:27

CGP-jevo podjetje Planum iz Dobruške vasi v likvidaciji vsak teden odpusti okoli 5 delavcev

Podjetje CGP zaradi gospodarske krize odpušča delavce v hčerinskih podjetjih

 

Zaradi gospodarske krize propadajo tudi hčerinska podjetja podjetij, ki na splošno izgledajo kot uspešno delujoča. Tako se je v nemilosti krize znašlo tudi podjetje Planum v Dobruški vasi, hčerinsko podjetje razvpitega novomeškega CGP. To podjetje je v likvidacijskem postopku. Doslej je zaposlovalo 250 ljudi, a do konca julija tega leta je delo izgubilo že 30 ljudi, po 5 na teden.

Sindikalist podjetja Marjan Kastelic je sicer obtožil likvidacijskega upravitelja, da nezakonito odpušča delavce, da so delo najprej izgubili invalidi in starejši, torej težko zaposljivi delavci. O tem je pisal tudi časopis Dnevnik in sicer tukaj.

Likvidacijskega upravitelja je takšno govorjenje močno ujezilo. Rekel je, da sindikalist s takšnimi besedami samo skrbi za lastno samopromocijo, češ da bodo delavci, ko ga bodo videli v časopisu, mislili, kako se bori za njihove pravice. Likvidacijski upravitelj je še povedal, da sindikalist delavcem daje lažno upanje.

Podjetje Planum naj bi delovalo kot zaposlovalna agencija. Razporejalo naj bi delavce v druga podjetja CGP odvisno od potreb (kjer je delo). Ker je kriza, dela ni, podjetje se je pa znašlo v likvidaciji.

Likvidacijski upravitelj podjetja pravi, da zakonito odpuščajo. Pravi tudi, da v postopku likvidacije ni zaščitenih kategorij delavcev, zato lahko odpusti kogarkoli hoče, kar je tudi storil. Odpuščeni delavci naj bi dobili vse izplačano ob odpovedi delovnega razmerja. Nekateri delavci so vložili tožbe, s katerimi izpodbijajo odpovedi pogodb o zaposlitvi, češ da sodijo v zaščiteno kategorijo. Likvidacijski upravitelj je rekel, da to dokazuje, da sindikalist ne pozna zakonodaje, saj pri likvidaciji podjetja zaščitenih kategorij ni, ker je pa bilo delavcem izplačano vse, kar je bilo potrebno, delavci naj ne bi imeli pravne podlage za tožbo.

Podjetje CGP je sicer podjetje, ki posluje zelo uspešno, saj pokriva z deli skoraj vse gradbene investicije na Dolenjskem, prizadeva pa si prodreti tudi v druge dele države.

No. Večinski lastnik podjetja, najbogatejši Belokranjec Dari Južna, pa se kljub temu ne more preveč veseliti, saj ga obravnava Nacionalni preiskovalni urad zaradi domnevne goljufije v zvezi s fiktivnimi svetovalnimi storitvami. Zadeva je še v postopku.



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    OPRAVIČILO: Prvotno je bilo zapisano, da podjetje Planum odpusti po 5 delavcev vsak mesec. To ne drži. Pravilno je, da odpusti po 5 delavcev vsak teden. Napaka je že popravljena.

Odgovorite